ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνιακή απάντηση στις πιέσεις

επικοινωνιακή-απάντηση-στις-πιέσεις-431640

Με επικοινωνιακή αντεπίθεση θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα τις πιέσεις που δέχεται από την κοινωνία και την οικονομία. Υπουργοί, βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος θα επιστρατευτούν για να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να εξηγούν τις θέσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τα φαινόμενα αποδοκιμασίας των υπουργών και των βουλευτών του ΠαΣοΚ είναι πλέον καθημερινά, ρίχνουν το βάρος τους πάνω στην κυβέρνηση και δυσκολεύουν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η κοινωνική πίεση σε συνδυασμό με τις πιέσεις και τη δυσπιστία των Βρυξελλών δημιουργούν ένα μείγμα που αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να γίνει εύφλεκτο το φθινόπωρο.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται υπό τον κλοιό των αγανακτισμένων πολιτών αλλά και ομάδων που θίγονται και διαμαρτύρονται με συγκεντρώσεις και πανό έξω από την κεντρική είσοδο.

Ορισμένοι κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ήδη ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά και σε ιδιωτικές συζητήσεις τους λένε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε εκλογές.

Ένας αστάθμητος παράγοντας είναι η πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός την μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η ιδέα δεν προχωρήσει θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση για τη διαχείριση του χρέους σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έντονη αλλά παρασκηνιακή οικονομική διπλωματία, προκειμένου να βρεθεί η κυβέρνηση σε ξαφνικό αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα έχει φουντώσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ για το ενδεχόμενο των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έπειτα από το δωδεκάμηνο της εργασιακής εφεδρείας. Παράλληλα η ΝΔ ανακοίνωσε ότι δεν θα προσέλθει στο διάλογο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό σύστημα, καθώς επιμένει στις θέσεις που διατύπωσε στο Ζάππειο ΙΙ. Σύμφωνα με στελέχη της θα συζητήσει το νέο νομοσχέδιο μόνο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Μπαράζ νομοσχεδίων για το Μεσοπρόθεσμο

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μήνας Ιούλιος αναμένεται «καυτός», καθώς θα πρέπει έως τα τέλη του να έχουν πάρει το δρόμο για τη Βουλή, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια για το ενιαίο μισθολόγιο και τα αυθαίρετα.

Σε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, τη Δευτέρα, παρά τις δυσκολίες που διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου μισθολογίου – βαθμολογίου, αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να είναι αυτό έτοιμο προς κατάθεση ει δυνατόν εντός του Ιουλίου, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Ίσως να μην προλάβει να ψηφιστεί, αλλά τουλάχιστον θα επιδιωχθεί να κατατεθεί εντός του Ιουλίου, όπως επισημαίνεται.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνει πάντως ότι για φέτος δεν προβλέπεται περικοπή δαπανών από το μισθολόγιο, επομένως δεν τίθεται σε κίνδυνο το οικονομικό αποτέλεσμα του Μνημονίου με τη συγκεκριμένη αναβολή. Οι εξοικονομήσεις που προβλέπονται φέτος από το μισθολογικό κόστος θα προέλθουν από το πάγωμα της ωρίμασης, που ψηφίστηκε ήδη με το Μεσοπρόθεσμο, την καθιέρωση εισφορών υπέρ ανεργίας, τη μείωση των συμβασιούχων και τη μείωση των προσλήψεων, με βάση τον κανόνα του 1 προς 10 (πρόσληψη προς αποχωρήσεις).

Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να απορριφθεί το νομοσχέδιο, που βεβαίως θα εξαιρεί από τη ρύθμιση τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε ζώνες αιγιαλού και δασικές εκτάσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα εγκαινιάσει, όπως φαίνεται, τη νομοθετική δραστηριότητα που έρχεται ως επακόλουθο του Μεσοπρόθεσμου, καταθέτοντας την Τετάρτη το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα ακολουθήσει.

Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να δίνει προτεραιότητα στην προώθηση του νομοσχεδίου για την τουριστική κατοικία, καθώς οι σχετικές επενδύσεις συνδέονται προφανώς με την τόνωση της ανάπτυξης.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει ως το τέλος Αυγούστου νομοσχέδιο για την προώθηση των επενδύσεων στον τουρισμό και στη δευτερεύουσα τουριστική κατοικία. Ο νόμος αυτός, μαζί με τη νομοθεσία για τη χρήση γης, σημειώνεται, θα επιτρέψει και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των ακινήτων της ΕΤΑ.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε ήδη επιστολή στα κόμματα ζητώντας τους να ορίσουν εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του μήνα φτάνει στην Αθήνα και πάλι αποστολή της τρόικας για να εξετάσει την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου