ΕΛΛΑΔΑ

Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις

τη-ρωμιοσύνη-μην-την-κλαις-436723

Εντυπωσιακό ήταν το μέγεθος του πλήθους των συγκεντρωμένων στα Προπύλαια, όπου η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε, με αφορμή το κίνημα των «Αγανακτισμένων», ανοικτή συγκέντρωση με ομιλητές τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Παράλληλα, οι «Αγανακτισμένοι» έδωσαν το «παρών» για έβδομη ημέρα και στο Σύνταγμα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους Έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συναίνεση που σημαίνει τυφλή υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει».

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Μ. Θεοδωράκης «χωρίς τη συναίνεση της Βουλής και την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε νόμο του κράτους την επαίσχυντη δανειοληπτική σύμβαση που μας δένει χειροπόδαρα χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, όπως έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με εντελώς αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο, με μία και μόνο υπογραφή, του κ. Παπακωνσταντίνου».

Και τόνισε: «Πιστεύω ότι αν δεν ξεσηκωθούμε όλος ο λαός από τώρα έγκαιρα και περιμένουμε την ώρα του δήμιου για να το κάνουμε, φοβάμαι πως τότε θα είναι πολύ αργά».

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Θ. Πελεγρίνης ανέφερε στους συγκεντρωμένους πως «εάν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή πως "σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον απελευθερώσουν", η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας».

«Μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας ζητήσαμε από άλλους από έξω να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει» ανέφερε, εξηγώντας: «Ζητήσαμε, γιατί στο αίτημα αυτό ας μην κρυβόμαστε συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή. Η Βουλή επειδή την ενέκρινε και ο κόσμος καθόσον την υποδέχτηκε έστω γογγύζοντας».

«Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλονται νέα μέτρα σωτηρίας βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της απελπισίας» συνέχισε ο Θ. Πελεγρίνης. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο «να συσπειρωθεί, να αντιδράσει και να έχει εμπιστοσύνη στο Πανεπιστήμιο το οποίο, δεν είναι αυτό που το παρουσιάζουν, και στους διανοούμενους, οι οποίοι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν πρέπει να μένουν σιωπηλοί».

Στην εκδήλωση στα Προπύλαια μίλησαν επίσης οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.

Oι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα και χθες

Για έβδομη ημέρα παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος οι σκηνές που έχουν στήσει μέσα στα παρτέρια τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» πολιτών. Οι διαδηλωτές έχουν συγκροτήσει ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, αλλά και ομάδες περιφρούρησης, προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Επί της πλατείας υπάρχει διαρκής γενική συνέλευση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Στο ψήφισμα που έχει εκδοθεί, οι πολίτες καλούνται να γεμίσουν τις πλατείες της χώρας και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως τις επόμενες ημέρες μέλη του κινήματος θα βρεθούν στις γειτονιές της Αθήνας για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν περισσότερους πολίτες.28 φωτογραφίες

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των «Αγανακτισμένων». Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν για έκτη φορά στην πλατεία Συντάγματος, για να διαδηλώσουν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα.

«Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», «Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια», «Ουστ» και «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Σκηνές έχουν στηθεί και στον Λευκό Πύργο, όπου οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για όσο χρειαστεί. Και εκεί έχουν συγκροτηθεί ομάδες σίτισης, καθαριότητας και περιφρούρησης για την καλύτερη οργάνωση του χώρου.

Επίσης, ομάδες εθελοντών φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου βρέθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, μοιράζοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό στο κοινό για τον κίνδυνο βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, εξαιτίας των περικοπών των

χρηματοδοτήσεών του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου