ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχισθεί η προσπάθεια για συνεννόηση

θα-συνεχισθεί-η-προσπάθεια-για-συνενν-436073

Με την υπογραφή συμφωνίας για την κινητικότητα μεταξύ των νέων Ελλάδας και Καναδά, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ, ενώ σήμερα οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στα Καλάβρυτα, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μαρτυρική αυτή περιοχή.

    Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας στις ελληνοκαναδικές σχέσεις και στον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας, που ζει στον Καναδά. Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, καθώς ο Καναδός πρωθυπουργός προερχόταν από τη Σύνοδο της ομάδας G-8, στις εξελίξεις στην ευρωζώνη αλλά και στις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας.

    Το τελευταίο αυτό θέμα τέθηκε στους κ.κ. Παπανδρέου και Χάρπερ από ερωτήσεις και Καναδών δημοσιογράφων, οι οποίοι ρώτησαν τον Καναδό πρωθυπουργό αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της, ύστερα και από την προχθεσινή αποτυχία των πολιτικών κομμάτων να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

    Ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα και εξερχόμενη από την κρίση θα δημιουργήσει μία ακμάζουσα οικονομία.

    Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε και για τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση και για όσα σχεδιάζει να πάρει και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αποφασιστικότητα την οποία δείχνει ο κ. Παπανδρέου, στην εφαρμογή του προγράμματος για την έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο κ.Παπανδρέου, τόνισε ότι εδώ και 18 μήνες πολλοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν δεινά για την Ελλάδα, προβλέπουν την ημέρα της Κρίσης και έχουν γίνει εμπειρογνώμονες της Δευτέρας Παρουσίας για την Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς από τους στόχους που έχει θέσει, όπως η μείωση του ελλείμματος, υπάρχει μία άνθιση στις εξαγωγές, μειώνεται ο πληθωρισμός και αναμένουμε μία καλή τουριστική σεζόν.

    Η Ελλάδα έχει πολλά ακόμη να κάνει, είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αυτή είναι η απάντηση στα σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι η χώρα σύντομα θα βγει από την κρίση και θα μπει σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική τροχιά.

    Αναφορικά με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση που περνά η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Πέρα από τη συναίνεση, σημείωσε, πρέπει με αποφασιστικό τρόπο να συνεχίσουμε την εφαρμογή του δύσκολου προγράμματος, γιατί αυτός είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση.

    Ο λαός έχει βάλει πλάτη με θυσίες και πόνο, είπε ο πρωθυπουργός. Πλάτη έβαλαν και οι εταίροι μας με την παροχή δανείων από τη φορολογία των πολιτών τους, όπως και οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εξέφρασε την πίστη του ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, ενώ δήλωσε την αποφασιστικότητά του να μην σταματήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης, με την ελπίδα ότι σε αυτή την προσπάθεια θα ανταποκριθούν πολλές πολιτικές δυνάμεις.

Μαζί με επιχειρηματίες

Σε στρογγυλή τράπεζα Καναδών και Ελλήνων επιχειρηματιών παρέστη το μεσημέρι ο Καναδός πρωθυπουργός κ. Χάρπερ, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης των διμερών και επιχειρηματικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Καναδά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται, όπως είπε, στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Στα Καλάβρυτα, τόπο θυσίας και μαρτυρίας για τους αγώνες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θα βρεθούν σήμερα Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου και ο Καναδός Πρωθυπουργός. Θα επισκεφθούν επίσης την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου