ΕΛΛΑΔΑ

Δεν «κούμπωσε» χθες το παζλ αλλαγών

δεν-κούμπωσε-χθες-το-παζλ-αλλαγών-434575

Σήμερα στις 9 το πρωί ανακοινώνεται τελικά, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες η νέα κυβέρνηση, αποτέλεσμα της εμπλοκής που σημειώθηκε χθες σχετικά με τις τοποθετήσεις σε δύο υπουργεία που θεωρούνταν «κλειδί» για τη νέα προσπάθεια: Η συμμετοχή του Λουκά Παπαδήμου στο υπουργείο Οικονομικών και – εναλλακτικά – του Ευ. Βενιζέλου στην ίδια θέση.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν χθες ως μία από τις αιτίες της καθυστέρησης ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος και τις επισημάνσεις που έγιναν από πολλούς βουλευτές στη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Επιδίωξη του κ. Παπανδρέου ήταν να ενσωματώσει κάποιες από τις προτάσεις ή τις παρατηρήσεις των βουλευτών του, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα που είχε βαρύνει μετά τις παραιτήσεις Φλωρίδη και Νασιώκα.
 
Μένουν και φεύγουν
Σύμφωνα με τις χθεσινές εκτιμήσεις το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρότερο κατά τουλάχιστον 15 θέσεις υφυπουργών και υπουργών, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου φαβορί είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που μετακινείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στην αντιπροεδρία φαίνεται πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των δυο ανδρών το μεσημέρι και θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης όλων όσοι τάσσονται υπέρ του υπουργού.
Από την κυβέρνηση  φεύγει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ενώ επισφαλής είναι η θέση της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη.
Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Εργασίας θα συγχωνευτεί με το Υγείας με υπερυπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Όσον αφορά στις αλλαγές, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν φεύγει από την κυβέρνηση. Πιθανότατα μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο Αμυνας.
Αν ο κ. Βενιζέλος δεν μετακινηθεί  τελικά, στο υπουργείο Οικονομικών, πληροφορίες θέλουν ως διεκδικητή του συγκεκριμένου θώκου τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για την ίδια θέση ακούστηκε και η κυρία  Άννα Διαμαντοπούλου η οποία παραμένει, όπως φαίνεται, στο Παιδείας .

Θα υπάρξει και θέση υφυπουργού αποκρατικοποιήσεων στο οικονομικό επιτελείο με επικρατέστερη την Έλενα Παναρίτη.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος φαίνεται οριστικά εκτός κυβέρνησης, ενώ παίζει το σενάριο να οριστεί και δεύτερος αντιπρόεδρος – πέραν του κ. Βενιζέλου, εφόσον αποδεχθεί – με αρμοδιότητα το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Για τη θέση αυτή φέρεται υποψήφιος ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ακούγεται και για το υπουργείο Άμυνας.

Η Τίνα Μπιρμπίλη σε κάθε περίπτωση τίθεται εκτός κυβέρνησης στο πλαίσιο της απομάκρυνσης των «κηπουρών», ενώ φεύγει σίγουρα και ο Δημήτρης Δρούτσας.

Στο πλαίσιο αυτό απομακρύνεται και ο Χάρης Παμπούκης, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος μετακινείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε ρόλο υπουργού Επικρατείας με αντικείμενο την επικοινωνιακή πολιτική.

Επικρατέστερος για το Πολιτισμού και Τουρισμού φέρεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, αν και κάποιοι προτάσσουν τη λύση της Λούκας Κατσέλη.

Σίγουρος για το νέο σχήμα είναι ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος προορίζεται είτε για θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, είτε για υπουργός Τύπου, εάν αποφασιστεί μετακίνηση του Γιώργου Πεταλωτή. Υποψήφιος για το νέο σχήμα είναι και ο Κώστας Καρτάλης.

Ο Πάνος Μπεγλίτης μετακινείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο Χρήστος Παπουτσής μετακινείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή μένει εκτός κυβέρνησης.
 
Την Τρίτη η ψηφοφορία
Σήμερα, μετά την ανακοίνωση, θα γίνει η ορκωμοσία και η κατάθεση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης. Υπό αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα 48ωρο μετά την υποβολή της, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή.

Η διαδικασία διαρκεί τρεις ημέρες οπότε την Τρίτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποία θα κρίνει αν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

 
Η συνεδρίαση της Κ.Ο.
«Στηρίξτε με για να σας στηρίξω» είπε ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χθες το απόγευμα, αναλύοντας τις επιλογές της κυβέρνησης και παρουσιάζοντας τις προσπάθειές του για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Με αφοσίωση δίνουμε εδώ και 20 μήνες την ευθύνη για τη διάσωση της χώρας και η Ελλάδα έχει μείνει όρθια, τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τα στοιχήματα είναι τρία:

* η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση

* η προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια

* η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με το δάνειο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται.

Η προσπάθεια συναίνεσης

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, με τρόπο που οδηγεί σε περαιτέρω εσωστρέφεια.

Επανέλαβε ακόμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι βουλευτές θα συνεχίσουν την προσπάθεια.

Αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, συμπληρώνοντας ότι η κριτική είναι οξυγόνο για την κυβέρνηση και το κόμμα.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο συνεκτική» είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει την οργή που υπάρχει στην κοινωνία, λέγοντας ότι και ο ίδιος οργίζεται που στη χώρα δεν προχώρησαν εδώ και δεκαετίες οι απαραίτητες αλλαγές.

 
Τι εννοούσε
Τι κρύβεται τώρα πίσω από την ομιλία του κ.  Παπανδρέου:

1. Βρίσκεται συνεχώς σε επαφή ακόμα και αυτές τις ώρες για τη ρύθμιση της 5ης δόσης ( είπε ότι μιλάει με Μερκελ , Σαρκοζι κλπ από το πρωί) τους οποίους προφανώς ενημερώνει για τις πολιτικέ εξελίξεις της χώρας και παίρνει προφανώς και τις πολιτικές συμβουλές.

2. Επεσήμανε ότι είμαστε η πιο επικίνδυνη χώρα για πτώχευση στον πλανήτη και δέχθηκε ότι υπάρχει αναξιοπιστία των θεσμών στην Ελλάδα.

3. Καταργεί προφανώς συντομότατα τους φορολογικούς παραδείσους με τις off shore εταιρίες που χρησιμοποιούν χιλιάδες ‘Ελληνες επιχειρηματίες.

4. Βρίσκεται στον επίλογο συμφωνιών με την Κομισιόν για ένα πρόγραμμα μαμούθ προς την Ελλάδα ύψους 75 δις. ευρώ.

5. Αναφέρθηκε σε μία συλλογική διαχείριση του χρέους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι μεγάλη απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία

6. Η νέα κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο, τον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αποκρατικοποιεί το δημόσιο πλούτο και βάζει περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιουσία του κράτους. Αλλάζει τις δομές της Δικαιοσύνης και κυρίως προχωράει σε αλλαγή του Συντάγματος. Στο θέμα αυτό είναι φανερό ότι εννοεί αλλαγή εκλογικού νόμου, μείωση αριθμού βουλευτών στη Βουλή και σχέση κυβέρνησης με ΜΜΕ.

7. Αφήνει ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο εθνικής συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις προθέσεις του είναι να επανέλθει σε αίτημα κοινής πορείας σε βασικά θέματα με τη ΝΔ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου