ΕΛΛΑΔΑ

Προϋπόθεση η εθνική συναίνεση

προϋπόθεση-η-εθνική-συναίνεση-433917

«Δεδομένης της διάρκειας, του μεγέθους και της φύσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική συναίνεση είναι προϋπόθεση για την επιτυχία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρό της συνάντησης, που διήρκεσε 70 λεπτά, βρέθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και η πορεία διαμόρφωσης του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ρομπάι ζήτησε περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, ενώ επιβεβαίωσε αφ΄ενός ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης, και αφ’ ετέρου ότι σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στήριξης μελετάται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της για την κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική, λαμβάνοντας τις δέουσες αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Ειδικότερα, ο κ. βαν Ρομπάι, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, είπε: «εξέφρασα την ισχυρή υποστήριξή μου προς τον πρωθυπουργό και την άκαμπτη προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας».

«Υπογράμμισα», πρόσθεσε, «την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα».

Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρομπάι, «το πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηριχθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουλίου».

«Εργαζόμαστε για μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στο πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν χθες στο Eurogroup» συμπλήρωσε ο κ. βαν Ρομπάι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έλαβε το λόγο μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είπε πως είχε «μια δημιουργική κι ενδιαφέρουσα συζήτηση» με τον κ. βαν Ραμπάι.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντούσε πως η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για “να εισέλθει σε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι”, εξέφρασε την ελπίδα πως η Βουλή θα ‘περάσει’ τα αναγκαία μέτρα και θα δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.

’Εργο δύσκολο και επίπονο, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως στόχος του ιδίου και της κυβέρνησης είναι να “βάλει τη χώρα σε μία πολύ καλύτερη δημοσιονομικά και βιώσιμη θέση”.

Την Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου