ΕΛΛΑΔΑ

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος εξετάζει η κυβέρνηση

το-ενδεχόμενο-δημοψηφίσματος-εξετάζ-435866

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος άφησε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη μαραθώνια συνεδρίαση που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ ξεπερνώντας τις 8 ώρες ο πρωθυπουργός επίσης πάγωσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά για τα «επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός μέχρι τις επόμενες εκλογές».

Ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να επιμένει στη λογική των συναινέσεων ωστόσο όπως είπε δεν θα φέρει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή με πλειοψηφία 180 ψήφων για μην δώσει την εντύπωση ότι θέτει εκβιαστικά διλήμματα.

Αντιθέτως κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής αν επιθυμούν να σχηματίσουν ομάδες εργασίας και να κλείσουν τη διαπραγμάτευση μαζί με την κυβέρνηση.

Ισχυρή Ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για «λόγους οικονομικούς, πολιτικούς, σιγουριάς για την κάθε ελληνική οικογένεια, μέχρι και εθνικής ασφάλειας» όπως τόνισε και συνεχίζοντας υπογράμμισε «Εμείς έχουμε κάνει βήματα αλλαγών που καμία άλλη κυβέρνηση κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν έχει καταφέρει. Εχθρός μας η ανομία, η ατιμωρησία, η έλλειψη αίσθησης δικαίου, η ανισότητα, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, η διαφθορά και τελικά ένα ολόκληρο πλέγμα πρακτικών και νοοτροπιών που διόγκωσαν το πελατειακό, κοστοβόρο και αναποτελεσματικό κράτος».

Προχωρά το «δημοψήφισμα»;

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν δημοκρατικά, αυτές οι αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που δείχνει νέα εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους δημοκρατικούς μας θεσμούς» και συνεχίζοντας υπογράμμισε «είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα.

Για το λόγο αυτό θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος».

Φρένο στην εκλογολογία…

«Κλήθηκα από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση.

Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στην χώρα μας» σημείωσε σε άλλο σημείο της μακροσκελέστατης ομιλίας του ο πρωθυπουργός και συνεχίζοντας παρατήρησε ότι η κυβέρνηση θα μείνει το επόμενο διάστημα προσηλωμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους, στου στόχους μείωσης του ελλείμματος ενώ έκανε άνοιγμα και στα άλλα κόμματα για μία ακόμη φορά λέγοντας «είμαστε ανοιχτό μαζί ακόμα και με τα άλλα κόμματα ή και φορείς – να εξετάσουμε κάθε τρόπο και ρυθμίσεις που σηματοδοτούν το αίσθημα δικαίου, που προστατεύουν τους αδύναμους, που επιμερίζουν τα βάρη με δίκαιο τρόπο. Αλλά και ρυθμίσεις που κατά το δυνατόν δεν αναστέλλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία. Περιμένω, δηλαδή, μια ουσιαστική συζήτηση που δεν μένει στις αξιολογήσεις αλλά προχωρά σε κάθε τι εναλλακτικό και πιο πρόσφορο – που εκφράζει και τις δικές μας αξίες για δικαιοσύνη και ευνομία. Και αυτό το σημειώνω ιδιαίτερα».

Το διακύβευμα

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τους Υπουργούς λέγοντας ότι θα έρθουν εμπειρογνώμονες από τους οποίους θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία τους σε διάφορους τομείς που χωλαίνουμε ως χώρα.

Επανέλαβε ότι το μεσοπρόθεσμο αποτελεί ένα τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού και αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σχολιάζοντας εξάλλου τη στάση των αγορών σημείωσε «Σήμερα, η χώρα μας πληρώνει και μια ευρύτερη αστάθεια και αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε πρόσθετες δύσκολες αποφάσεις. Για να μην δώσουμε λαβή είτε σε εκείνους που δυσκολεύονται να μας δώσουν και νέα βοήθεια είτε σε εκείνους που θέλουν να διακηρύξουν ότι η Ελλάδα απέτυχε. Όμως οι εταίροι μας θέλουν και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αρκεί να δουν ότι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί».

Τέλος επανέλαβε ότι θα επιδιώξει την υπερψήφιση του ΜΠΔΣ από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε όπως είπε « να δώσουμε όλοι μαζί την εικόνα μιας χώρας ενωμένης και αποφασισμένης να δώσει τη μάχη» και συνεχίζοντας ανέφερε «Δεν μιλώ για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το ΜΠΔΣ με 180 ψήφους. Δεν κάνουμε εκβιασμούς.

Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης. Για την οποία θα συνεχίζω να δουλεύω. Δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν. Αυτό το κίνημα να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αυθαιρεσίας, αδικίας.

Eμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Και σύμμαχός μας ο λαός που ζητά την αλλαγή. Ακόμα καλύτερο είναι αυτή η αγωνία να γίνει πρόταση και δράση, συμμετοχή για να βρούμε μαζί με τους πολίτες συγκεκριμένες λύσεις. Σ’ αυτό προσθέτω και την αρχή που έχω διατυπώσει από το ξεκίνημα της θητείας μας. Η αλλαγή της πατρίδας μας είναι υπόθεση όχι μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου