ΕΛΛΑΔΑ

Ερχονται τα πρώτα μπιλιετάκια…

ερχονται-τα-πρώτα-μπιλιετάκια-424927

Από τις παραλίες στα γκισέ της Εφορίας. «Πιάνει δουλειά» το υπουργείο Οικονομικών. Ετοιμάζεται να αποστείλει εκκαθαριστικά σημειώματα, σε κάθε ένα από τα οποία θα «κρύβονται» τρεις έκτακτες εισφορές: αλληλεγγύης, αντικειμενικών δαπανών και επιτηδεύματος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φορολογούμενος να πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 300€ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η πληρωμή, όπως ορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, θα μπορεί να γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, όχι χαμηλότερες από 300€ η κάθε μια.

Σε περίπτωση που η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και μετά στο τέλος κάθε μήνα.

Αν πάντως κάποιος θελήσει να πληρώσει την εισφορά του εφάπαξ και μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, το κράτος θα του κάνει και έκπτωση 5%. Ακόμη κι αν το ποσό που θα πληρώνει δεν ξεπερνά τα 300€.

Αν η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δε διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι φορολογούμενοι, αν διαπιστώσουν λάθος κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του ποσού που έχει βεβαιωθεί, είτε τροποποιητική δήλωση.

Ακολούθως, η εφορία μπορεί είτε να διαγράψει το ποσό είτε να κάνει νέα εκκαθάριση. Εξαρτάται από τις οδηγίες που θα δώσει στις ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών.

Από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται μόνο μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%, τα εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποζημιώσεις για απολύσεις, Επίσης, απαλλάσσονται οι μακροχρόνιοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, στους οποίους όμως θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή της εισφοράς λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους και στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία με τα αναγκαία παραστατικά για να διαγράψουν την εισφορά.

Υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές θα καταβάλουν αυξημένη εισφορά με συντελεστή 5% επί του συνολικού ποσού εισοδήματός τους, εφόσον είχαν την παραπάνω ιδιότητα το 2010.

Εκτός από την έκτακτη εισφορά, μπροστά μας είναι και το τέλος επιτηδεύματος, που φέτος θα είναι 300 ευρώ για όλους και από του χρόνου θα φτάνει τα 500 ευρώ, θα καταβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπορικές κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ομόρρυθμες, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λ.π.), κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών και άλλες.

Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2010 είχαν δηλώσει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα θα ειδοποιηθούν από την εφορία να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλιώς θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος.

Τα ποσά των εισφορών θα καταβληθούν σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής όλου του ποσού παρέχεται έκπτωση 5%.

Επίσης τα νέα χαράτσια περιλαμβάνουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4% για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες

Όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου