ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα

μάχη-με-τις-φλόγες-σε-ολόκληρη-τη-χώρα-424391

Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε σε καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στην Αλεξανδρούπολη, απειλώντας τις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, η οποία και κατασβέστηκε.

Αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.

Στη δύναμη των τριών Καναντέρ και των τριών ελικοπτέρων, προστέθηκαν από νωρίς το απόγευμα και δυο πυροσβεστικά σκάφη από τη Γαλλία, τα οποία λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Το συντονιστικό και επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την επικράτεια, καθώς και για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης.

Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, καθώς και για τις επιχειρήσεις των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη και από τον διοικητή του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου υποστράτηγο Κωνσταντίνο Πετρόπουλο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης 16 φωτιές στην Πελοπόννησο ενώ υπό έλεγχο οι φωτιές σε Χανιά και Αττική.

Πρόσθετα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα και για όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ήπειρο για την πρόληψη των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό ύστερα από συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των επιτελών της 8ης Μεραρχίας Πεζικού περιπολίες σε δάση και αισθητικά δασύλλια θα πραγματοποιούν και δυνάμεις του Στρατού.

Επίσης σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, αυξημένα μέτρα έχουν παρθεί για τα αισθητικά Δασύλλια των Ιωαννίνων, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι αναγνωρισμένες, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντικές Οργανώσεις Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι αποφάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, μηχανημάτων ως και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που θεωρείται υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι αποφάσεις ισχύουν μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή την 31/10/2011 και η απαγόρευση εφαρμόζεται από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου