ΕΛΛΑΔΑ

Αναφορά του πρωθυπουργού στους «Αγανακτισμένους»

αναφορά-του-πρωθυπουργού-στους-αγαν-435866

Για όγδοη συνεχή ημέρα χιλιάδες Αγανακτισμένοι πολίτες στη Αθήνα και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, βγήκαν και χθες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Πολλοί διαδηλωτές μάλιστα διανυκτέρευσαν και χτες το βραδύ στις 25 σκηνές που έχουν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

Οι κατσαρόλες και τα συνθήματα είχαν και χθες την τιμητική τους στην πλατεία, ενώ μια νέα κίνηση διαμαρτυρίας, προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες στην πλατεία Συντάγματος. Ο λόγος για τον Σύλλογο για την «Προστασία των Πολιτών από την Αυθαιρεσία των Τραπεζών», τα μέλη του οποίου ζητούν την εκ νέου αναβολή του ανοίγματος των πλειστηριασμών.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μάλιστα, εκατοντάδες μοτοσικλετιστές πέρασαν από την Βουλή και με σημαίες, μαρσαρίσματα και κορναρίσματα, εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο την αγανάκτησή τους.

Φαίνεται πάντως, πως η μαζική διαδήλωση των Αγανακτισμένων «τρόμαξε» τους βουλευτές που χθες… σχόλασαν νωρίς!

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, στις 18:00, θα γίνει νέα «ημέρα Ευρωπαϊκής Επανάστασης», καθώς οι «Αγανακτισμένοι» 27 χωρών θα βγουν στους δρόμους 100 πόλεων.

 
Πρώτη αναφορά από τον πρωθυπουργό 
Την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της εισόδου του Κοινοβουλίου επί της οδού Βασ. Σοφίας από ομάδα πολιτών, το βράδυ της Τρίτης, που είχε ως αποτέλεσμα να φυγαδευτούν βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής μέσω του Εθνικού Κήπου. «Όχι» στην πολιτική ισοπέδωση και την ισοπέδωση της Δημοκρατίας, είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Mega· να μην καταδικάζονται συλλήβδην όλοι οι βουλευτές, δήλωσε στον BHMA 99,5 o Γ.Γιακουμάτος. Η υλοποίηση αυτών των κραυγών μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις τόνισε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο Κ. Τασούλας.
Στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά τα οποία δεν έχουν σύνορα, διατυπώνοντας μία εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από εκείνη, της αποδοκιμασίας, που είχε εκφράσει προ ημερών ο Θ. Πάγκαλος.

“Θα έλεγα, μάλιστα, ότι οι νέοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – του Facebook, του Twitter κ.λπ. – την κοινή τους μοίρα, τις κοινές τους ευαισθησίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι αυτό τους κάνει και πιο ανήσυχους, γιατί η παγκοσμιότητα των προβλημάτων κάνει και το πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο, για να λυθεί.

“Και όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό, τι παλαιά”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας το προφανές μήνυμα ότι …δεν μπορούμε να αποφασίσουμε και πολλά από μόνοι μας.

Ο ίδιος τόνισε ότι “απαιτείται μια πιο  δημοκρατική και ενημερωμένη διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, που εγγυάται κανόνες, διαφάνεια, θα έλεγα, όμως, και καταπολέμηση της αδικίας, αλλά και μια ανθρώπινη αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής και τεχνολογικής δύναμης που έχουμε στα χέρια μας, προστατεύοντας και το περιβάλλον. Επίσης απαιτείται ριζική αναμόρφωση, και σε περιφερειακό, και σε εθνικό επίπεδο, του συστήματος δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα δίνει τη δυνατότητα στον ενημερωμένο πολίτη να δρα, να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνει ευθύνες, μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών δικαίου”.

Η σοβαρότητα που χαρακτηρίζει την προσέγγιση του πρωθυπουργού σαφώς απέχει από το στίγμα περί …μόδας των τεχνολογιών που είχε δώσει προ ημερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Πόσο μάλλον που τις κυβερνητικές θέσεις έναντι των Αγανακτισμένων επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων είναι θεμιτές και εκφράζουν ρεύματα της κοινωνίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τον τρόπο έκφρασης της διαμαρτυρίας.

Ο Θ. Πάγκαλος Επικίνδυνη η ισοπέδωση

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, λέγοντας: «Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, κατά τα οποία ορισμένοι επιχείρησαν τον αποκλεισμό της Βουλής των Ελλήνων, οφείλω να υπογραμμίσω τους κινδύνους που ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια τη Δημοκρατία μας.

» Η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον Κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον Ελληνικό λαό.

Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευμένο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό.»

Να καταδικάσουν άμεσα και να απομονώσουν όσους, όπως είπε, επιμένουν με συστηματικό τρόπο να δημιουργούν επεισόδια και να προκαλούν βίαιες αντιδράσεις εις βάρος της αξιοπιστίας των θεσμών και τις αξιοπρέπειας των προσώπων, κάλεσε τη νέα γενιά και τους πολίτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, οι εκδηλώσεις ισοπέδωσης των πάντων, συστηματικού ευτελισμού των θεσμών, αγνόησης των νόμων, απαξίωσης της Βουλής και προπηλακισμού Βουλευτών δεν τιμούν το Δημοκρατικό Πολίτευμα.

«Ε, όχι. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Ε, όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στην ζωή ούτε στην πολιτική. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και θα εφαρμόζονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε, στο μέγιστο βαθμό, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» και σημείωσε ότι «είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές, για την πατρίδα και το μέλλον της κοινωνίας μας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι στην κυβέρνηση συναισθάνονται την αγωνία των πολιτών, που την εκφράζουν με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες και παραδέχθηκε ότι «η μαζικότητα των συγκεντρώσεων στέλνει μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί από όλους, εντός και εκτός της χώρας».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αναφέρεται στην τρόικα και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιχειρούν να θέσουν ακόμη πιο δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό.είπε ότι το κίνημα των «Αγανακτισμένων», είτε θα αποκτήσει συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους, είτε θα εκτονωθεί.

Σε υψηλότερους τόνους, πάντως, δήλωσε «εξόχως ενοχλημένος και ταπεινωμένος» ως πολίτης για το γεγονός ότι οι βουλευτές φεύγουν από τον Εθνικό Κήπο.

«Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έγινε» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναγνώρισε τη μαζικότητα του κινήματος, λέγοντας ότι το μήνυμα θα πρέπει να το λάβουν και τα μέλη της τρόικας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν ωφελεί σε τίποτα ο συστηματικός ευτελισμός των θεσμών, η αγνόηση των νόμων, η απαξίωση της Βουλής και ο προπηλακισμός βουλευτών.

«Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στην ζωή ούτε στην πολιτική».

Φ. Πετσάλνικος:

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου