ΕΛΛΑΔΑ

Αποκρατικοποιήσεις, έσοδα και νέο δάνειο

αποκρατικοποιήσεις-έσοδα-και-νέο-δάν-425761

Αγώνα δρόμου με το χρόνο είναι υποχρεωμένη να δώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Η κυβέρνηση  θα πρέπει να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ρητά απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο γνωρίζει ότι παράλληλα θα κληθεί να αντιμετωπίσει συνδικάτα, συντεχνίες και επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν στο πρόγραμμα των αλλαγών.
 
Από τους πιο έντονους κυβερνητικούς πονοκεφάλους προκαλείται από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επισημάνει ότι στο ταμείο του κράτους θα πρέπει να εισρεύσουν μέσα στον Σεπτέμβριο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει τη συγκέντρωση ποσού ύψους 5,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις οργανισμών μέχρι τον Δεκέμβριο. Όλα αυτά σε μία περίοδο που εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη οι σημερινές τιμές υπό πώληση δημόσιων οργανισμών έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Βέβαια ακόμη και τώρα ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τηρεί επιφυλάξεις για ορισμένες αποκρατικοποιήσεις μεγάλων οργανισμών, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ. Συγχρόνως θα πρέπει να ετοιμαστεί και η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα φτάσει για ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να περιορίσει ελλείμματα και δαπάνες προχωρώντας με γρηγορότερους ρυθμούς το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών. Όπως φαίνεται όμως μέχρι στιγμής είναι έτοιμο μόνο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ) το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο και αναμένεται να προκαλέσει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων από τους συνδικαλιστές.
 
Τρέχουν.. για τα νομοσχέδια
 
Στο μεταξύ στις 22 Σεπτεμβρίου εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ προκειμένου να γίνει Νόμος του κράτους, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικότερα γνωρίζουν ότι οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών μπορούν να εκδηλωθούν και μετά την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου.
Το ίδιο ισχύει και για τον δημόσιο τομέα. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος – αν και εισέπραξε την απροθυμία άλλων συνδικαλιστών – έδωσε ήδη μία πρόγευση των προθέσεών του. Μίλησε για νέες μορφές κινητοποιήσεων όπως για παράδειγμα άρνηση είσπραξης δημοσίων τελών και φόρων στα ταμεία από τους δημοσίους υπαλλήλους με αφορμή τις αναμενόμενες εξαγγελίες για το ενιαίο μισθολόγιο από τον Δημήτρη Ρέππα. Ήδη η σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι μετωπική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι τέτοιες μορφές αντίδρασης δεν καλύπτονται από το Σύνταγμα και να προαναγγέλλει απολύσεις στο Δημόσιο για όσους επιλέγουν να υπονομεύσουν το δημόσιο συμφέρον.
 
Παράλληλα άπαντες περιμένουν το σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξιτζήδων, ωστόσο τηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό θα ικανοποιήσει αφενός τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ιδιοκτήτες ταξί, και αφετέρου την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τμήμα της οποίας ως γνωστόν συμπαραστάθηκε στους απεργούς αυτοκινητιστές, στρέφοντας τα πυρά της κατά του αρμόδιου υπουργού.
 
Τέλος η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει και το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που περιορίζει τις ποινές για τους αποδεδειγμένα χρήστες, το οποίο  συναντά σε μεγάλο βαθμό αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου