ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφοφορία με ανοιχτά ενδεχόμενα

ψηφοφορία-με-ανοιχτά-ενδεχόμενα-436212

Στην πλέον κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα φάση εισέρχονται οι ζυμώσεις για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για την οικονομία. Μια ψήφιση που αν δεν επιτευχθεί, προφανώς θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, συγκαλείται την ερχόμενη Δευτέρα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος ΚΤΕ Οικονομίας και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Με φόντο την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί, πέραν του μπαράζ επαφών για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, και μια σειρά ελιγμών.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη, ενώ τις διαδικασίες προφανώς επηρεάζουν και οι εξελίξεις τόσο γύρω από τη σημερινή συνάντηση Παπανδρέου – Γιούνκερ όσο και από τη δρομολογημένη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου, μέχρι την οποία το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί.

Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε δήλωση κορυφαίας πηγής, «έχει δεσµευτεί έναντι της τρόικας ότι το Μεσοπρόθεσµο θα περάσει ως ‘άρθρο 1’ και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω σε αυτό».

Ο πρωθυπουργός, δεδοµένης της κρισιµότητας της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις 23 Ιουνίου, όπου κατά τα φαινόµενα θα κριθεί η νέα δανειοδότηση της χώρας, επείγεται να έχει στους φακέλους του ψηφισµένο το Μεσοπρόθεσµο και προφανώς να µην έχει βγει τραυµατισµένος από τη σχετική ψηφοφορία.

Αν το Μεσοπρόθεσµο φτάσει χωρίς προβλήματα στην Ολοµέλεια, δεδοµένης της βούλησης του Γιώργου Παπανδρέου να µετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου έχοντας ψηφίσει το Πρόγραµµα, η ψήφισή του µπορεί να γίνει µεταξύ 20 και 22 Ιουνίου.

Τυχόν απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το ΠΑΣΟΚ λόγω της καταψήφισης του Προγράµµατος από περισσότερους των έξι βουλευτών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει αυτοµάτως σε εκλογές.

Τηρουµένων των συνταγµατικών προθεσµιών, θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Ιουλίου, εκτός και αν επιλεγεί η 17η του ίδιου µήνα προκειµένου να µην πραγµατοποιηθούν υπό τη δαµόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας -ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονοµικών έχει δηλώσει ότι τα αποθέµατα επαρκούν µέχρι τις 15/7.

 
Δεν ξεκαθάρισε το τοπίο η ΝΔ
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, καταδίκασε τις επιθέσεις κατά βουλευτών και ευρωβουλευτών στην Κέρκυρα, καθώς και κατά του Γιώργου Πεταλωτή στην Αργυρούπολη.

"Η θέση μας απέναντι σε παρόμοια γεγονότα είναι σταθερή και κρυστάλλινη. Την έχω διατυπώσει πολλές φορές έως τώρα και επαναλαμβάνω: Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, όποια αιτία κι αν έχει, όποιο πρόσχημα κι αν επικαλείται. Όπου κι αν εκδηλώνεται, εναντίον όποιου κι αν στρέφεται" δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει η ΝΔ από τις αντιδράσεις του κόσμου, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει με τις θέσεις του τα μηνύματα της κοινωνίας και πως ένα μεγάλο κομμάτι της αντίδρασης αφορά στα οικονομικά μέτρα. "Οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά αρχίζουν να εκφράζουν την κοινωνία και ακούγονται από την κοινωνία" πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των πολιτών και αν οδηγούν τη ΝΔ σε αυτοκριτική, ο κ. Μιχελάκης απάντησε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει την πιο σκληρή αυτοκριτική που έχει κάνει ποτέ κόμμα και το ενδιαφέρει πως θα βγει η χώρα από την κρίση, "συνεισφέροντας από το δικό μας μετερίζι με τις προτάσεις μας".

Συμπλήρωσε επίσης ότι, όσα λέει ο κ. Σαμαράς εδώ και μήνες, τα λένε τώρα και στελέχη της κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ και στην επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση αν θα διαγραφεί βουλευτής της ΝΔ στην περίπτωση που ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, είπε ότι "όταν έρθει η ώρα, θα τοποθετηθούμε" και επικαλέστηκε ξανά όσα είχε προηγουμένως αναφέρει περί συναίνεσης, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου