ΕΛΛΑΔΑ

«Αποκαλύψεις» Καστανίδη κατά Σημίτη

αποκαλύψεις-καστανίδη-κατά-σημίτη-436212

 

Βαρύτατες αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δημοσιοποιώντας αλληλογραφία του με τον πρώην πρωθυπουργό, προτού οδηγηθεί στην παραίτησή του από το υπουργείο Μεταφορών, το 1997.

Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την εσωτερική αλληλογραφία της διετίας 1996-1997 μεταξύ του ιδίου ως υπουργού Μεταφορών και του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε πως το υπουργείο του είχε να διαχειριστεί «μερικά τρισ. δρχ. προμηθειών, από αεροπλάνα μέχρι ψηφιακές προμήθειες»:

«Όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, ζήτησα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Στις 5/11/1996, ο κ. Σημίτης μου αποστέλλει επιστολή, όπου μου ζητεί να επισπεύσουμε τις διαδικασίες κατάθεσης του σχετικού νόμου στη Βουλή και να διατυπώσω τις τελικές μου παρατηρήσεις, προκειμένου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

» Στις 25/11/1996 του απαντώ πως δεν έχω παρατήρηση, γιατί είμαι ο συντάκτης του νομοσχεδίου.

» Στις 7 Ιανουαρίου 1997 λαμβάνω επιστολή του κ. Σημίτη, όπου μου αναφέρει πως ‘έχω ξανασκεφθεί το θέμα και μου φαίνεται πως θέλει περισσότερη συζήτηση το πράγμα στην Επιτροπή Θεσμών της κυβέρνησης’».

Και συνεχίζει ο κ. Καστανίδης: Ο Αλέκος Παπαδόπουλος συγκροτεί Επιτροπή Θεσμών και στέλνει επιστολή στον κ. Σημίτη, όπου επιβεβαιώνει πως η πρότασή μου ήταν ο έλεγχος των προμηθειών να αφορά συνολικά το δημόσιο τομέα, και να ακολουθεί την διαδικασία: υπουργός – Υπουργικό Συμβούλιο – Ελεγκτικό Συνέδριο – Ανεξάρτητη Αρχή».

»Στις 8/5/1997, ενώ απουσιάζω στο Σικάγο, συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει να απορρίψει αυτό που αποτέλεσε προεκλογική διακήρυξη της κυβερνήσεως, με το επιχείρημα ότι το πλαίσιο δεν χρειάζεται να αλλάξει. Στις 14/5/1997 αποστέλλω επιστολή στον πρωθυπουργό, όπου του εξηγώ ότι έσφαλε το υπουργικό συμβούλιο. Σεβαστή η απόφαση αλλά έσφαλε».

» Με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα, στις 30/8/1997 ανακοινώνω την παραίτησή μου με βάση την προϊδέαση της 14/5. Σήμερα ερωτά ο κος Σημίτης ‘γιατί επανήλθε ο Καστανίδης;’. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε μετ’ επιτάσεως να βοηθήσει πριν τις εκλογές. Και έχω αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά εμμέσως στο κόμμα μου».

Η τοποθέτηση του κ. Καστανίδη και οι αναφορές του στον Κ. Σημίτη πυροδότησαν την παρέμβαση της ΝΔ, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κ. Τζαβάρα, με αίτημα τη διακοπή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καστανίδη, με το αιτιολογικό ότι ανατρέπονται, πλέον, όσα γνώριζαν έως τώρα για την υπόθεση.

Να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατέθεσε αυτόνομο πόρισμα για την υπόθεση Siemens, μετά τις δηλώσεις Καστανίδη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου