ΕΛΛΑΔΑ

Δεν βγαίνει η ευρύτερη συναίνεση

δεν-βγαίνει-η-ευρύτερη-συναίνεση-437835

Αν περίμενε κανείς ότι από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ξεκαθαρίσει κάπως το πολιτικό σκηνικό, μάλλον διαψεύστηκε, καθώς τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έτρεφε και πολλές ελπίδες για συναινετική στάση του Αντώνη Σαμαρά, έστω και σε επιμέρους σημεία, ωστόσο το «ξερό όχι» του προέδρου της ΝΔ μάλλον τέλειωσε και τις ελάχιστες προσδοκίες για κάποιες συγκλίσεις.

Ωστόσο, κανείς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, από το υπουργικό συμβούλιο, δεν επιχειρεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ένα μεγάλο ανηφορικό δρόμο μπροστά του.

Αν και πριν τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ορισμένοι από το κυβερνών κόμμα μιλούσαν με κάποια ευκολία για το ενδεχόμενο των εκλογών σε περίπτωση «ναυαγίου» στις επαφές του πρωθυπουργού, στη συνέχεια και μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, απέφευγαν τις κρίσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά μεγαλύτερη σημασία και μάλλον πιο δραματική πλαίσιο η σημερινή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (στις 10 το πρωί).

Παράλληλα, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται διαφωνίες για την επιχείρηση «αποκρατικοποιήσεις των πάντων».

Βουλευτές του Κινήματος εμφανίζονταν εξοργισμένοι με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και ειδικά για την ΕΥΔΑΠ και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί να μην ψηφίσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις, εάν έχουν βέβαια τη δυνατότητα να επιλέξουν.

 
 
Αντώνης Σαμαράς: Τέτοια συναίνεση δεν δίνω

Δεν προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς όπως έκανε σαφές στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Τέτοια συναίνεση δεν δίνω"  είπε απερίφραστα ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "σε αυτή την αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω".  Εξηγώντας την άρνησή του ο κ. Σαμαράς ανέφερε:  "Σήμερα υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, η κοινωνία αναζητεί συναίνεση στην αλλαγή κατεύθυνσης όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο, κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω". Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η λύση για το αδιέξοδο είναι η πρόταση που κατέθεσε στο Ζάππειο 2  "αν δεν υπάρξει δημιουργικό σοκ με μειώσεις φόρων σε συνδυασμό με μείωση σπατάλης στο κράτος και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Με το Ζάππειο 2 υπέδειξα τον δρόμο της Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση, επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος που ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από την κρίση".

Αποτιμώντας τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης είπε:  "Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων τα οποία προτείναμε από τον Δεκέμβριο του 2009 όπως και η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες προτάσεις μας από το Ζάππειο 2 όπως τα αυθαίρετα και ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων ή η εργασιακή εφεδρεία. Όμως λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν λύση".

 
 «Ναι» Καρατζαφέρη

Τη συνευθύνη των πολιτικών κομμάτων και εμμέσως πλην σαφώς τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και στις κυβερνητικές ευθύνες, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Όπως δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μάξιμου που διήρκεσε περίπου 75 λεπτά, ο κ. Παπανδρέου δεν απέρριψε την πρόταση του.

«Άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργό να εκθέτει τις απόψεις του, τον είδα αρκετά προετοιμασμένο» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε τις προτάσεις του κόμματός του, και εξήγησε ποιες υλοποιεί και ποιες σκέπτεται προς υλοποίηση.
Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε στον πρωθυπουργό τις σκέψεις του, του και είπε ότι δεν «φτάνει μια αόριστη συναίνεση, πρέπει να υπάρξει συνευθύνη και να αναλάβουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κομμάτι από το βάρος. Να αχθοφορήσουν όλοι μαζί».
 
«Οχι» από τον Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου δήλωσε:

"Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ΄ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.

Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου".

 
 

Δεν τα «βρήκαν» Γιώργος – Ντόρα

Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και τη διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την Τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής πρότεινε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κα. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους και δεν συμφωνεί με τα θέματα φορολογίας, διότι πιστεύει ότι μια διαφορετική φορολογική πολιτική, που "δεν θα εξοντώνει τους Έλληνες, θα έχει περισσότερα έσοδα και θα είναι πιο αποτελεσματική".

"Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, με μια αποτελεσματική πολιτική, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε ορατό χρονικό ορίζοντα" κατέληξε η κα. Μπακογιάννη.

 
 
Θα καταψηφίσει και ο Φ. Κουβέλης

Την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιπλέον πρότεινε να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

"Όλα τα άλλα η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα" δήλωσε ο κ. Κουβέλης και ανέφερε το κόμμα του θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

 
 
Διαμαρτυρία Δημαρά
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν προσκλήθηκε το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών»προέβησαν έξω από το κτίριο της Βουλής οι ανεξάρτητοι βουλευτές κκ. Ι. Δημαράς και Β. Οικονόμου.Οι δύο βουλευτές σήκωσαν πανό το οποίο έγραφε: «Η Ελλάδα δεν πωλείται. Ναι στην Ομοψυχία. Όχι στην συνενοχή».

«Κανείς πια δεν ενδιαφέρεται για τέτοιοι είδους θεατρινισμούς», υποστήριξε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής κ. Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου