ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση αγωνίας… από την τρόικα

παράταση-αγωνίας-από-την-τρόικα-425404

Ατυπη παράταση ολίγων ημερών δίνει στην κυβέρνηση η τρόικα, ώστε να προετοιμαστεί για την επίσημη αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, ο επίσημος έλεγχος θα αρχίσει στις 29 Αυγούστου, ενώ στις 22 του μήνα θα φτάσει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο.

Κύκλοι ωστόσο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Βήμα, εκφράζουν βεβαιότητα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ανεξαρτήτως από το χρόνο ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων και της ενεργοποίησης του νέου πακέτου στήριξης.

Η συμφωνία με τη Φινλανδία για την παροχή χρηματικών εγγυήσεων «μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» από την Ελλάδα, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επέλυσε άλλη μια εκκρεμότητα στην πορεία προς την ενεργοποίηση του νέου πακέτου.

Στο στόχαστρο της τρόικα θα μπουν οι καθυστερήσεις στην πορεία του μνημονίου και τα προβλήματα που παρουσιάζονται αναφορικά με μεταρρυθμίσεις-κλειδιά όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.

Παραλλήλως η τρόικα ζητεί ήδη την ταχύτερη προώθηση ορισμένων διοικητικών πράξεων και εγκυκλίων ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μεσοπρόθεσμο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο του ελέγχου θα αποτελέσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα καλείται να εισπράξει 4,7 δισ. ευρώ ως τα Χριστούγεννα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Εν όψει του ελέγχου από την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών, τις δανειακές ανάγκες και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Ο υπουργός είχε, επίσης, συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με τον οποίον εξέτασαν θέματα σχετικά με το πιστωτικό σύστημα, την εξέλιξη των καταθέσεων, αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου