ΕΛΛΑΔΑ

Οι παρεμβάσεις φορτίζουν το κλίμα

οι-παρεμβάσεις-φορτίζουν-το-κλίμα-435866

Η επιδιωκόμενη συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την έγκριση των μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την πολιτική σκηνή. Με την αντιπολίτευση να την αρνείται, έστω και με διαφοροποιήσεις μεταξύ των κομμάτων, παρουσιάζοντας τις δικές της προτάσεις και την κυβέρνηση να την επιδιώκει προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοσθεί. Μία πολιτική που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα απαιτηθούν για το 2011 πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό κλίμα φορτίζεται περισσότερο από τις παρεμβάσεις που κάνουν, για το ίδιο θέμα, αξιωματούχοι της Ε.Ε., βάζοντας περίπου ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα, τη συμφωνία της αντιπολίτευσης και ειδικά της ΝΔ στα νέα μέτρα.

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο Ευ. Βενιζέλος, η Α. Διαμαντοπούλου κ.ά.

«Ευθύνες στην κυβέρνηση»

Παραδείγματα από τα οποία φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν κινείται στη λογική της συναίνεσης, παρουσίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Στις 14 Ιουλίου του 2010 η ΝΔ είχε κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ τότε την είχε απορρίψει, ανέφερε. "Το ΠΑΣΟΚ στις 29 Απριλίου του 2011 κατέθεσε ουσιαστικά μια πιστή αντιγραφή της πρότασης της ΝΔ. Πιστή αντιγραφή φράση φράση" δήλωσε ο κ. Μιχελάκης κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Στην ίδια λογική τον Οκτώβριο του 2010 η ΝΔ κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για την υιοθεσία. "Τόσους μήνες μετά η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τοποθετηθεί", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα και τις διαφοροποιήσεις στελεχών της κυβέρνησης για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.

"Το μείζον ζήτημα είναι η ενδοκυβερνητική συνεννόηση. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Υπάρχει αναποτελεσματικότητα στις δράσεις", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επικαλούμενος δηλώσεις των κκ. Παπακωσταντίνου και Πεταλωτή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε τη θέση του κόμματος για το δημόσιο, πρόταση που περιλαμβάνει τρία χρόνια "πάγωμα" στις προσλήψεις και μετά 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις, αλλά και το θεσμό της μισθωτής εφεδρείας.

«Δεν χρειαζόμαστε έξωθεν συστάσεις»

Δεν χρειαζόμαστε έξωθεν συστάσεις προκειμένου να αντιληφθούμε το αυτονόητο: την ανάγκη για ενότητα και για συναίνεση πολιτική και κοινωνική, διότι μόνο η πολιτική δεν επαρκεί, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι είμαστε πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, που δεν δικαιολογεί τέτοιο παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και μέρος της λύσης. Όπως συμβάλουμε στη διαμόρφωση του κεντρικού ρεύματος για τη διαχείριση όλων των κρίσεων, έτσι είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στο κεντρικό ρεύμα, που είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, ζητώντας περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, υποστήριξη της Frontex και αλλαγές των κανονισμών του Δουβλίνου ΙΙ που αδικούν υπέρμετρα την Ελλάδα. Επίσης, ζήτησε από την κοινωνία να τηρεί ενιαία και όχι αντιφατική στάση απέναντι στους μετανάστες.

Γνωστοποίησε τέλος ότι το 80% των μη μόνιμων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την Ελλάδα.

Ευθύνη της κυβέρνησης η πρωτοβουλία συναίνεσης

Η πρωτοβουλία για συναίνεση είναι ευθύνη της κυβέρνησης, επεσήμανε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας πως οι εκλογές δεν αποτελούν λύση και θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm, η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη απειλή και «δεν μπορεί κανείς να σφυρίζει αδιάφορα» και εκτίμησε πως έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες συναίνεσης, όχι όμως στο βάθος που έπρεπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της ΝΔ, σημειώνοντας ωστόσο, πως ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε η κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν στη λογική του «όλα ή τίποτα». «Και η αντιπολίτευση θα πρέπει να αισθανθεί ότι συμμετέχει σε κάτι που θα αποφασίσουμε από κοινού», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν αποτελεί λύση, «και εάν αναγκαστούμε να προσφύγουμε, θα είναι καταστροφικά τα αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία».

Η υπουργός Παιδείας αναγνώρισε, επίσης, ότι υπήρξε απόκλιση από τους στόχους, τονίζοντας όμως πως «δεν πατάμε τέσσερα κουμπιά και πηγαίνουν τα αποτελέσματα όπως θέλουμε», αναφερόμενη σε συνθήκες, όπως η ύφεση, το μέγεθος της οποίας δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί.

Αρνητικός ο Κουβέλης

"Η πρόσκληση σε μια αόριστη και γενική συναίνεση είναι πρόσκληση για εκχώρηση της πολιτικής στις μονομερείς επιλογές των δανειστών της χώρας", τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στις συζητήσεις περί συναίνεσης.

Ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι το κόμμα του, από υπεύθυνη θέση, αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση της κοινωνίας και υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, προτάσσοντας το δίχτυ ασφάλειας και προστασίας των χειμαζόμενων πολιτών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου