ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση αφορολόγητου και νέο χαράτσι

μείωση-αφορολόγητου-και-νέο-χαράτσι-433452

 

«Βασικός στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρχε ανάγκη να επιβεβαιωθούν ποσά που έφταναν τα 5,5 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις «δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας».

Παραλλήλως αναφέρθηκε στη διαδικασία της Βιέννης με στόχο την εθελοντική διακράτηση ομολόγων χωρίς να προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διαθεσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στη διαδικασία και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έκανε επίσης λόγο για συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ «στην ανάγκη να έχουν ψηφιστούν τα δυο νομοθετήματα ως τις 30 Ιουνίου», δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός Νόμος.

Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αποδεκτές από τους εταίρους αλλαγές, είπε με νόημα ο Ευάγ. Βενιζέλος, τονίζοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι έμενε η οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επανέλαβε την κρισιμότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου για την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και την ύπαρξη β’ πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Τα πρόσθετα μέτρα

-Στην εισοδηματική κατηγορία μεταξύ 8.000 – 12.000 επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Εξαιρούνται νέοι ηλικίας ως 30 ετών, άτομα με αναπηρία και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών γα τα εισοδήματα ως 12.000 ευρώ.

-Η εισφορά αλληλεγγύης κλιμακώνεται από το 1% ως 5% σε όλο εισόδημα

Από 12.000 – 20.000 ευρώ 1%, από 20.000-50.000 ευρώ 2%, από 50.000-100.000 ευρώ 3%, από 100.000 και πάνω 4% και 5% για βουλευτές, υπουργούς, αιρετούς τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακλητούς υπαλλήλους επιπέδου γενικού γραμματέα

– Θα επιβληθεί εξίσωση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τις επιχειρήσεις και μια πολύ μικρή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει της οργάνωσης του μηχανισμού επιστροφών.

-Επιβάλλεται ελάχιστο τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος στα 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά, μετά τα 5 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση.

– Στα ακίνητα δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά η μείωση της αξίας στα 200.000 ευρώ για επιβολή φόρους ακίνητης περιουσίας, θα ισχύσει όπως είχε αποφασιστεί.

«Δεν είναι δυνατόν να εμφανιζόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι ζητώντας νέες θυσίες και νέες παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, αναφορά που εξελήφθη ως «βολή» κατά του προκατόχου του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι κυρίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν ήδη μεγάλα βάρη» ανέφερε. «Το ζήτημα της ηθικής ισορροπίας των μέτρων δεν ενδιαφέρει τος δανειστές μας» πρόσθεσε.

Ο Εφαρμοστικός Νόμος θα κατατεθεί τη Δευτέρα και η διαδικασία και για Μεσοπρόθεσμο και Εφαρμοστικό θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι .

«Όλα όσα κάνουμε και όλα όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο έχουν χαρακτήρα ο οποίος είναι έκτακτος, στοχευμένος και σημειακός» είπε ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν το νέο φορολογικό σχέδιο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον επιμερισμό των φορολογικών βαρών. Ανέφερε ότι έδωσε εντολή να υπολογισθούν τα βάρη που έχουν σηκώσει οι διάφορες κοινωνικές ομάδες από τον Οκτώβριο του 2009.

«Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες να μετάσχουν στη διαδικασία της Βιέννης» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στην εθελοντική διαδικασία διακράτησης ομολόγων.

Οι συναντήσεις με Τρόικα

Ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τους ελεγκτές αποφάσισε να μη μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής.

Η πρώτη συνάντηση έγινε χθες το πρωί, ακολούθησε νέα το απόγευμα ενώ και μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα ξανασυντήθηκε με την Τρόικα για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές).

Την Παρασκευή στη Βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, «ηλεκτρισμό» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. «Ήταν σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση, όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός. Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπαν οι βουλευτές στο ΚΤΕ

Η Β. Παπανδρέου παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει, ότι δεν υπάρχει ορίζοντας και δεν ξέρουμε που πάει η χώρα. Φέρεται να είπε ότι "δεν γίνεται να συνεχίσουμε να πληρώνουμε 23 δισ. σε τόκους".

"Θερμό" επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ του Μίμη Ανδρουλάκη και της Μιλένας Αποστολάκη, όταν ο πρώτος ανέφερε ότι "μας μιλάτε μόνο για φόρους" και ζήτησε να κλείσουν παρασιτικοί οργανισμοί του Δημοσίου, στελέχη των οποίων αμείβονται με 6.000 ευρώ τον μήνα.

Η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, πρότεινε να δημιουργηθεί, πέραν της τρόικας, πολιτική συντονιστική ομάδα, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας.

Το ερώτημα αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 5 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011, έθεσε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, επισημαίνοντας ότι "αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η ταφόπλακα της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας".

"Πώς να υπάρξει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία με την τρόικα και τελικά δεν είχε γίνει τίποτα", φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η Σοφία Γιαννακά είπε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αντιμετώπισε την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ και ότι "ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν".

Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και η Τόνια Αντωνίου

"Όποιος έχει την λύση να την φέρει στο τραπέζι", φέρεται να είπε ο Κώστας Γείτονας, ενώ ο Θανάσης Οικονόμου επέμενε στην πρότασή του να παραμείνει χαμηλός (13%) ο ΦΠΑ στην εστίαση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νάσος Αλευράς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου