ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμες διεργασίες για το Μεσοπρόθεσμο

κρίσιμες-διεργασίες-για-το-μεσοπρόθε-436073

Η λήξη των διαπραγματεύσεων του Γιώργου Παπανδρέου με την τρόικα αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σηματοδοτεί και την έναρξη κρίσιμων εσωκομματικών διεργασιών προκειμένου να εκτονωθεί το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κοινοβουλευτικής  ομάδας του ΠΑΣΟΚ- μετά και την επιστολή των 16 -  ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.  

Αύριο Δευτέρα συγκαλείται άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας) Οικονομικών, όπου αναμένεται να δεχθεί σκληρή επίθεση ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής καθώς αναμένεται να παραστεί σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος ενώ πλάι στον υπουργό Οικονομικών θα σταθούν οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Λούκα Κατσέλη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δημήτρης Ρέππας.  

Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να πετύχει δύο στόχους. Ο πρώτος και πιο εμφανής είναι να δοθούν οι σωστές εξηγήσεις προς τους  βουλευτές για μέτρα που δεν άπτονται πλήρως των αρμοδιοτήτων του κ. Παπακωνσταντίνου και ο δεύτερος: η συνεδρίαση να πάρει την μορφή συνεδρίασης Κ.Ο χωρίς όμως την παρουσία του κ. Παπανδρέου.

Ετσι, το Μαξίμου δεν ρισκάρει να φέρει σε άμεση επαφή τον πρωθυπουργό με την γκρίνια των βουλευτών του. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπεράσματα από την συνεδρίαση θα τεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν – ως ένα βαθμό – την τελική μορφή του Μεσοπρόθεσμου.

 
Η διαδικασία

Στη Βουλή η κυβέρνηση θα φέρει δύο νόμους. Το μεσοπρόθεσμο με τη μορφή ενός άρθρου (ως οιονεί προϋπολογισμός), το οποίο και αποτελεί και εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση για την πέμπτη δόση και έναν γενικό εφαρμοστικό νόμο με τα φορολογικά μέτρα, τις περικοπές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Θα δώσει έτσι στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τη στάση της.
Αυτό δεν ισχύει για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι χωρίς το άλλοθι της κομματικής πειθαρχίας θα πρέπει να πουν ναι σε όλα.
Αλλιώς θα ακολουθήσουν στην έξοδο τον Γ. Δημαρά και τους υπόλοιπους που έχουν αποπεμφθεί έως σήμερα, και ίσως η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.
Έχει σημασία να τονιστεί πως ο Γ. Παπανδρέου έχει πει από την αρχή της θητείας του ότι δεν θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρία. Να κυβερνά, δηλαδή, με οριακή πλειοψηφία, όπως έκανε ο Κ. Καραμανλής.
Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να μην αντέξει αν οι απώλειες ξεπεράσουν τους 2-3 βουλευτές, καθώς σήμερα διαθέτει 156 έδρες.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα με μοναδική κόκκινη γραμμή τη σωτηρία της χώρας.
Με αυτή τη γραμμή θα θέσει και τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους. Θα ρωτήσει τους βουλευτές αν θεωρούν πως είναι κάποιοι πιο ευαίσθητοι από τους άλλους. Αν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.
Είναι προφανές πως αυτή η τακτική θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κανείς, ούτε καν από την ομάδα των 16, δεν λέει ότι θα καταψηφίσει. «Δεν μπορούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση» αναγνωρίζουν. Αλλά, ξεκαθαρίζουν πως θα ζητήσουν ουσιαστική συζήτηση και απόδοση ευθυνών. «Έχω πει πως δεν θα ψηφίσω ξανά σοβαρό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» δήλωσε στο MEGA ο Θ. Ρομπόπουλος. Αλλιώς, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων, ακόμη και παραιτήσεων, ώστε να μπουν στη Βουλή οι επιλαχόντες.
Ξεκινώντας από το υπουργικό, ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς να τοποθετηθούν. Ξεκάθαρα. Χωρίς μισόλογα, τοποθετήσεις του στυλ αυτό θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς και χωρίς διαρροές διαφοροποίησης μετά το πέρας της συνεδρίασης.
«Ή θα πάμε όλοι μαζί, ή θα προχωρήσουμε όσοι συμφωνούμε» είναι η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Αναμένονται, έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις υπουργών που έχουν εγείρει ενστάσεις κατά καιρούς για την ακολουθούμενη πολιτική. Από τον Ευ. Βενιζέλο, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Χ. Καστανίδη και τον Χρ. Παπουτσή μέχρι τη Λ. Κατσέλη και την Τ. Μπιρμπίλη.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μέλη του υπουργικού συμβουλίου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέξουν την έξοδό τους από την κυβέρνηση. Αν και τα σχετικά προηγούμενα είναι ελάχιστα, η περίοδος δεν είναι συμβατική, οπότε τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί.
Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση και ειδικότερα την αξιωματική, ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάγκη συναίνεσης. Αν και στο πρόγραμμά του δεν έχει εντάξει νέα συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί στελέχη της αγοράς προερχόμενα από την αγορά για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ή σε ειδικά εγχειρήματα, όπως αυτό των αποκρατικοποιήσεων.
Πάνω απ’ όλα, όμως, τον πρωθυπουργό τον απασχολούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν έναν βασικό διαχωρισμό. Μεταξύ των «αγανακτισμένων» και των «καθοδηγούμενων» και εφιστούν την προσοχή στους πρώτους να μην παρασύρονται από τους δεύτερους. Γιατί στο Σύνταγμα έχουν εντοπιστεί ομάδες ακροδεξιών που οδηγούν τον κόσμο σε ακραίες εκδηλώσεις απέναντι στη Βουλή, τον ναό της δημοκρατίας μας.
Σε ό,τι αφορά στις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδουν όπου μιλά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε προχθές με τον Γ. Πεταλωτή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή στάση. Η εντολή στα στελέχη είναι να βγαίνουν στον κόσμο και να μη διστάζουν να κατονομάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου