ΕΛΛΑΔΑ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και ζήτησε εθνική συστράτευση

πήρε-ψήφο-εμπιστοσύνης-και-ζήτησε-εθν-433800

Ψήφο εμπιστοσύνης από τους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήρε χθες βράδυ η κυβέρνηση, ενώ καταψήφισαν οι 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κλείνοντας τη διαδικασία των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική συστράτευση στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και απάντησε στον Αντ. Σαμαρά ότι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι οι εκλογές.

Λίγο νωρίτερα η διαδικασία απειλήθηκε να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της ομιλίας του Θ. Πάγκαλου που είπε ότι «το 1981 υπήρξε για πρώτη φορά Δημοκρατία στη χώρα». Η ΝΔ αποχώρησε διαμαρτυρόμενη -για να επανέλθει λίγο αργότερα- ενώ εμμέσως η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου αποδοκιμάσθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον Ευ. Βενιζέλο.

Γ. Παπανδρέου: «Καλώ σε συστράτευση»

"Καλώ όλες τις δυνάμεις να συστρατευθούν σε αυτή την περήφανη και πατριωτική πορεία, για να εμπνεύσουμε το λαό και να δώσουμε αξιοπιστία στη χώρα μας διεθνώς", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, κλείνοντας την ομιλία του και ζητώντας από όλους τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερες παροχές για κοινωνικό κράτος, νέες προσλήψεις στο δημόσιο τόνισε ο πρωθυπουργός. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι καλύτερη διαχείριση των πόρων, για δίκαιο σύστημα πρόνοιας και υγείας, στήριξη των πραγματικά αδύναμων, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, που μέχρι σήμερα έχει πληρώσει ακριβά το ατυχές «λεφτά υπάρχουν» του 2009.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πατριωτικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι: η αντιμετώπιση της κρίσης, η παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και η επανάκτηση της πίστης στις «δικές μας δυνάμεις». Κανείς δεν θα μας σώσει, μόνοι μας θα τα καταφέρουμε επανέλαβε.

Επιτέθηκε δε σε οίκους αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικά κέντρα, αλλά και την ΕΕ για κακοφωνία.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας το λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για ένα δημοψήφισμα που θα ενώσει τον λαό και όχι με διχαστικά διλήμματα. Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποσχεθεί περισσότερα χρήματα ή νέες προσλήψεις στο δημόσιο αλλά καλύτερη διαχείριση.

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά τόνισε πως ζήτησε να επαναδιαπραγματευτούν μαζί με την τρόικα αλλά η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε και κάλεσε εκ νέου για συναίνεση, λέγοντας πως υπάρχουν δεκάδες σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και ευρύτερες δυνατότητες συναίνεσης.

Σαμαράς: «Εκλογές»

Σταθερός στις θέσεις του εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επιμένοντας ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί «λάθος συνταγή» και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει «συναίνεση στο λάθος».

Τόνισε μάλιστα με νόημα προς τον πρωθυπουργό πως «αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα βάλτε το πιο σημαντικό: Εκλογές!».

Σημείωσε πως η ΝΔ συναινεί και θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις στην «διόρθωση του λάθους» και τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινούσε ποτέ σε μια λάθος πολιτική για μια κυβέρνηση που καταρρέει». Επιπλέον, επανέλαβε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά μόνο εκείνους τους εφαρμοστικούς νόμους για τους οποίους συμφωνεί.

Ξεκαθάρισε πως η ΝΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση και πως παραμένει «προσηλωμένη στα πραγματικά προβλήματα και όχι σε ψεύτικα διλήμματα όπως αυτά που θέτει η σημερινή κυβέρνηση… Νομίζεται πως το φθινόπωρο όταν τα μέτρα δεν θα έχουν αποδώσει ο κόσμος θα ενδιαφέρετε για το δημοψήφισμα περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;».

Τέλος ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε «με όσα κάνατε το τελευταίο διάστημα πείσατε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

 
 
Ενταση από Πάγκαλο
Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας πυροδότησε ένταση κατά την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης καθώς με αναφορές «σε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων που είχε συντηρήσει η ΝΔ» και στην «πραγματική δημοκρατία που ήρθε το 1981 με το ΠΑΣΟΚ» τα έκανε «μπάχαλο» στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα η ΝΔ να αποχωρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Τασούλας ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ανακαλέσει αλλιώς «αποχωρούμε».

Ο κ. Πάγκαλος όχι μόνο δεν ανακάλεσε αλλά επιχείρησε να ρίξει περισσότερο λάδι στην φωτιά.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να αποχωρούν από την Ολομέλεια παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να επανέλθουν. Τελικά, λίγα λεπτά αργότερα η ΚΟ της ΝΔ επανήλθε με προεξέχοντα τον κ. Αντώνη Σαμαρά

Την πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώνοντας τους βουλευτές για τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup αλλά και για τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων για αυτό είναι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί ένα νέο φορολογικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι τον πολίτη που ζει στη δική του δύσκολη πραγματικότητα και δυσβάσταχτη καθημερινότητα, δεν τον συγκινεί πλέον η απαρίθμηση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Επισήμανση που προκάλεσε αίσθηση ήταν και αυτή περί εικονικής έλλειψης συναίνεσης. «Έχουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης και τον αποκρύπτουμε» και αυτό καθιστά δυσκολότερη τη θέση μας ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα που καλούμαστε να λάβουμε, τόνισε ο υπουργός.

Παπαρήγα: Εκβιασμός
 

Ως έναν εκβιασμό με διακύβευμα την πέμπτη δόση του Μνημονίου περιέγραψε τα τελευταία "τελεσίγραφα" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη και τον κ. Σόϊμπλε προς τη χώρα μας, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση στη Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης.

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι πρέπει να δούμε και τι χρωστάει η ΕΕ στην Ελλάδα και η αστική τάξη στον ελληνικό λαό από αυτά που έχει αποδεδειγμένα πληρώσει και πρόσθεσε ότι "ο ελληνικός λαός από το 1985 μέχρι το 2011 έχει πληρώσει συνολικά 618 δις ευρώ". "Αυτά δεν είναι λεφτά; Αυτά τα χρέη θα πληρωθούν ποτέ;", αναρωτήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

 

Ο Γ. Καρατζαφέρης

«Πάση θυσία πρέπει να βρούμε τρόπο συνεννόησης, υπάρχουν καλές προτάσεις από όλα τα κόμματα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε θετική την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου να προχωρήσει τη συναίνεση, ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να πουλήσει σε Εσκιμώο ψυγείο. Όμως το θέμα δεν είναι του πουλήσετε ψυγείο, αλλά να του βρείτε τα εργαλεία για να μπορεί να ψαρεύει. Αυτά περιμέναμε να ακούσουμε».

 
Ο Αλ. Τσίπρας
«Η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θυσιάζει την δημόσια περιουσία ακόμη και την ίδια την παράταξη που αποτέλεσε κορμό του δημοκρατικού χώρου προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το μίγμα πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το Μεσοπρόθεσμο «σαν έκθεση κατασχετηρίου» και παρομοιάζοντας το κλίμα στη πολιτική ζωή του τόπου με την πολιτική ατμόσφαιρα του ‘65.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου