ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 100 πύρινα μέτωπα στη χώρα

περισσότερα-από-100-πύρινα-μέτωπα-στη-χώ-424018

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, που κατέκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα ενώ ανοικτά παραμένουν περισσότερα από 100 πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα καθώς το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, εδώ και τρεις ημέρες, σε αυτές τις περιοχές.

Στον Έβρο επιχειρούσαν 132 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 αεροπλάνα (εκ των οποίων, τα 2 γαλλικά και τα 2 ισπανικά) και δύο ελικόπτερα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάντως ενεργοποίησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GMES/SAFER για γρήγορη χαρτογράφηση με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων των περιοχών που έπληξε η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.

Το χαρτογραφικό υλικό και τα δορυφορικά δεδομένα που θα διατεθούν, θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους εμπλεκομένους φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, Πολιτική Προστασία Έβρου, Διεύθυνση Δασών Έβρου κλπ), με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να βοηθηθούν στο έργο τους,

Σημειώνεται ότι η ΓΓ είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής (National Focal Point) για την Ελλάδα σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών.

Η ενέργεια κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της καταστροφής και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δεδομένου ότι θα δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής.

Σε εξέλιξη παρέμεναν μέχρι αργά χθες το απόγευμα τα μέτωπα στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, στην Πάπαρι Αρκαδίας, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας και στο Κυλιόμενο Ζακύνθου χωρίς ωστόσο να εκφράζονται φόβοι.

Στη Ζάκυνθο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Μεγαλύτερη είναι η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει αναπτυχθεί στη Ναύπακτο: 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Οι αστυνομικές αρχές στο Μεσολόγγι συνέλαβαν έναν 38χρονο, ο οποίος κινείτο ύποπτα στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ναυπάκτου.

Ο 38χρονος ομολόγησε πέντε εμπρησμούς. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη και οδηγείται στον Εισαγγελέα.

Στην Αρκαδία, επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την προχθεσινή μέρα , ενώ εκτιμάται ότι συνολικά αποτεφρωθεί περί τα 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Ογδόντα στρέμματα δασικής έκτασης εξάλλου καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Παρότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκονταν χθες όλη την ημέρα σε επιφυλακή και στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων υπήρξε άμεση, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν, εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης και περιφερειακών δήμων, καθώς και ομάδες εθελοντών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου