ΕΛΛΑΔΑ

Οι «Αγανακτισμένοι» ξανακέρδισαν την πλατεία

οι-αγανακτισμένοι-ξανακέρδισαν-τη-434737

Το δρόμο της επιστροφής στην πλατεία Συντάγματος πήραν από νωρίς το απόγευμα οι «Αγανακτισμένοι» μετά τη λήξη των επεισοδίων με πρωταγωνιστές ομάδες κουκουλοφόρων και αστυνομικούς, που αναστάτωσαν το κέντρο προκαλώντας και έντονες πολιτικές αντιδράσεις για το ρόλο της Αστυνομίας και τη σχέση της με κουκουλοφόρους.

Οι «Αγανακτισμένοι» απάντησαν στα επεισόδια με συναυλία, χορό και ειρηνική διαμαρτυρία.

Το απόγευμα, η κατάσταση στην πλατεία ήταν μεν ειρηνική αλλά το τοπίο μαρτυρούσε το «κλίμα μάχης» που είχε επικρατήσει νωρίτερα, με τα σπασμένα μάρμαρα, τα καμένα σκουπίδια και την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα με στόχο να περικυκλώσουν ειρηνικά τη Βουλή, όπου θα ξεκινούσε η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου.

Η ειρηνική διαμαρτυρία αμαυρώθηκε από τις γνωστές ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίοι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

Οι τελευταίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα για πολλές ώρες η ατμόσφαιρα στην πλατεία να είναι αποπνικτική.

Οι «μάχες» επικεντρώθηκαν κυρίως στο κάτω μέρος του Συντάγματος, επί της οδού Σταδίου και στη συμβολή της με την Καραγεώργη Σερβίας, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με ζαρντινιέρες και κάδους απορριμμάτων, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε πεζοδρόμια και μάρμαρα της πλατείας, που χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Οι ομάδες κινήθηκαν αργότερα προς τα Εξάρχεια, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα επί της Στουρνάρη.

Από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος, ακούγονταν συνεχείς εκκλήσεις προς τους κουκουλοφόρους να αποχωρήσουν, προκειμένου να συνεχιστεί ειρηνικά η διαδήλωση.

Οι συμπλοκές μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και ομάδων «αγανακτισμένων» ξεκίνησαν γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών εμφανίστηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος και άρχισε την ρίψη μολότοφ. Η αστυνομία, που μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε εμπλακεί, απάντησε με ρίψη χημικών.

Επιδρομή στο ξενοδοχείο «King George» της πλατείας Συντάγματος πραγματοποίησαν ομάδες αντιεξουσιαστών. Οι άγνωστοι έσπασαν την τζαμαρία του ξενοδοχείου, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στον χώρο υποδοχής. Όπως έγινε γνωστό, έσπασαν τζαμαρίες και προκλήθηκαν ζημιές και σε άλλα ξενοδοχεία του Συντάγματος.

Στον Ερυθρό Σταυρό διακομίστηκαν 30 τραυματίες από τα επεισόδια, οκτώ από τους οποίους έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και φέρουν χτυπήματα αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές και 16 συλλήψεις. Από συνολικά 36 τραυματισμένους αστυνομικούς ένας έχει χάσει τα δάχτυλά του, ενώ ένας δεύτερος κινδυνεύει να χάσει την ακοή του.

Επίθεση δέχτηκε από άγνωστο άτομο στην οδό Λέκκα και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Τάσος Τέλογλου, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και εισήχθη για νοσηλεία, έχοντας εκδορές στο πρόσωπο και μετά-τραυματική αμνησία.

Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ Θ. Κοκκαλάκης δήλωσε ότι οι αστυνομικοί που φωτογραφήθηκαν να μεταφέρουν στυλιάρια δεν ετοιμάζονταν για προβοκάτσια, αλλά συνέλεγαν αντικείμενα που κατασχέθηκαν από αλλοδαπό, ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται στη ΓΑΔΑ.

Η φωτογραφία, που εικονίζει ένστολους και άνδρες με πολιτικά, έκανε το γύρο του Διαδικτύου.

Ο αλλοδαπός που φέρεται να μετέφερε τα αυτοσχέδια όπλα συνελήφθη σε πάρκο πίσω από το Καλλιμάρμαρο, την ώρα που μαίνονταν στο Σύνταγμα συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές, διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκε η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και των ΜΑΤ, για να ασκηθεί τρομοκρατία κατά του λαού.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΛΑΟΣ σημειώνοντας: «Τα ερωτήματα που ηγέρθησαν από την προβολή κάποιων σκηνών από τα τηλεοπτικά δίκτυα σχετικά με τη συγκέντρωση λοστών από πολίτες υπό το βλέμμα αστυνομικών, πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο.

» Διαφορετικά η οποιαδήποτε ερμηνεία μπορεί να λειτουργήσει ως λάδι στη φωτιά».

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Καταγγέλλουμε την παρουσία δεκάδων ασφαλιτών με κουκούλες που συνεργαζόμενοι με αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που για άλλη μια φορά κατέκλυσαν ειρηνικά το Σύνταγμα» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

«Καλούμε τον κόσμο, που όλες αυτές τις μέρες βρέθηκε ειρηνικά στους δρόμους και στις πλατείες, να περιφρουρήσει την ειρηνική του διαμαρτυρία και να συνεχίσει με τη μαζική του συμμετοχή τον αγώνα του για πραγματική δημοκρατία, τον αγώνα του κατά των μνημονίων» καταλήγει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου