ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα ο νόμος, έξω τα ερωτηματικά

μέσα-ο-νόμος-έξω-τα-ερωτηματικά-432551

Κοινοβούλιο και κοινωνία, σε απόλυτη αντίθεση: Μέσα, 155 βουλευτές είπαν «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο, ορισμένοι εξ’ αυτών πιεζόμενοι ή και εκβιαζόμενοι. Έξω, πολλές χιλιάδες διαδηλωτών βροντοφώναξαν «όχι» και η φωνή τους ακούστηκε πιο δυνατά από τον θόρυβο των δυνάμεων καταστολής που είχαν διαταχθεί να επιβάλλουν συνθήκες απροκάλυπτης κρατικής τρομοκρατίας.
Νόμος του κράτους είναι το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες συνεπών φορολογούμενων, μισθωτών και συνταξιούχων.

Με μια (αναμενόμενη) απώλεια του βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας κ. Π. Κουρουμπλή, την οποία όμως «αναπλήρωσε» αριθμητικά η θετική ψήφος της βουλευτού Αργολίδος της ΝΔ κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου, έληξε η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή.

Ενδεικτική της ανακούφισης που ένιωσαν στην κυβέρνηση ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου. «Αύριο θα γίνει και το δεύτερο βήμα (με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου) για να πάω την Κυριακή στο Eurogroup με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας».   
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ζήτησε η ψήφος για το μεσοπρόθεσμο να αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης όχι στην κυβέρνηση αλλά σε μια διαφορετική Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι κάποιοι μπορούν να μιλούν ανεύθυνα  επειδή κάποιοι άλλοι, δηλαδή η ΚΟ του ΠαΣοΚ αναλαμβάνουν το βάρος να κάνουν όσα πρέπει να  βγει η χώρα από την  κρίση. 
«Μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν λογαριάζω ούτε φίλους ούτε κομματικό συμφέρον.  Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την κατάρρευση της χώρας, να διορθώνουμε λάθη στην πορεία μας και να προχωρούμε από κοινού πρωτοβουλίες», επισήμανε.  
Πριν από την ψηφοφορία, υπήρχε έντονο παρασκήνιο στους διαδρόμους της Βουλής καθώς οι κ.κ. Π. Κουρουμπλής και Αλ. Αθανασιάδης, ήταν οι μόνοι που δεν ξεκαθάρισαν στις ομιλίες τους τι στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία.
Ο κ. Κουρουμπλής όμως αφού στην αρχή απαντούσε με γρίφους στην συνέχεια εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε είπε ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε αιτιολογώντας την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου ότι «το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στον τόπο και στην κοινωνία είναι η στάση μου αυτή». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αν και ανακοινώθηκε η διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος δήλωνε ότι παραμένει ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του και έτσι μένει στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής.  
Αντιθέτως, ο κ. Αθανασιάδης με  μια ασυνήθιστη για την κοινοβουλευτική διαδικασία κίνηση ζήτησε τον λόγο για να αιτιολογήσει την ψήφο του. «Ολοι γνωρίζετε τις αντιρρήσεις μου, αντέδρασα σε δύο θέματα που αφορούσαν ενέργεια και υδάτινους πόρους αλλά μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις του υπουργού ψηφίζω «ναι».
Προς στιγμήν επικράτησε σύγχυση για τον βουλευτή Πέλλας κ. Β. Γιουματζίδη, ο οποίος απουσίαζε την ώρα της ψηφοφορίας ενώ από το πρωί κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους της Βουλής φήμες ότι ενδέχετο να καταψηφίσει. Ωστόσο όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα δήλωσε ότι συμφωνεί «με την αιτιολογία του συναδέλφου Αθανασιάδη και ψηφίζει «ναι».    
Την ίδια ώρα η στάση της κυρίας Παπαδημητρίου γινόταν θερμά αποδεκτή από το ΠαΣοΚ οι βουλευτές του οποίου τη χειροκρότησαν όταν ανακοίνωσε την απόφαση της να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια «το ΄όχι΄ δεν μπορεί να συνοδεύεται από το ναι μεν αλλά, το ΄παρών΄ είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου και το όχι υπό όρους δεν αφορά την δική μου λογική». «΄Ναι΄ λοιπόν και εύχομαι να μην με απογοητεύσετε κύριοι της κυβέρνησης», είπε.
Ο Αντ. Σαμαράς
Σε παρέμβασή του πριν την ψηφοφορία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς δήλωσε: «Καταψηφίζουμε το μεσοπρόθεσμο γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του, γιατί είναι οικονομικά αναποτελεσματικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο». Και συμπλήρωσε: «Στηρίζουμε ό, τι πιστεύουμε σωστό. Με συνέπεια και ευθύνη θα ψηφίσουμε ορισμένα άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου, εκεί όπου συμφωνούμε». Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό πρότεινε το εξής: «Θα ζητήσουμε με τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις να μπορούμε να αγοράζουμε πίσω ελληνικά ομόλογα σε μειωμένη τιμή. Είμαστε πολύ σχολαστικοί, να μην αφήσουμε τίποτα χρήσιμο να πάει χαμένο. Να μην αφήσουμε αναξιοποίητη καμία ευκαιρία για βελτίωση».
Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού με αφορμή το προεκλογικό σύνθημα του ΠαΣοΚ «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», λέγοντας: «Τελικώς ο κ. Παπανδρέου κατάφερε και τα δυο: και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα».
 «Κόντρα» Παπαρήγα – Βενιζέλου
Νωρίτερα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε την κυβέρνηση για εκβιαστική στάση, ενώ σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, είτε είναι ελεγχόμενη η χρεοκοπία, είτε φθάσουμε σε μια φάση στην ανεξέλεγκτη, δεν θα εξαρτηθεί από το 150+1 της Βουλής κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη που έχει τεράστια διεθνή προβλήματα».
Αίσθηση προκάλεσε η αντιπαράθεση που είχε η κυρία Παπαρήγα αργότερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο, ο οποίος επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις της είπε: «Η ευρύτατη πλειοψηφία –και επαναλαμβάνω τη θαρραλέα δήλωση που είχε κάνει η κυρία Παπαρήγα πριν από λίγες μέρες- πιστεύουμε ότι η θέση της χώρας είναι μονίμως και ανεπιστρεπτί μέσα στο ζώνη του ευρώ».
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σηκώθηκε από το έδρανό της και του φώναξε: «Μην αλλοιώνετε τη θέση μας»! «Όχι δεν αλλοιώνω. Τη λέω όπως εσείς», της απάντησε ο κ. Βενιζέλος, ενώ η κυρία Παπαρήγα επέμεινε: «Την αλλοιώνετε! Εκατό φορές την έχετε αλλοιώσει!».
Ο Γ. Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης αιτιολογώντας την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου είπε ότι «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση που απέτυχε πέρυσι με το απλό και τώρα καλείται να κάνει το σύνθετο», ενώ επανέλαβε την θέση του για την αναγκαιότητα μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Όπως είπε μάλιστα δεν μπορούμε «να τρωγόμαστε»: «Να κλείσουμε σε ένα δωμάτιο τον Πρωθυπουργό και τον Σαμαρά να βρουν σημεία και τρόπο συλλειτουργίας», πρότεινε ο κ. Καρατζαφέρης.
Ο Αλ. Τσίπρας
Ιδιαίτερα επικριτικός ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε: «Να πείσετε τον Πρωθυπουργό να ξαναπαραιτηθεί μπας και την πάρουμε την 5η δόση χωρίς να οδηγηθούμε σ’ αυτό το ναυάγιο». Μάλιστα υποστήριξε ότι «στο χρεοστάσιο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια αν υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο», ενώ την ίδια στιγμή «φεύγουν από τη χώρα οι καταθέσεις και αποταμιεύσεις και υπερδιογκώνουμε το δανεισμό». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να δοθούν μετοχές του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία «για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι σε 6 μήνες, σε 10 μήνες σε 1,5 χρόνο θα υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι συντάξεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου