ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση

ριζικές-αλλαγές-στη-δημόσια-τηλεόρασ-425098

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που κατατείνει όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση σε μια δημόσια, αποκομματικοποιημένη ανεξάρτητη χωρίς κρατικές, κυβερνητικές ή κομματικές παρεμβάσεις ραδιοτηλεόραση, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας για «επιχειρησιακές αλλαγές που θα αρχίσουν άμεσα» ο κ. Μόσιαλος έδωσε έμφαση στη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Πολυμέσων στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «στα Πολυμέσα θα συγκεντρωθεί όλο το δυναμικό και η μεγάλη δύναμη που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ», ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές επενδύσεις σε αυτά.

Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για συνεχή ροή ειδήσεων στα Πολυμέσα της ΕΡΤ μέσα και από συμπράξεις με άλλα δημόσια ΜΜΕ, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επίσης επιδίωξη της ΕΡΤ θα είναι η δημιουργία δελτίων ειδήσεων σε πολλές γλώσσες ώστε να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στην χώρα οι ξένοι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, οι τουρίστες, αλλά και οι έλληνες πολίτες του εξωτερικού δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Στα πλαίσια αυτά η ΝΕΤ θα αναβαθμιστεί σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τηλεοπτικό δίαυλο και η ΕΤ3 που αναβαθμίζεται σε πανελλαδικό περιφερειακό δίαυλο με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Επίσης θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα της ERT World, και το πρόγραμμα του ΠΡΙΣΜΑ+, ενώ ειδικά για το δεύτερο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια «τα οποία θα παραχωρήσουν στην ΕΡΤ και στο ΠΡΙΣΜΑ+ εσωτερικές τους παραγωγές έτσι ώστε άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική τηλεόραση που παράγεται από την ιδιωτική τηλεόραση».

Τα προγράμματα της ΕΤ1 και του ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡΤ ενσωματώνονται στον «κορμό» της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Σε ότι αφορά το ραδιόφωνο αναβαθμίζονται το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ, ενώ οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε 9 με ενιαία διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα.

Παράλληλα καταργούνται οι 15 από τους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς στα Μεσαία κα παραμένουν 5 σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για εθνικούς λόγους, ενώ θα διατηρηθεί και 1 ραδιοφωνικός σταθμός στα Βραχέα.

Επίσης οι 3 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ θα υπάρξει και σύμπραξη του Ράδιο «Φιλία 106,3» με τον Air 104,4 fm του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης ο κ, Μόσιαλος είπε ότι διακόπτεται η έκδοση της «Ραδιοτηλεόρασης» καθώς το περιοδικό είναι ζημιογόνο, ωστόσο είπε ότι η παραγωγή DVD που διανέμονταν με το περιοδικό δεν καταργείται, αλλά αυτά θα διατίθενται δωρεάν από την Διεύθυνση Πολυμέσων της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι θα υπάρξει καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, ενώ τα κτίρια της ΕΤ1 στην Κατεχάκη θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 48 δις ευρώ στην περίοδο 2011-2014 εκ των οποίων τα 38 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε ψηφιακές επενδύσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου