ΕΛΛΑΔΑ

Πολύς κόσμος, πολλά δακρυγόνα

πολύς-κόσμος-πολλά-δακρυγόνα-420172

 

Με επεισόδια αμαυρώθηκε η ογκώδης διαδήλωση εναντίον των κυβερνητικών μέτρων. Η συμμετοχή του κόσμου υπερέβη τις 120.000, ωστόσο λίγο μετά το μεσημέρι ξέσπασαν επεισόδια μπροστά από τη Βουλή, τα οποία αποκλιμακώθηκαν μετά από επέμβαση των ΜΑΤ.

Έπειτα από πολλές ώρες μαχών, συγκρούσεων μεταξύ αγανακτισμένων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, δεκάδες ρίψεις μολότοφ, φωτοβολίδων, κροτίδων και πολλές εστίες φωτιάς σε αρκετά σημεία του κέντρου, η Αθήνα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 20 τραυματίες.

Το ραντεβού ανανεώνεται για το μεσημέρι της Πέμπτης, ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει στην περικύκλωση και τον αποκλεισμό της Βουλής.

Διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, χρησιμοποιώντας χημικά και βόμβες κρότου – λάμψης έδιωξαν χιλιάδες διαδηλωτές προς το Ζάππειο και την Βουκουρεστίου.

Στο ίδιο σημείο έγιναν άγριες μάχες μεταξύ νεαρών και αστυνομικών, κυρίως στις οδούς Ερμού και Καραγεώργη Σερβίας. Διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιές σε όλους τους κάδους, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα χημικά που εκτοξεύει η αστυνομία, είχαν καταστήσει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Η εικόνα στην γύρω περιοχή ήταν αποκαρδιωτική, καθώς κάδοι σκουπιδιών φλέγονταν, δημιουργώντας πυκνό καπνό και – σε συνδυασμό με τα χημικά – πλήρη ασφυξία, τα φανάρια έχουν καταστραφεί, προσόψεις καταστημάτων και στάσεις λεωφορείων έχουν διαλυθεί και οι ζημιές είναι εκτεταμένες.

Σημειωτέον ότι στην πυρά παραδόθηκαν δύο φυλάκια, αυτό του επόπτη της προεδρικής φρουράς του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα δεύτερο στην πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου. Επίσης, άγνωστοι έκαψαν το εκδοτήριο της ΕΘΕΛ , ένα κιόσκι με εφημερίδες που βρίσκεται έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και ένα από τα νέα γραφεία της Βουλής, επί της συμβολής των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως.

Η πορεία

Το πρωί κατά την έναρξη του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη και πλέον πολυάνθρωπη πορεία που έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τις 70.000, αριθμός, ο οποίος κατά τα συνδικάτα, ενδέχεται να είναι έως και διπλάσιος, δηλαδή να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά τα 140.000 άτομα.

Νωρίτερα πραγματική βροχή από δεκάδες αντικείμενα κάθε είδους, μάρμαρα, πέτρες και μπουκάλια μεταξύ άλλων, δέχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ στην Κριεζώτου, που κατάφεραν τελικά να αποκρούσουν το μπλοκ των ταραξιών προς την οδό Πανεπιστημίου.

Όπλο αφαιρέθηκε από ειδικό φρουρό, ο οποίος δέχθηκε επίθεση επί της οδού Ακαδημίας. Ο ειδικός φρουρός πέρασε από εκεί πηγαίνοντας να αναλάβει υπηρεσία. Οπλοφορούσε ενώ δεν ήταν ένστολος και οι κουκουλοφόροι του επιτέθηκαν καθώς τον πέρασαν για μυστικό αστυνομικό.

Δεκατέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και μάλιστα, ένας εξ αυτών δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με βόμβες μολότοφ και η ζωή του κινδύνευσε σοβαρά, καθώς τυλίχθηκε στις φλόγες.

Κουκουλοφόροι είχαν ξηλώσει κάγκελα περίφραξης, σιδερένιους κάδους, ακόμη και πλάκες πεζοδρομίου, τα οποία χρησιμοποιούν εναντίον των αστυνομικών.

Επίσης, διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε φυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στην οδό Ζαλοκώστα, ενώ ομάδες κουκουλοφόρων μπροστά από τον σιδερένιο "τοίχο" της Αστυνομίας στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας επιτίθεντο με πέτρες, σίδερα και μάρμαρα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου – λάμψης.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αστυνομική παρουσία ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους περισσότερους κάθετους δρόμους του ιστορικού κέντρου.

Νωρίτερα, χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν καλύψει την Πατησίων και μεγάλα μπλοκ, όπως αυτό των ιδιοκτητών ταξί στην 3ης Σεπτεμβρίου, απλώνονταν και στους παράλληλους δρόμους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των συνδικαλιστών.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια εκδηλώθηκαν γύρω στη 1.30 όταν ομάδες νεαρών στην Καποδιστρίου, πίσω από την Ομόνοια, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, η οποία απάντησε με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, επιχειρώντας να τους διαλύσει.

Παράλληλα, την ίδια ώρα, εκτυλίσσονταν επεισόδια στη γωνία Ακαδημίας και Κανάρη, όπου είχε φτάσει η πορεία των ταξιτζήδων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου