ΕΛΛΑΔΑ

Γέμισαν αγανάκτηση οι πλατείες

γέμισαν-αγανάκτηση-οι-πλατείες-437535

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των πολιτών στο αυθόρμητο κάλεσμα μέσω facebook των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα» που έγινε στην πλατεία Συντάγματος από τις 18.00 μέχρι τις 11:30 το βράδυ.

Περίπου 50.000 πολίτες, συγκεντρώθηκαν -κατά τα ισπανικά πρότυπα- στη λεωφόρο Αμαλίας και στη πλατεία Συντάγματος.

Με συνθήματα, πανό και σημαίες αποδοκιμάζουν ειρηνικά την κυβερνητική πολιτική, ενώ τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Στην διαδήλωση ξεχώριζε ένα πανό γραμμένο στα ισπανικά που αναφέρει: «Έχουμε ξυπνήσει. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν!».

Η παραπάνω φράση αποτελεί την ελληνική απάντηση στο πανό που είχαν αναρτήσει Ισπανοί και στο οποίο αναγραφόταν: «Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες».

Πάντως, λίγες αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν το κτήριο της Βουλής, ενώ δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο.

Λίγο μετά τις 8, συνδικαλιστές της ΔΕΗ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκοκονδύλη, έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα όπου και ήρθαν αντιμέτωποι με τα γιουχαρίσματα και τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων «αγανακτισμένων» πολιτών.

Οι διοργανωτές είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν θέλουν στη συγκέντρωση συνδικαλιστές και πολιτικούς φορείς και πως "ο καθένας καλείται να εκφράσει τον εαυτό του".

Στη Θεσσαλονίκη

Το ισπανικό κύμα οργής, ως φαίνεται, έφτασε επιτέλους και μέχρι τη χώρα μας και μάλλον ήρθε η ώρα οι Έλληνες να δείξουν και έξω από τα σύνορα την «ήρεμη» δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν από τις έξι το απόγευμα πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές είχαν πει ότι η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, χωρίς πανό και πλακάτ που να υποδηλώνουν κάποια οργανωμένη συλλογική ταυτότητα και οποιοδήποτε διακριτικό και προειδοποίησαν ότι δε θα δεχτούν "κομματικές συμμετοχές και παρεμβάσεις".

"Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση ελάτε από εδώ" και "ξεσηκωθείτε" ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν πιο πολύ στη συγκέντρωση. Στις επτά, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

 
Στην Πάτρα
Στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας πρωταγωνίστησε η ευρηματικότητα των νέων ανθρώπων. Νέοι ηλικίας 18, 19 και 20 ετών καθιστοί στο κέντρο της πλατείας, προσέχοντας να μην χαλάσουν το γκαζόν που είχε τοποθετηθεί για την πρωτομαγιά., με σφυρίχτρες και κατά διαστήματα σηκώνονταν, σφύριζαν και φώναζαν συνθήματα όπως "ε, ε, ε, οοο, πάρτε το μνημόνο και φύγετε από δω", "Ουστ" και "Εεε, οοο, ακούστε Ισπανοί τι γίνεται εδώ".
Οι νέοι μοίραζαν επίσης φέιγ βολάν με τα δικά τους σκίτσα και συνθήματα.
 
Στην Κρήτη
Εκατοντάδες "αγανακτισμένοι πολίτες" συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, για να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους στα νέα οικονομικά μέτρα.

Η εκδήλωση ήταν απολύτως ειρηνική, χωρίς συνθήματα και πανό, ενώ οι συγκεντρωμένοι δήλωναν ότι συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, πέρα από κόμματα και κατεστημένες δομές. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι ενημερώθηκαν για τη διαμαρτυρία από το διαδίκτυο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέβηκαν στην πλατεία της αγοράς μαζί με τις οικογένειες τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που διαδόθηκε και πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου και βρήκε εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες, να ασπάζονται την ανάγκη να εκφραστεί με ήρεμο τρόπο και χωρίς φωνές και ταραχές το αδιέξοδο το οποίο βιώνουν.

Όπως δήλωσαν αρκετοί πολίτες «μας ενδιαφέρει να εκφραστούμε χωρίς καμία πολιτική ομπρέλα, να μιλήσουμε για τα προβλήματα μας, τα αδιέξοδα μας την ανασφάλεια που βιώνουμε».

Όσοι συγκεντρώθηκαν στο Ρέθυμνο, επεσήμαναν πως βρέθηκαν όλοι μαζί «χωρίς να ξέρουμε αν αυτό θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα όμως υπάρχει η ανάγκη να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας πως μπορούμε να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε και με άλλους τρόπους πέρα των γνωστών και άχαρων».

Πολλοί νέοι ανέφεραν πως τα σημερινά αδιέξοδα δεν είναι μόνο κληρονομιά από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και αποτέλεσμα μιας παθητικής στάσης που αρκετοί νέοι κρατούν σήμερα. «Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο συμπαρασύρονται οι νέοι που δεν έχουν που να απευθυνθούν, ποιους να συμβουλευτούν, με ποιους να επικοινωνήσουν. Δεν είναι όλα διαφθορά και διαπλοκή. Είμαστε και εμείς που πρέπει να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα και να μην επιτρέψουμε να μας συμπαρασύρει και διαφθείρει η απραξία», δήλωσε μια ομάδα νεαρών φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Στις εννιά το βράδυ έγινε σιωπηλή διαμαρτυρία "Αγανακτισμένων" και στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου