ΕΛΛΑΔΑ

Υποπτα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο

υποπτα-δημοσιεύματα-στον-ξένο-τύπο-432353

Φόβοι για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ήδη τεταμένη κατάσταση και γίνει ανεξέλεγκτη. Η Bild, σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, επικαλείται σε δημοσίευμά της αναφορά της CIA

Σε αναφορά της CIA που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα BILD σημειώνεται το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει ακόμα πιο σοβαρή και ανεξέλεγκτη.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και η δεινή κατάσταση που ενδεχομένως κλιμακωθεί θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βίαιες και σε ένα είδος επανάστασης, ενδεχόμενο που θα έκανε την κυβέρνηση να χάσει τον έλεγχο.

Η Ελλάδα, που βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση εξαιτίας του υπέρογκου χρέους, δέχεται πιέσεις από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να επιταχύνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και να επιτύχει τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στα μέτρα λιτότητας που έχουν πυροδοτήσει βίαιες διαμαρτυρίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ το σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προκάλεσε ακόμα εντονότερες διαμαρτυρίες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας επισήμανε ότι η χώρα του, η Γερμανία, η Φινλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα εάν δεν λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

"Είναι ζωτικής σημασίας η Ελλάδα να ανταποκριθεί πλήρως με τους όρους που καθορίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" σημείωσε το Σάββατο ο Jan Kees de Jager, όπως αναφέρει το Associated Press.

Στο δημοσίευμα της Hurriyet υπενθυμίζεται πως η Bild επισήμανε την πρόταση συντηρητικού πολιτικού να πουλήσει η Αθήνα ορισμένα νησιά της για να αποπληρώσει τα χρέη της.

Γίνεται μάλιστα αναφορά στο πακέτο διάσωσης που χορηγήθηκε στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του, τη στιγμή που συζητείται μια δεύτερη βοήθεια ή ακόμα και μια δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου