ΕΛΛΑΔΑ

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για το Μεσοπρόθεσμο

στο-κόκκινο-η-αντιπαράθεση-για-το-μεσο-432861

Μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος του έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αναφορικά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και όσους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν , λέγοντας πως τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους και πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το καθήκον της.

Όπως δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου σε μία προσπάθεια να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις, η ψηφοφορία δεν είναι εθνική και πατριωτική υπόθεση, αλλά ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις που θέλουν η Ελλάδα να αλλάξει και ζήτησε όχι να ψηφίσουν άλλο ένα νομοσχέδιο αλλά με χέρι στην καρδιά να ψηφίσετε για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να δώσουν στην κυβέρνηση την ψήφο που χρειάζεται για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, τη δύναμη να παλέψει για το μέλλον της χώρας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες μαζί θα τα καταφέρουν. Ο πρωθυπουργός έθεσε για άλλη μία φορά το δίλημμα, λέγοντας πως η ψήφος για το Μεσοπρόθεσμο είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα για να ορθοποδήσει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι καλύφθηκε το «κενό» των 600 εκατ. ευρώ που άφησε η απόσυρση της διάταξης για την επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το ποσό θα καλυφθεί κατά το ήμισυ (300 εκατ. ευρώ) από μία πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση των εσόδων, χωρίς νέα μέτρα και κατά το άλλο ήμισυ από περικοπές δαπανών.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή προκάλεσε υψηλούς τόνους, ενδεικτικό των επόμενων ωρών μέσα στο Κοινοβούλιο. Αυτή τη φορά στην έναρξη της διαδικασίας ο κ. Βενιζέλος φανερά οργισμένος απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του Μεσοπρόθεσμου.

Ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά :Τι θέλετε να συμβεί; Να μην το ψηφίσει εμπρόθεσμα η Βουλή; Να περάσει άπρακτη η 30η Ιουνίου; Να μην πάρει την έγκριση του Eurogroup η καταβολή 5ης δόσης… Και; Να βρεθούμε με άδειο ταμείο. Δεν είναι άδειο ταμείο κράτους αλλά κάθε νοικοκυριού". Πάντως, η ένσταση της αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε αφού τη στήριξε μόνο το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και έκανε λόγο για εκβιαστικά διλλήματα στους βουλευτές και τόνισε πως "δεν είναι ελεύθεροι οι βουλευτές και δεν ξέρω πόσο νομιμοποιείται το Κοινοβούλιο να πάρει ψήφο υπό επιστράτευση". Ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή, δεν θα αποχωρήσει, και επίσης θα θέσει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι βουλευτές δεν χρειάζονται υποδείξεις και έχουν αίσθηση της πραγματικότητας και σημείωσε πως "κάθε βουλευτής έχει ίδιο πατριωτισμό και αίσθηση ευθύνης που έχουμε εμείς, μέλη Κυβέρνησης".

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αφήνει η Δημοκρατική Συμμαχία. Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη θα αποφασίσει ζυγίζοντας και παρακολουθώντας τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ερωτηματικό η Κ.Ο.

Την ίδια ώρα μπορεί να προσπαθούν εντέχνως να το υποβαθμίσουν , όμως η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές να πουν το ναι στο Μεσοπρόθεσμο. Αυτό δείχνουν οι απανωτές επικοινωνίες του υπουργού Οικονομικών με όλους τους διαφωνούντες αλλά και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας…

Ήδη ο κ. Βενιζέλος έχει μιλήσει 2 φορές από χθες μέχρι σήμερα με τον βουλευτή Θωμά Ρομπόπουλο και από μια με τον πιο σκληρό απ’ όλους τους αντιρρησίες Αλέκο Αθανασιάδη, την κα Χρύσα Αράπογλου και άλλους "ύποπτους".

Το μόνο που φοβούνται οι βουλευτές είναι όχι όσα θα περιέχονται πλέον στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά το πλήθος που θα είναι συγκεντρωμένο το βράδυ της Τετάρτης έξω από το κοινοβούλιο.

Η πιο κοινή θέση των ανταρτών, είναι πλέον: "βλέποντας και κάνοντας". Οι περισσότεροι δηλώνουν για να αποφύγουν να είναι τόσο κάθετοι όσο τις προηγούμενες ημέρες ότι θα δουν τι θα έρθει στη Βουλή και τότε θα πάρουν τι τελικές τους αποφάσεις.

Ήδη ο κ. Ρομπόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο θα καταψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο αλλά θα προσπαθούσε να πείσει και άλλους συναδέλφους του να κάνουν το ίδιο δήλωσε: "Έχω μιλήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο πολλές φορές και τη στάση μου θα την αποφασίσω στη Βουλή. Πάντως έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από την Παρασκευή".

Εντυπωσιακή είναι και η στροφή 180 μοιρών του κ. Σαλαγιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Ποτέ δεν υπονόησα ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, ή κάτι από αυτά που είναι τόσο πολύ κρίσιμα, θα προτιμούσα αν έφτανα εκεί να παραιτηθώ. Άρα ποτέ στο μυαλό μου δεν ήταν να πάρω ένα τόσο μεγάλο ρίσκο σε τόσο κρίσιμα θέματα, το ρίσκο στην πλάτη μου για το μέλλον της χώρας. Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό».

Αλλά και εκείνος που ξεκάθαρα δήλωνε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, λόγω ΔΕΗ, κ. Α. Αθανασιάδης, χθες εμφανίστηκε να συναντά τον κ. Βενιζέλο σε… "καλό συναδελφικό κλίμα" και ζήτησε να απαλειφθεί η πώληση της ΔΕΗ.

Λίγο πριν από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα περάσουν χωρίς απώλειες, με 155 ψήφους.

Ωστόσο αναφερόμενος στον Αλέκο Αθανασιάδη είπε ότι φαίνεται πως επιμένει στις απόψεις του.

Κατά πληροφορίες, για τις περιπτώσεις ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει προς το παρόν εκτός του εφαρμοστικού νόμου τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ και να προωθήσει άλλους νόμους αργότερα, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η διάθεση ποσοστών των δύο εταιρειών προβλέπεται να γίνει εντός του 2012.

Η διαδικασία

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους εισηγητές των κομμάτων και στις 20.00 αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, θα επιχειρήσει να εξηγήσει για ποιούς λόγους είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα, τι συνέπειες θα είχε η χρεοκοπία για την Ελλάδα και ποιό είναι το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Αμέσως μετά τον λόγο θα πάρει ο κ. Βενιζέλος.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίζονται όπως τα απλά νομοσχέδια, οπότε αρκεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου