ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία μόνο μετά από νέα μέτρα

συμφωνία-μόνο-μετά-από-νέα-μέτρα-420880

Κόντρα στο γενικότερο κλίμα των τελευταίων 24ώρων περί θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και περί σχετικής βεβαιότητας για την ομαλή διαχείριση της ελληνικής κρίσης, οι τελευταίες – χρονικά – δηλώσεις στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και της τρόικας, έρχονται να θολώσουν το … τοπίο και να προσθέσουν προβληματισμούς.

Δηλώσεις όπως αυτή του κυρίου Αντόνιο Μπόρχες, αρμόδιου του ΔΝΤ για την Ευρώπη, ο οποίος, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «μεγαλύτερο, ποιοτικά διαφορετικό» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και να εξέλθει από την κρίση!

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως ανεξαρτήτως του τι προσδοκά κάθε πλευρά (ΔΝΤ, Ελλάδα και δανειστές), το σίγουρο είναι πως «Θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα ποιοτικά διαφορετικό από όσα έχουν προηγηθεί». Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να «συμπληρώνει τα μέτρα του προϋπολογισμού με περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και απελευθερώσεις επαγγελμάτων για να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική», για να σημειώσει πως κανείς στο ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένος – «καθόλου ικανοποιημένος», ήταν τα ακριβή του λόγια – με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η άποψη αυτή ήρθε να προστεθεί στα όσα είχε απαντήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν αμέσως μετά από την πολύωρη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ο κύριος Τόμσεν – που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην Τρόικα – είχε κάνει λόγο για θέματα που παραμένουν ανοιχτά, με τις πληροφορίες να μιλάνε για εκκρεμότητες σε ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμα προς συζήτηση κάποια σημαντικά θέματα» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ, είχε μεταδώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία», διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί.

Η ουσία των συζητήσεων είναι τα μέτρα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ τα οποία θα εγγραφούν ως πρόβλεψη για δημοσιονομικό όφελος κατά τη διετία 2013-2014.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει αιφνιδιαστικά τον κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης (αφορολόγητο, κλίμακες, περικοπή στις φοροαπαλλαγές) στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές τη νύχτα στη Βουλή μετά από απαίτηση της τρόικας.

Τελεσίγραφα

Το αίτημα των δανειστών διατυπώνεται πλέον ωμά και απερίφραστα προς την ελληνική πλευρά: Η Ελλάδα πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι θα προωθήσει και θα ψηφίσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, ως προϋπόθεση όχι μόνο για την έκτη δόση αλλά και για το σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους (πιθανόν με «κούρεμα» ομολόγων 50% και στήριξη των τραπεζών) που θα αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία πριν από τα Χριστούγεννα.

«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ πηγή προσκείμενη στην Τρόικα δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν αποκάλυψε την Παρασκευή ότι «υπάρχουν συζητήσεις ώστε ο μόνιμος μηχανισμός ESM τεθεί σε ισχύ πολύ πριν από τα μέσα του 2013». Στο ίδιο πνεύμα, αυτό της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM που προϋποθέτει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερο «κούρεμα» ομολόγων ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος των χωρών που εντάσσονται σε αυτό, ο κ. Ρεν κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους όπου χρειάζεται.

Σαρκοζί – Μέρκελ

Τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν να συμπληρώνονται. Την Κυριακή συναντώνται εκ νέου στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί με βασικό θέμα το σχέδιο για την Ελλάδα και την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, καθώς το Βερολίνο φέρεται να προωθεί ενεργά σχέδιο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με μεγαλύτερο «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων ενώ η γαλλική πλευρά εκφράζει επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στις γαλλικές τράπεζες.

Αφορμή για τη διαφωνία είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις τράπεζες των δύο χωρών ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τις διαφορές αυτές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο.

Πρόκειται για ερωτήματα τα οποία υποφώσκουν εδώ και ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που οι δύο χώρες αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των τραπεζών τους και εν γένει του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν τρόπους ελάφρυνσης του δανειακού φορτίου της Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

«Στην όγδοη διμερή γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής που διοργανώνεται τους τελευταίους 20 μήνες οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της ελληνικής χρεοκοπίας, την οποία οι αγορές θεωρούν οιονεί βεβαία», αναφέρει συγκεκριμένα η ανταπόκριση του Bloomberg από το Βερολίνο και το Παρίσι. Συγκεκριμένα, η Μέρκελ θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του Σαρκοζί σε ένα ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, που εδράζονται στο φόβο για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στις γαλλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου