ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παπανδρέου: Προχωράω μόνος

γ-παπανδρέου-προχωράω-μόνος-437253

Την απόφασή του να προχωρήσει μόνος, χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε με βραδινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά το τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια και το «ναυάγιο» της προσπάθειας να επιτευχθεί συναίνεση. Στο ίδιο μήνυμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός ακόμη και σε κυβερνητική συνεργασία.

Παρά την εξέλιξη αυτή, τόσο το Μαξίμου όσο και η Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνουν ότι διαπιστώνουν στοιχεία ευρύτερων συμφωνιών και κρατούν ανοιχτή την πόρτα της συνεννόησης.

Το θέμα της συναίνεσης επανέφερε χθες με πιεστικό τρόπο ο Όλι Ρεν υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί όρο για την περαιτέρω χρηματοδότησή μας και προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι «ο χρόνος μας τελειώνει»

«Το θέμα της συναίνεσης δεν έκλεισε. Το κλίμα μεταξύ των κομμάτων δεν είναι ψυχροπολεμικό, υπάρχει ακόμα μια χαραμάδα συμφωνίας αλλά όχι και συνολική μετατόπιση από τις θέσεις τους», σχολίαζαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Γ. Παπανδρέου: «Προχωράμε μόνοι μας»

Την ανάγκη συναίνεσης, ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, ακόμα και σε κυβερνητική συνεργασία.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησα να δώσουν καθαρή απάντηση. Θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί αλλά όχι εχθροί». Συνέχισε λέγοντας: «Πρότεινα να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε μαζί για τις μεγάλες αλλαγές, να έχουμε κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας» και υπερθεμάτισε της ανάγκης «να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απαιτούνται συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τη μείωση του Δημόσιου τομέα, όπως και γενναίες αποκρατικοποιήσεις.

Παράλληλα, έκλεισε και πάλι το θέμα των πρόωρων εκλογών.

 

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν τους κάλεσε για να τους εκβιάσει με εκλογές αλλά αντιθέτως ζητεί τη συναίνεση τους ώστε να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους δανειστές μας και στις αγορές. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα επιχειρήματα του, τους είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2013.

Επιπλέον έθεσε συγκεκριμένους στόχους στη συζήτηση όπως είναι η μείωση του ελλείμματος, οι αποκρατικοποιήσεις κ.α., ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών έκανε πλήρη ενημέρωση παρουσιάζοντας αναλυτικά όλη την εικόνα της οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έθεσε κατά τη διάρκεια της τρίωρης και πλέον συζήτησης το θέμα της διασφάλισης της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, άκουσε, χωρίς να απορρίψει εκ προοιμίου, την πρόταση Καρατζαφέρη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι όμως που απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε πρόσωπα κοινής αποδοχής, όχι για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις αλλά για θέσεις ευθύνης όπως π.χ., ο επικεφαλής του φορέα αποκρατικοποιήσεων και άλλες αντίστοιχες, αλλά συνάντησε ξανά την άρνηση του κ. Σαμαρά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη λογική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και υιοθέτησης της πρότασής που κατέθεσε προσφάτως στο Ζάππειο, κάτι που δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου όμως ζήτησε επίμονα από τον κ. Σαμαρά να συμφωνήσουν και μάλιστα στη δευτερολογία του, απευθύνθηκε προσωπικά σε εκείνον λέγοντας του «Έλα να συμφωνήσουμε» και στη συνέχεια του πρότεινε να πάνε μαζί στην τρόικα για να διαπραγματευτούν το φορολογικό πρόγραμμα.

Αρνητικά στις προτάσεις τοποθετήθηκαν τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας, ενώ προς το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τον κ. Σαμαρά αν η εξέλιξη της συζήτησης σημαίνει προσφυγή στις κάλπες. «Δεν πάω σε εκλογές, θα προχωρήσω μόνος. Εκλογές θα γίνουν το 2013», απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου.

Οι δηλώσεις των αρχηγών

Δηλώσεις έκαναν μετά το τέλος της συνάντησης οι πολιτικοί αρχηγοί, πιστοποιώντας ουσιαστικά το ναυάγιο στη συνάντηση.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την δήλωση στην οποία προέβη εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ότι: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι εάν ο Ευρυβιάδης με τον Θεμιστοκλή δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα τους είχε γράψει η Ιστορία. Η καρέκλα, δυστυχώς, μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα»

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη».

Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Βουλή μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» και «τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν που έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των κερδών των κερδοσκόπων σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κάποιος στοχεύει στην ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων», τόνισε

Πρόσθεσε ότι «το δίλημμα για το λαό είναι ή να χρεοκοπήσει ή να αντεπιτεθεί μαζί με το ΚΚΕ».

«Αφού ο πρωθυπουργός με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση, τώρα νίπτει τας χείρας του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η συναίνεση δεν εκβιάζεται.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στην έναρξη του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων τόνισε: «οι πολιτικές ηγεσίες των δύο τέως μεγάλων κομμάτων αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, άβουλες και ανίκανες συνάμα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας».

Σημεία σύγκλισης

Παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και από τις «πολιτικές» δηλώσεις των αρχηγών ότι δεν εξασφαλίστηκε η συναίνεση στην συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πηγές της Προεδρίας διαπιστώνουν ότι «υπήρξαν σημεία σύγκλισης» και ότι «το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό». Προσθέτουν, ακόμη, ότι δεν ετέθη θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με έκκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προς τους πολιτικούς αρχηγούς να συναισθανθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να επικρατήσει διάθεση εθνικής συνεννόησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας, απευθυνόμενος στους πέντε πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι «η παρούσα στιγμή είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου