ΕΛΛΑΔΑ

Η 5η δόση έρχεται με… καταιγίδα!

η-5η-δόση-έρχεται-με-καταιγίδα-435866

Το πράσινο φως για να λάβει η Ελλάδα την 5η δόση της βοήθειας, με αντάλλαγμα όμως ακόμα πιο σκληρά μέτρα, έδωσε η Τρόικα των ελεγκτών, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Η παροχή της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά και –κυρίως- η παροχή νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας, ήταν αντικείμενο και της συζήτησης που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα αποδέχτηκε ακόμη την αυστηρή εποπτεία των δανειστών μας στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και έτσι ολοκληρώθηκαν «θετικά»- σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις
Αν η απόφαση για την χορήγηση του οικονομικού πακέτου χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση και τους εκφραστές των απόψεών της ως «ανάσα ζωής», ενόψει μάλιστα του δύσκολου για τα δημοσιονομικά Ιουλίου, από την άλλη η έγκρισή του προϋποθέτει την εφαρμογή νέων ακόμη πιο αυστηρών μέτρων και περικοπών σε όλους τους τομείς. Το επιβεβαιώνει με την τελική ανακοίνωσή της από την Αθήνα η τρόικα, χθες το απόγευμα, το είχε όμως ήδη προαναγγείλει από τις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ.

Η συμφωνία με την τρόικα

Σε ανακοίνωσή της η Τρόικα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”.

Είναι η …κομψή διατύπωση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση έως και 500 ευρώ τον μήνα για το εισόδημα μιας μέσης, μισθοσυντήρητης οικογένειας που ζει με 2.000 ευρώ!

Στα χαρακτηριστικά της ανακοίνωσης το ότι η Τρόικα, αντίθετα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, δεν μιλά για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, αλλά για “σταθεροποίησή της στο τέλος του χρόνου”.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως «ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή”.

Μετά τη δόση, το νέο πακέτο… 

Την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή τους, που σύμφωνα με πληροφορίες διήρκησε πάνω από δύο ώρες.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα και σαφείς δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Θα δοθεί «υπό αυστηρούς όρους», όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ακόμη ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα.

«Αναμένω από το Eurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» είπε.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «πρόθυμη» να θεσπίσει ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε «συνολική συμφωνία» και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν «τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο».

Επανάλαβε δε ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας ή εξόδου της από το ευρώ και επισήμανε ότι αναμένει από τη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία.

Επίσης, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι αυτό «αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ» και ότι «θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα».

Η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί θετικό σήμα, υπερθεμάτισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με «τον φίλο της Ελλάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία τη παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη πολλά και θα πετύχει πολύ περισσότερα στο μέλλον, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, είπε.

Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.

 
Εντονες αντιδράσεις
 "Η ανακοίνωση της τρόικας επιβεβαιώνει ότι η συνταγή, που ήδη εφαρμόζεται, απέτυχε", αναφέρει η ΝΔ δια του εκπροσώπου της Γ. Μιχελάκη σχετικά με την αξιολόγηση των ελεγκτών ΕΕ- ΕΚΤ-ΔΝΤ.
"Εξαιτίας αυτής της αποτυχίας χορηγείται, με νέα δέσμη μέτρων, περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο" προσθέτει.

"Αναγνωρίζουν το πρόβλημα ρευστότητας στην Οικονομία, αλλά δεν κάνουν καμία αναφορά για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες. Με το ίδιο λάθος φάρμακο, και μάλιστα με αυξημένη δοσολογία αυτή τη φορά, δεν αναζωογονείται η Οικονομία, αλλά αντίθετα μπαίνει πιο βαθιά στην ύφεση" σημειώνει ο κ. Μιχελάκης.

Ο ίδιος τονίζει πως "η αναζωογόνηση απαιτεί Επανεκκίνηση, που μπορεί να γίνει με το σχέδιο που αναπτύξαμε στο Ζάππειο ΙΙ. Δηλαδή, με επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο".

"Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων" καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ για τη χθεσινή συμφωνία με την τρόικα αναφέρει:
«Κυβέρνηση και τρόικα πάνε το λαό από τον μεγάλο εκβιασμό στον μεγαλύτερο και από τα βάρβαρα μέτρα στα ακόμα πιο βάρβαρα. Δεν επιτρέπονται πια αυταπάτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσα στην ΕΕ που νόμος είναι το συμφέρον των μονοπωλίων. Λαϊκή οργανωμένη απάντηση τώρα με γενική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ και απεγκλωβισμός από τα κόμματα και τις αυταπάτες του συστήματος.»
"Η νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα δεσμεύει τη χώρα σε ένα νέο ακόμα πιο βάρβαρο για το λαό μνημόνιο" αναφέρει το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτό ισοδυναμεί με "νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, περικοπές κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις".

"Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενιών και καταστρέφει τους εργαζομένους. Χρειάζεται συνολική ρήξη με την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την ΕΕ, κοινοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που αρνούνται τη μετατροπή της κοινωνίας σε ζούγκλα" καταλήγει η ανακοίνωση

Την εκτίμηση ότι θα γονατίσει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα χαμηλότερα στρώματα με τη συμφωνία κυβέρνησης -Τρόικας, κάνει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αποτυχία εφαρμογής και η υστέρηση των επιδιωκόμενων στόχων των προηγουμένων επικαιροποιήσεων του Μνημονίου, αλλά και οι σχετικές παραπομπές σε μέτρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει, προαναγγέλλουν μια συνέχεια της δανειακής σύμβασης που θα γονατίσει την ελληνική κοινωνία και ιδιαιτέρως τα χαμηλότερα στρώματα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου