ΕΛΛΑΔΑ

Τάσεις αλλαγής του πολιτικού σκηνικού

τάσεις-αλλαγής-του-πολιτικού-σκηνικο-433790

Ισχυρό αντικυβερνητικό κλίμα, το οποίο καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία, αποκαλύπτουν δυο νέες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Από 0,9% έως 1,7% το προβάδισμα της ΝΔ.

Η πρώτη διενεργήθηκε από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM και φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 1,7%, αλλά η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι είναι 9,7%.

Η δεύτερη έγινε από την εταιρία GPO για το Mega. Και οι δυο έγιναν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και το «ναυάγιο» του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Σε δείγμα 1000 ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα της GPO που έγινε μετά το σαββατοκύριακο, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 0,9%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 21% έναντι 20,1% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,2%, ο ΛΑΟΣ με 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3%, το Άρμα Πολιτών με 2,2%, οι Οικολόγοι με 2,1% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων πλησιάζει το 11% (10,8%), ενώ λευκό ή άκυρο ή αποχή δηλώνει το 19,1% των ερωτηθέντων, ποσοστό που αποδεικνύει το ρευστό πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Παρά το γεγονός, ότι το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη δημοσκόπηση βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να προηγείται του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% έναντι 27,1% του αρχηγού της ΝΔ, αλλά το 39,4 των πολιτών δεν επιλέγει κανέναν από τους δυο.

Δεν έπεισε

Αρνητικά κρίνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 58,8% των πολιτών και θετικά το 40%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο δεδομένων των συνθηκών. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θετική άποψη για τον ανασχηματισμό, ενώ 1/3 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχει αρνητική!

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση με τη νέα της σύνθεση θα είναι πιο αποτελεσματική, ναι απαντά το 35% και όχι το 63,2%.

Πάντως, το 55,2% των ερωτηθέντων προτιμά να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της, αντίθετα με το 39% που προτιμά να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

6 στους 10 (60,7%) κρίνουν θετικά την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντίθετα με το 36,3% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, 58,1% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν πιστεύει ότι ο "νέος" τσάρος θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το 40,3%, όμως, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας τάχθηκε το 55,1% των πολιτών, ενώ το 41,7% απάντησε αρνητικά. Υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι η τρόικα μπορεί να δεχτεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, πρόταση που έχει πολλές φορές καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς. 43,5% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά σε αυτό το ερώτημα, ενώ 50,3% πιστεύουν πως οι δανειστές μας δε θα δεχτούν να αλλάξουν οι όροι.

66,3% των πολιτών τάσσονται κατά του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ψήφιση του οποίου μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι προϋπόθεση για τη συμφωνία επί του νέου δανεισμού της Ελλάδας. Θετικά για τα νέα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση εκφράζεται το 23,4%.

Τέλος, το 95% των πολιτών ζητά να συμμετάσχουν στις οικονομικές θυσίες για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και οι πολιτικοί.

Τι δείχνει η ALCO

Γκάλοπ διενεργήθηκε από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM και φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 1,7%, αλλά η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι είναι 9,7%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 21,3% και το ΠΑΣΟΚ 19,6%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%, οι Οικολόγοι με 2,3% και το Άρμα Πολιτών με 1,1%.

Πάντως, στην πρόθεση ψήφων με βάσει τις απαντήσεις όσων είναι αποφασισμένοι να πάνε να ψηφίσουν, η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει και φτάνει στο 2,1%. Αν η Βουλή που θα προκύψει είναι εξακομματική, τότε θα είναι η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη που θα μπει στη Βουλή και οριακά εκτός θα μείνουν η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι.

Αρνητική άποψη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό έχει το 60% των ερωτηθέντων και μόλις το 31% κρίνουν θετικά το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ευθύνες στον πρωθυπουργό

Ευθύνες στον πρωθυπουργό για το «ναυάγιο» του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ρίχνει το 33% των πολιτών, ενώ για το 25% υπεύθυνος είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Μόλις το 6% κρίνει ότι έφταιγαν και οι δυο και το 36% απάντησε ότι δεν ξέρει ποιος από τους δυο ευθύνεται για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

8 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας συμφωνούν με την άποψη του Αντώνη Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου από μία κυβέρνηση χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ήταν χαμηλότερα όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Στο ερώτημα, όμως, αν μια κυβέρνηση συνεργασίας των δυο μεγάλων κομμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, το 48% απαντά αρνητικά και το 42% θετικά.

Το 43% των ερωτηθέντων έκρινε ότι δεν έπρεπε να γίνει ανασχηματισμός αλλά να κηρυχθούν εκλογές. Σύμφωνα με το 32% των πολιτών, ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει.

Crash test Παπανδρέου – Βενιζέλου

Για το 51% των ερωτηθέντων, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πιο ισχυρός από τον Γιώργο Παπανδρέου σε σχέση με πριν είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ίδιο πιστεύει, σε ποσοστό και η πλειοψηφία (59%) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός θεωρείται λιγότερο ισχυρός σε ποσοστό 44%, ενώ το 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως παραμένει το ίδιο ισχυρός.

Εκπληξη Κουβέλη – Δημαρά

Ποιος είναι ο πολιτικός αρχηγός με τις… περισσότερες συμπάθειες; Ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Αντώνης Σαμαράς. Τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης με 39% και τον ακολουθεί ο Γιάννης Δημαράς με 37%! Ο πρόεδρος της ΝΔ λαμβάνει 33%, ο Γιώργος Παπανδρέου 32% και ακολουθούν ο Γιώργος Καρατζαφέρης (26%), η Αλέκα Παπαρήγα (23%), ο Αλέξης Τσίπρας (22%) και η Ντόρα Μπακογιάννη (21%).

Τι ψηφίζουν οι «Αγανακτισμένοι»

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, οι συγκεντρωμένοι της πλατείας Συντάγματος θα ψήφιζαν ΝΔ σε ποσοστό 18,4%, αποχή 12,8%, ΠΑΣΟΚ 12,3%, ΚΚΕ 11,3%, ΛΑ.ΟΣ. και ΣΥΡΙΖΑ από 7,2%.

Πάντως 7 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν έχουν πάει… πλατεία καθόλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου