ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «παράθυρο» Μόσιαλου για απολύσεις

νέο-παράθυρο-μόσιαλου-για-απολύσει-426138

Σε νέα βάση τίθεται πλέον το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη πειθαρχικών μέτρων ή ακόμη και απολύσεις για πειθαρχικά παραπτώματα ή υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος και να τροποποιήσει τους κανονισμούς λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.

Με τον τρόπο αυτό και βάσει δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Η. Μόσιαλου, φουντώνει εκ νέου το μέτωπο κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ, καθώς φαίνεται πως το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων δεν τίθεται πλέον μόνο σε οικονομική βάση, αλλά και σε επίπεδο πιέσεων της κυβέρνησης προς μεγάλες ομάδες είτε για λόγους «ενίσχυσης της παραγωγικότητας» είτε στο πλαίσιο της γενικότερης διοικητικής αλλαγής που επιχειρείται (ενιαίο μισθολόγιο, ωράριο, κατάργηση επιδομάτων, κλπ.).

Χαρακτηριστικό δε σε αυτό το πλαίσιο είναι και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έβαλε στην ίδια ζυγαριά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και τους ανέργους, λέγοντας ότι οι μεν είναι όσοι και οι δε.

Αφορμή για το νέο αυτό επεισόδιο δόθηκε από την παρότρυνση της ΑΔΕΔΥ περί μη είσπραξης των εσόδων από τις εφορίες και εν όψει αυτών ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι η υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος θα αντιμετωπιστεί με πειθαρχικά μέσα και τόνισε σχετικά: «Υπάρχουν πειθαρχικά. Τα πειθαρχικά θα πρέπει να λειτουργήσουν, θα πρέπει να αλλάξουν, κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν μπορείς στα πειθαρχικά συμβούλια να έχεις εκπροσώπους των εργαζομένων που κρίνονται εκείνη την ώρα. Άρα, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα τα πειθαρχικά συμβούλια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Επικρατείας επανέφερε μία από τις παλαιές και ξεχασμένες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ, με βάση την οποία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια θα πρέπει να αντικατασταθούν από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε, «θα προασπίζουν το συμφέρον το δικό σας, το δικό μου, του κάθε άνεργου, του κάθε εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, του κάθε αξιοπρεπούς δημοσίου υπαλλήλου».

Μέσω του Τύπου αλλά και με παράθεση δηλώσεων συνεχίσθηκε χθες η κόντρα του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρου, με αφορμή τις «συντονισμένες δράσεις» που προαναγγέλθηκαν στον δημόσιο τομέα με τη μη είσπραξη φόρων, ως αντίδραση στις περικοπές μισθών και στο νέο μισθολόγιο.

Σε άρθρο του στα «Νέα», ο Ηλ. Μόσιαλος χαρακτηρίζει απαράδεκτη κίνηση τη μη είσπραξη φόρων, τονίζοντας ότι όσοι δεν συστρατευθούν στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας «θα κριθούν από το δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών». Μέσω της ίδιας εφημερίδας ο κ. Παπασπύρος κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί με τρόπο που «θα εξυπηρετεί πρωτίστως τους πολίτες, αλλά και θα ικανοποιεί εργασιακά, οικονομικά και ηθικά τους εργαζόμενους σε αυτόν».

«Πιστεύω βαθύτατα ότι η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων εκπληρώνει τα καθήκοντά της και με το παραπάνω. Βεβαίως, πολλές φορές οι αδυναμίες της διοικητικής μηχανής αντανακλώνται και στην αδυναμία χάραξης σαφών στόχων και καθηκόντων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Σπύρος Παπασπύρος από την πλευρά του γράφει στα Νέα ότι «η ΑΔΕΔΥ ήταν πάντοτε και είναι υπέρ των οργανωμένων, συντονισμένων, με περιεχόμενο και στόχο κινητοποιήσεων» και πως «επιχειρήθηκε μία κατασυκοφάντηση περί λευκών απεργιών».

«Ακούστηκαν, γράφηκαν και ειπώθηκαν πολλά περί άλλων. Ότι δηλαδή οι στοχευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις υπονομεύουν το γενικό κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον. Είναι αυτονόητη η απάντηση ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμα και εκεί που θίγουν εισπρακτικές λειτουργίες του κράτους με κριτήριο τις ανάγκες του πολίτη, κάθε άλλο παρά αντιστρατεύονται το γενικότερο συμφέρον» υποστηρίζει, τονίζοντας ότι «σε μία εποχή και συγκυρία που η φορολογία για τον πολίτη είναι βαριά, θα φροντίσουμε και θα προασπίσουμε τον ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του, εχθρός του και δυνάστης του».

Ο κ. Παπασπύρος κατηγορεί τον Ηλ.Μόσιαλο για «κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων», τις οποίες «ενοχοποιεί προτού εκδηλωθούν, όταν δεν έχει να μας πει λέξη για το γεγονός ότι πριν από άλλες μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων είχαμε πτώση εσόδων αλλά και απόκλιση των στόχων επί των δαπανών ενώ οι μισθοί, οι συντάξεις μειώνονταν και η ανεργία αυξανόταν».

Το νέο ωράριο

Σε νέους ρυθμούς μπαίνει μετά τον δεκαπενταύγουστο η δημόσια διοίκηση της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις επιταγές της εγκυκλίου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, με την επιστροφή του κύριου όγκου των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκινά και ο προγραμματισμός για την προσαρμογή τους στα δεδομένα του νέου ωραρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο των εργαζομένων στο Δημόσιο θα είναι πλέον 40 ώρες από τις 37,50 που ήταν έως τώρα και αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού (με εξαίρεση τα ωράρια, που καθορίζονται από ειδικές διατάξεις και προβλέπουν μειωμένο χρόνο εργασίας, όπως εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.λπ). Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των κλάδων Πληροφορικής, Χειριστών Η/Υ κ.λπ.

Σκοπός της νέας ρύθμισης του ωραρίου είναι η ανάγκη εξίσωσης των ωρών εργασίας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών και κυρίως αυτών που έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με το κοινό, καθώς και η κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, και τα λοιπά ΝΠΔΔ θα γίνεται από τις 9 έως τις 15.00. Ειδικά στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται έως τις 14.30.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των δήμων, σε καθένα από τα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 08.00 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Έως την περασμένη Δεύτερα, 8 Αυγούστου, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους με το ωράριο εργασίας της επιλογής τους. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης κατ’ επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να είναι από τις 07.00 έως τις 15.00, από 07.30 έως 15.30, από 08.00 έως 16.00, από 08.30 έως 16.30, ή, τέλος, από 09.00 έως 17.50.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου