ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς Ελληνες ο στολίσκος για τη Γάζα

χωρίς-ελληνες-ο-στολίσκος-για-τη-γάζα-433583

Το υπουργείο Εξωτικών προτρέπει «Έλληνες πολίτες, πλοία και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου» να μην συμμετάσχουν στο στολίσκο προς τη Γάζα που θα αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τις προετοιμασίες των τελευταίων ημερών για μία νέα αποστολή.

Όπως υπογραμμίζεται, οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας είναι γνωστές και εκφρασμένες σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι με δεδομένες την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και της ισραηλινής πλευράς να μην επιτραπεί η προσέγγιση, αλλά και λόγω των άμεσων κινδύνων «για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των περυσινών γεγονότων, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες καθώς και τα πλοία και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου να μη συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο με προορισμό το λιμένα της Γάζας».

Σημειώνεται ότι για το Σάββατο προγραμματίζεται ο απόπλους από ελληνικό λιμάνι στολίσκου. Ο νέος διεθνής στολίσκος θα έχει συµµετοχή 8-12 πλοίων από διάφορες χώρες, µεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η Τουρκία κάτω από αµερικανικές πιέσεις ακύρωσε τη συµµετοχή στον στολίσκο της οργάνωσης IHH, που είχε διοργανώσει την περσινή πρωτοβουλία.

Για το ίδιο ζήτημα υπήρξε και επικοινωνία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ έχει ασκήσει πιέσεις και σε άλλες κυβερνήσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου