ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα σε 15 ημέρες η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

μέσα-σε-15-ημέρες-η-ρύθμιση-για-τα-αυθαίρ-431311

Σε ορίζοντα 15 ημερών θα εισαχθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν νέοι δασικοί χάρτες που θα περιλαμβάνουν και περιοχές της Αττικής, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο Κτηματολόγιο.

Αυτά ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου για το επόμενο εξάμηνο.

Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, όπως είπε ο υπουργός, «θα είναι πολύ κοντά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές, ενώ θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων και αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης, καθώς με το σημερινό πλαίσιο είναι δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις».

Τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο, το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη διαχείριση του οποίου θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.

Για τους λοιπούς τομείς δράσης του υπουργείου ο προγραμματισμός προβλέπει τα εξής:

* Δασικοί χάρτες: Μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τους νομούς Ηλείας, Έβρου, Καβάλας, και τις περιοχές Σταμάτα, Κηφισιά, Δροσιά και Φυλή της Αττικής. Παράλληλα εξετάζονται οι περίπου 3.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις προηγούμενες αναρτήσεις στις περιοχές Μαραθώνα – Πεντέλης.

* Κτηματολόγιο: Εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα εισφέρει τεχνολογία προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το 2020. «Αν πάμε όπως πάμε, το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην ώρα του» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και τεχνολογία από τον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε.

* Περιβαλλοντική αδειοδότηση: Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Θα προβλέπει μείωση των έργων και δραστηριοτήτων, για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατάργηση των συνυπογραφών, μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ, υποχρεωτική ασφάλιση έργων για αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμη ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την επένδυση της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

* Διαχείριση αποβλήτων: Ολοκλήρωση του προγράμματος παύσης λειτουργίας των 99 ΧΑΔΑ (έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί) και αποκατάστασης ως τα μέσα του 2012. Για την Κερατέα ο υπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει με τρόπο ισορροπημένο για τους κατοίκους, χωρίς να αποκλείεται καμία τεχνολογία επεξεργασίας.

* Πετρελαιοκίνηση: Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται ακόμη το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων που εκκρεμούν, η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση ρυθμιστικών σχεδίων, η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με αναθεώρηση του ΓΟΚ κ.ά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου