ΕΛΛΑΔΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο διαδηλωτής

σε-κρίσιμη-κατάσταση-ο-διαδηλωτής-439780

Τρία με τέσσερα 24ωρα θα χρειαστούν οι γιατροί προκειμένου να μιλήσουν με σιγουριά για την κατάσταση της υγείας του 31χρονου διαδηλωτή -που χτυπήθηκε στην προχθεσινή διαδήλωση.

O νεαρός νοσηλεύεται διασωληνωμένος και υπό καταστολή, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Χρήστο Ρέσσο, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παραμένει αμετάβλητη και ο τραυματίας εμφανίζει «εμμονή του ήπιου μετατραυματικού εγκεφαλικού οιδήματος, όπως επίσης και παρουσία λίγων αιματηρών στοιχείων στην περιοχή του αφαιρεθέντος αιματώματος».

Στο πλευρό του άτυχου 31χρονου, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι φοιτητής και κάνει μεταπτυχιακό στη φωτογραφία, παραμένουν οι γονείς του.

Τον 31χρονο επισκέφθηκε το πρωί, ο ιατροδικαστής Βασίλης Δημόπουλος προκειμένου να συντάξει έκθεση, αλλά η κλινική κατάσταση του ασθενούς δεν το επέτρεψε.

Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί 

Αναγνωρίστηκαν οι τρεις αστυνομικοί που εμφανίζονται σε βίντεο να χτυπούν πεσμένο στο δρόμο διαδηλωτή κατά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι τρεις αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο επικεφαλής αξιωματικός της διμοιρίας τους, ενώ διενεργείται προανάκριση σχετικά με το περιστατικό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί «επιδεικνύουν βάναυση συμπεριφορά σε βάρος πολίτη».

«Κάποιοι αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θ. Κοκκαλάκης.

Ο κ. Κοκκαλάκης ακόμη ανέφερε ότι όταν ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας, με εντολή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, παρουσία ισχυρής συνοδείας και εισαγγελικών λειτουργών πήγαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, για να ξεκινήσει η έρευνα για το περιστατικό, προπηλακίστηκαν από ομάδα ατόμων.

Μάλιστα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ζήτησε να μάθει γιατί βρέθηκαν μέσα στην ομάδα που προπηλάκισε τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, τον εισαγγελέα και τον ιατροδικαστή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ηρώ Διώτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται. Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος, για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών υπό την εποπτεία εισαγγελέα».

«Επιβάλλεται να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να δείξουμε τη ψυχραιμία και τη σύνεση που χρειάζεται».

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 12 νεαροί που συνελήφθησαν στα επεισόδια.

Δύο από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι και παραπέμφθηκαν σε εισαγγελέα ανηλίκων. Από τους άλλους 10, οι επτά παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με ποινική δίωξη που ασκήθηκε, κατά περίπτωση, σε βάρος τους, για τα κακουργήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, από δράστη με καλυμμένο πρόσωπο και κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Οι υπόλοιποι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη με τις πλημμεληματικές κατηγορίες, ανά περίπτωση, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απείθεια και παράνομη οπλοφορία, καθώς στην κατοχή κάποιων εξ’ αυτών βρέθηκαν ρόπαλα, μαχαίρια, μεταλλική γροθιά και άλλα.

Κόντρα στη Βουλή 

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα δύο κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) με αφορμή τον σοβαρότατο τραυματισμό 31χρονου από τα ΜΑΤ κατά την διάρκεια διαδηλώσεων των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Οικονομίας Φίλιππου Σαχινίδη, τόνισε την ανάγκη σύνεσης και ψυχραιμίας, ενώ το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «επικίνδυνη κυβέρνηση» και «δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές με σκοπό να τους σκοτώσουν», προκαλώντας την άμεση και έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος έκανε λόγο για ανεύθυνο λόγο που ρίχνει λάδι στη φωτιά.
«Μας προβληματίζουν και μας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ορισμένες πτυχές των διαδηλώσεων με τραυματισμούς. Αλλά, είναι επικίνδυνος και ανεύθυνος ο καταγγελτικός λόγος του κ. Λαφαζάνη. Ακούστηκε να καταγγέλλει δολοφονικές επιθέσεις με σκοπό να δολοφονηθούν άνθρωποι. Αναρωτιέμαι αν έχει συναίσθηση αυτών που λέει, αν ρίχνει λάδι στη φωτιά ή δεν εύχεται να έχουμε νεκρούς για να δικαιωθεί μια ανεύθυνη πολιτική ενός κομματιού της αριστεράς…» ανέφερε ο κ Μπεγλίτης.
«Αυτά που συνέβησαν ήταν άκρως εγκληματικά, δολοφονικά από πλευράς αστυνομίας και ΜΑΤ. Πώς είναι δυνατόν να στέκεστε στα έδρανα και να μην έχετε ταρακουνήσει το σύμπαν; Η ‘Χρυσή Αυγή’ διευθύνει τα όργανα της αστυνομίας; Αυτά είναι φαινόμενα τραγικά που θυμίζουν άλλες σκοτεινότατες εποχές. Είστε επικίνδυνη κυβέρνηση, γιατί καλύπτετε καταστάσεις σκοτεινές, απαράδεκτες. Δίπλα στο μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή, λειτουργεί και μια αστυνομία άκρως επικίνδυνη. Σας καλούμε να πάρετε μέτρα γιατί τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Το ‘αυγό του φιδιού’ έχει εκκολαφθεί στα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι το συντηρούν και το ανέχονται» υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «βαριά ευθύνη στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων που δεν αποδεχόμαστε να συνοδεύονται από ΜΑΤ, δακρυγόνα».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου