ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχούν στο ΠΑΣΟΚ για τις ρωγμές

ανησυχούν-στο-πασοκ-για-τις-ρωγμές-433238

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την κυβέρνηση με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου στις 29 και 30 Ιουνίου. Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι τεταμένο με δύο βουλευτές, τον Αλέκο Αθανασιάδη και τον Θωμά Ρομπόπουλο, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.

Η στάση των βουλευτών, αν και δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει μεταστροφή την τελευταία στιγμή μετά και τις πιέσεις που αναμένεται να τους ασκηθούν, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα, σε συνεντεύξεις τους την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οι κ.κ. Ρομπόπουλος και Αναστασιάδης δήλωσαν πως σκοπεύουν να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.

Μάλιστα, ο Θωμάς Ρομπόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα αμέσως μόλις καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Θα θυσιαστώ για να δει κάτι καλύτερο η κοινωνία» είπε, μεταξύ άλλων.

Aνοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει στο μεσοπρόθεσμο άφησε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5.

«Ανοιχτό είναι το θέμα. Παρακολουθώ με πολλή προσοχή τι συντελείται μέσα στην κοινωνία και σήμερα στην ομιλία μου στη Βουλή έβαλα θέματα και είπα ότι αυτή τη στιγμή συντελείται μια διεργασία στην κοινωνία ότι ‘εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα’. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνική γαλήνη».

Πρόσθεσε ότι αναμένει δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή λέγοντας: «Εκείνο που περιμένω είναι η κυβέρνηση να δεσμευτεί με συγκεκριμένο τρόπο και χρονικούς ορίζοντες για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή. Γιατί όλα προκύπτουν από εκεί και πάμε στους ‘συνήθεις υπόπτους’ για να παίρνουμε έσοδα. Προκύπτουν από την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να βρει πηγές. Εγώ, λοιπόν, όταν δεν παίρνω απαντήσεις σ’ αυτά τα ζητήματα, τι πρέπει να κάνω;».

Ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε αλλαγές. Διεκπεραίωσε μια υπόθεση που σε μεγάλο βαθμό ήταν διαμορφωμένη. Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα είναι ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο κόβονται κάθε μέρα και πιο πολύ. Δεν πιστεύει κανένας κανέναν. Μιλάμε και δεν μας ακούει κανένας. Και κανένας Βενιζέλος δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και να απαλλάξει το μεσαίο στρώμα της κοινωνίας αν δεν πιάσει πρώτα τη φοροδιαφυγή και τη σπατάλη».

Ακόμη, συμπλήρωσε: «Δεν το κάναμε 20 μήνες, αλλά δεν προετοιμάσαμε και έναν μηχανισμό. Και αυτό δεν είναι ανικανότητα ή αναποτελεσματικότητα. Είναι πολιτική ανηθικότητα. Μας βασανίζει όλους ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, αν δεν υπάρξει ένα μνημόνιο ανάπτυξης».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου