ΕΛΛΑΔΑ

Πρωταθλητής το κράτος στη διαφθορά

πρωταθλητής-το-κράτος-στη-διαφθορά-431337

Στην κορυφή της κλίμακας της διαφθοράς σκαρφάλωσαν οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσια κονδύλια, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή.

Η έκθεση, την οποία παρέδωσε ο κ. Ρακιτζής την Τετάρτη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρει ότι περίπου το 52% των υποθέσεων διαφθοράς το 2010 αφορούν τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους.

Υψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς παραμένουν και οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες υγείας, στις οποίες κυριαρχούν το «γρηγορόσημο» και το «φακελάκι».

Παρόλα αυτά, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι κατορθώνουν να αποφεύγουν την τιμωρία.

Μάλιστα ο κ. Ρακιτζής αναγκάστηκε να υποβάλει ενστάσεις για 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ποινές που επέβαλαν ήταν ασήμαντες.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας έχει πάντως δεσμευτεί να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του πειθαρχικού δίκαιου.

Ο κ. Ρακιτζής σημειώνει στην έκθεσή του ότι τα πολεοδομικά γραφεία δεν ευθύνονται μόνο για την αυθαίρετη δόμηση, αλλά και για την μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των προστίμων από αυθαίρετες κατασκευές, καθώς καθυστερούν να διαβιβάσουν τις σχετικές αποφάσεις στις ∆ΟΥ.

Για τους αιρετούς σημειώνει ότι αρκετοί από αυτούς ασκούν εξουσία στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής.

«Δυσεπίλυτο» χαρακτηρίζει ο κ. Ρακιτζής το πρόβλημα της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας. Οπως αναφέρει, «οποιαδήποτε παρέµβαση µπορεί να σταµατήσει τη ροή της προµήθειας του υγειονοµικού υλικού, αλλά ένας λεπτοµερής διασταυρούµενος έλεγχος µεταξύ των προµηθειών, φαρµακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, µπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδροµές µε κατευθυνόµενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης».

Για τα κληροδοτήματα, ο Γενικός Επιθεωρητής αναφέρει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει καταγραφή τους και να αξιοποιηθούν επωφελώς οι περιουσίες τους, καθώς οι πόροι τους µπορούν να καλύψουν πολλούς τοµείς κυρίως της Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, αντί να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό».

Η επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών σε σχέση µε τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει ο κ. Ρακιτζής ενστάσεις σε 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου