ΕΛΛΑΔΑ

Οι Γερμανοί έρχονται για επενδύσεις

οι-γερμανοί-έρχονται-για-επενδύσεις-420953

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Μέσω του Twitter, o κ. Παπανδρέου δήλωσε για τη συνάντησή του με τον κ. Ρέσλερ: "Είμαι περήφανος για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Τα επιτεύγματα (μας) είναι πολλά".

Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον κ. Ρέσλερ, του είπε ότι "η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ρέσλερ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σε καλό κλίμα. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο μετέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού και ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.

Επιχειρώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος, ενώ ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση και έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται από το Βερολίνο για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.

Μνημόνιο Κατανόησης

Νωρίτερα την Παρασκευή, στην υπογραφή κοινού Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας προχώρησαν ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει συμβουλευτική και διοικητική βοήθεια, για βοήθεια χρηματοδότησης από την KFW και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω δημιουργίας επενδυτικής τράπεζας για την οποία θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την πρόταση Ρέσλερ, καθώς και την επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της χώρας προς τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Το τελευταίο αποτελεί μακροχρόνιο σημείο τριβής της σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία πάντως έχουν μεταβιβαστεί από τη γερμανική HDW σε Άραβες και για τα οποία προφανώς υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά, σε σχέση και με τις παραδόσεις των υποβρυχίων.

Ωστόσο, αξιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες μετρώνται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, έχουν μεγάλοι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Philips, η Daimler και, ακόμη, η ίδια η Siemens (!), το σκάνδαλο της οποίας μπορεί να συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, αλλά την οποία, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε βρεθεί, μπορεί και να πληρώσει κι από πάνω το ελληνικό Δημόσιο!

Πάντως ο κ. Ρέσλερ επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας δεν θα αποτελούσε ζήτημα μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρωζώνης συνολικότερα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η Γερμανία είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη της Ελλάδας, αφού τα επενδεδυμένα γερμανικά κεφάλαια καλύπτουν το 12% του ΑΕΠ της χώρας μας.

«Αφήστε τις αποζημιώσεις»

Η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να καταφέρουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερής Ευρώπης και οι χώρες με δυσκολίες όπως η Ελλάδα να στηριχθούν καθώς οι επιθέσεις των αγορών κατά μιας χώρας της Ευρωζώνης αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωζώνης”.

Αυτό τόνισε ο Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν ”θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη”.

Οπως ανέφερε, πάντως, το διήμερο ταξίδι δεν είχε πρωταρχικό στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες αλλά περισσότερο να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση.

Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων που είχε με τα στελέχη της κυβέρνησης διότι συμφωνήθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα.

Αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών είναι ότι ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα-πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας και άλλη μια επένδυση στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Γερμανού αρχιτέκτονα αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο αντικαγκελάριος σχετικά με το αν θα δοθούν στη χώρα μας και πότε οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Να επικεντρωθούμε στην κρίση».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου