ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση διαρκείας των ΜΑΤ

επίθεση-διαρκείας-των-ματ-432497

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας και χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το σκηνικό του τρόμου μεταφέρθηκε στο Μετρό του Συντάγματος, όπου στήθηκε ένα πρόχειρο ιατρείο με μόλις ένα γιατρό και με τη βοήθεια των ανθρώπων του σταθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις περίπου 500 ανθρώπων με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.
Στις 6.00, μετά από πολλές ώρες συγκρούσεων και μετά την συντονισμένη επιχείρηση που ανέπτυξαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ για να «καθαρίσουν» την πλατεία και τους γύρω δρόμους, τα αστυνομικά μπλόκα ξανάνοιξαν και οι «αγανακτισμένοι» άρχισαν να επανέρχονται στην πλατεία.

Η ανάπαυλα κράτησε μέχρι τις 6.10, οπότε οι συγκρούσεις ξεκίνησαν και πάλι αρχικά στους γύρω δρόμους και στη συνέχεια και στην πλατεία. Εκείνη την ώρα ξέσπασε πυρκαγιά στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., στο ισόγειο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ φλόγες ξεπετάχθηκαν και στην πλατεία, όπου καίγονταν τα τραπεζοκαθίσματα καφετέριας.

Φωτιά ξέσπασε στην είσοδο του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, έσβησε όμως λίγο αργότερα μετά από παρέμβαση δύο οχημάτων της Πυροσβεστικής

Φωτιά εκδηλώθηκε αργότερα σε κτίριο στην Πανεπιστημίου, απέναντι από τα Προπύλαια. Τρεις άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Πυκνός μαύρος καπνός είχε σκεπάσει και νωρίτερα την πλατεία Συντάγματος. Οι κουκουλοφόροι είχαν βάλει φωτιά σε ένα περίπτερο επί της πλατείας και μία διαφημιστική πινακίδα, ενώ η ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τα χημικά, γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική εξαιτίας του καπνού. Τα επεισόδια συνεχίζονταν στην πλατεία και στους γύρω δρόμους με συνεχείς «οδομαχίες» μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κουκουλοφόρων.

 
Πολλοί τραυματίες
 
Από τα επεισόδια τουλάχιστον 16 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα και τραύματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα, από τους οποίους ένας παρέμεινε για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό. Εν τω μεταξύ, δεκάδες άτομα ζήτησαν τις πρώτες βοήθειες στα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στηθεί στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.
Επίθεση από «αγανακτισμένους» δέχτηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Αλέκος Αθανασιάδης. Ο βουλευτής βγήκε μετά την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή και δια μέσου της οδού Βαλαωρίτου, θέλησε να μεταβεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, κάτω από την πλατεία Συντάγματος.
Περαστικοί και διαδηλωτές όμως τον αναγνώρισαν και του επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα τον προπηλακισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής δεν έχει τραυματιστεί, αφού οι επιθέσεις ήταν κυρίως λεκτικές και με μπουκάλια με νερό.

Νωρίς το πρωί προπηλακίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Λιάνα Κανέλλη, όταν επιχείρησε να κατευθυνθεί προς τη Βουλή, ενώ χωρίς προβλήματα έφτασαν στο Κοινοβούλιο οι υπόλοιποι βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων.

Τριάντα προσαγωγές έχει ανακοινώσει η ΕΛΑΣ, ενώ έχουν γίνει  έντεκα συλλήψεις για διάφορα αδικήματα. Τριάντα ένας αστυνομικοί έχουν επίσης τραυματιστεί και μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Εκκένωση King George

Εν τω μεταξύ, εντολή για εκκένωση του ξενοδοχείου King George δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τη διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τρίτη είχε συζητηθεί με κάποιους πελάτες το ενδεχόμενο μεταφοράς τους σε άλλο χώρο. Όσοι συμφώνησαν μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τρίτης, ενώ όσοι απέμειναν, αναχώρησαν τελικά το μεσημέρι της Τετάρτης για ασφαλή χώρο, επίσης στο κέντρο αλλά μακριά από τα επεισόδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Διεύθυνση του ξενοδοχείου King George Palace με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων ανακοινώνει την πλήρη εκκένωση του ξενοδοχείου λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στην Πλατεία Συντάγματος»

 
 
«Επνιξαν» το Μετρό
 
Πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αναζήτησαν καταφύγιο στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, προκειμένου να ξεφύγουν από τα χημικά και την ανυπόφορη ατμόσφαιρα. Κάποια στιγμή, στο σημείο ήταν συγκεντρωμένα περί τα 2.000 άτομα, τα οποία οι αστυνομικοί, πετώντας κομμάτια από μάρμαρα, πέτρες και δακρυγόνα, είχαν εγκλωβίσει εντός του σταθμού.

Τελικά, με μεσολάβηση υπαλλήλων του Μετρό, οι δυνάμεις των ΜΑΤ άφησαν τους εγκλωβισμένους να αποχωρήσουν, ενώ περί τους 400 ανθρώπους με προβλήματα και τραυματισμούς αποχώρησαν με συρμούς του Μετρό. Εντός του σταθμού παρέμεναν περίπου 100 τραυματίες, για τους οποίους γινόταν έκκληση για την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού, αλλά και για την αποστολή ασθενοφόρων, προκειμένου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, επί της Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματοκιβώτιο, το οποίο παραβίασαν, χωρίς ωστόσο να βρουν χρήματα εντός του.

Με την εμφάνιση των αστυνομικών και τη χρήση χημικών ουσιών, οι ομάδες των κουκουλοφόρων διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, αλλά και προς την πλατεία Ομόνοιας, όπου συνεχίζονταν οι οδομαχίες με τους αστυνομικούς. Τόσο στην Πανεπιστημίου όσο και στην Σταδίου, αλλά και στους γύρω δρόμους, διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

 
 
Καταγγελίες
 
Επικοινωνία με τον υπουργό  Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή  και Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει με την σειρά του την Ολομέλεια της Βουλής για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να προστατευτούν οι εγκλωβισμένοι πολίτες στο μετρό του Συντάγματος πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «διαμορφώθηκε μηχανισμός για να προστατευτούν οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια». Επιπροσθέτως ο κ. Βενιζέλος καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης λίγο μετά την ψηφοφορία λέγοντας ότι «Κανεις δεν μπορεί να εκβιάσει την ψήφο του βουλευτή είτε μας βολεύει είτε όχι».

Νωρίτερα, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης είπε «Απαράδεκτο αμόκ βίας που συμπράττουν δυνάμεις ασφαλείας και κουκουλοφόροι, οι οποίοι είναι καταγγελτέοι… υπάρχουν θεωρίες για νεκρούς ζητώ από τη κυβέρνηση να πάρει θέση ….. με ενημερώνουν ότι 500 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο μετρό». Ο κ. Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Παπουτσή και έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση προκειμένου να βρει τρόπο «να ανοίξει δρόμος προς το μετρό του Συντάγματος ώστε να δοθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους». Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Βλέπουμε ποιοι έχουν  καταστρέψει το σύμπαν. Τώρα μας φταίει η αστυνομία, βεβαίως να προστατευτεί το δικαίωμα στη διαδήλωση, είδατε όμως εσείς ειρηνικούς διαδηλωτές». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας συμφώνησε με την πρόταση Παφίλη ενώ ο κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης είπε πως «Η ηχηρή φωνή της πλατείας ηχεί στο κοινοβούλιο..  χαίρομαι που όλες οι πτέρυγες της βουλής είναι προς την κατεύθυνση να προστατεύσουμε ειρηνικούς διαδηλωτές…  η αστυνομία ορθά προστάτευσε κοινοβούλιο…».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων έχει κατορθώσει να διαλύσει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

"Ξενοδοχεία εκκενώνονται, ο σταθμός του μετρό έχει μεταβληθεί σε θάλαμο αερίων, αθώοι ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν εγκλωβιστεί και φωτιές εκδηλώνονται σε κτίρια, ενώ τα ασθενοφόρα αδυνατούν να παραλάβουν τραυματίες και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη βοήθειας", ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

"Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύεται ότι δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης των λίγων «γνωστών αγνώστων». Αντίθετα, καταφεύγει στην αλόγιστη χρήση χημικών, που έχουν μετατρέψει το κέντρο της πρωτεύουσας σε “κόλαση”.

Οι ευθύνες του κ. Παπουτσή είναι αυταπόδεικτες και τεράστιες», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου