ΕΛΛΑΔΑ

Γκρίνιες και κόντρες από υπουργούς

γκρίνιες-και-κόντρες-από-υπουργούς-440040

Αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβούλιου.
Γερή κόντρα σημειώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ουσιαστικά προσήψε στον πρωθυπουργό ότι δεν κυβερνάει, αφού του ζήτησε να “ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας”!

Εν συνεχεία, ωστόσο, ο υπουργός προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις, επανερχόμενος στο χώρο της συνεδρίασης, υποστηρίζοντας πως η πολιτική διεύθυνση της χώρας δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά γενικότερα την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, τους θεσμούς κ.λ.π.

O κ. Βενιζέλος χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, επεσήμανε ότι το ζήτημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι επειγόντως θα πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή χωρίς προσφυγή σε εκλογές που θα διογκώσουν το πρόβλημα.

Ο ίδιος ζήτησε πολιτικές πρωτοβουλίες για προγραμματικές συμφωνίες με κοινωνικούς φορείς καθώς επίσης και να συνταχθούν νομοθετικά κείμενα και αποφάσεις οπού υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις όπου θα ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτών, ακολουθώντας ουσιαστικά την γραμμή που είχε χαράξει την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Εξερχόμενος του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, πάντως, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η πρόταση για ψήφιση νόμων με πλειοψηφία 180 βουλευτών δεν αφορά το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η έξοδος από την κρίση αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Έχουμε αποφασίσει να πάμε μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Το μήνυμά μας είναι να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις της χώρας και του λαού. Να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα το υπηρετούμε με πράξεις και το μήνυμα αυτό είναι απαραίτητο να πάει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι σε όσους θέλουν να αμφισβητήσουν την πορεία της Ελλάδας και ποντάρουν στην αποτυχία μας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Είμαστε σήμερα πιο αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με το κεφάλι ψηλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 
Συνάντηση με Παπούλια
Την ανάγκη για πανεθνική συστράτευση στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό. Εμείς θα συνεχίσουμε τις αλλαγές χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα κάνει ένα δύσκολο αγώνα μέσα σε συνθήκες απρόοπτες και ρευστές και σε διεθνές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι χρειάζεται πανεθνική συστράτευση, «διαφορετικά δεν βγαίνει» και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο γίνεται αναφορά για τις διαρροές του Λουξεμβούργου, και μάλιστα από την γερμανική πλευρά.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ήρθε για να τον ενημερώσει για τις αλλαγές.

«Εμείς έχουμε επιλέξει, όπως και αυτούς τους 18 μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που η συντριπτική πλειονότητα του λαού κατανοεί ότι πρέπει να γίνει στη χώρα, για να φτιάξουμε μια βιώσιμη οικονομία μια κοινωνία δικαίου» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι για τις αλλαγές αυτές χρειάζεται «μια ευρύτερη συναίσθηση ενότητας και συμπαράστασης, για να μπορέσει αυτός ο τόπος να ορθοποδήσει».

Αντιδράσεις

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να αψηφήσουν τα τρομοκρατικά καλέσματα για συναίνεση και εθνική συνεννόηση, να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε τόπο δουλειάς και να αντεπιτεθούν.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ακούσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προχωρήσει εμπράκτως στην εθνική συστράτευση και τον πρόεδρο της ΝΔ να μην αρνηθεί την συστράτευση.

Ο κ. Καρατζαφέρης σχολιάζοντας τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι πήρε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο το στόμα του μαζί. Γιατί αν είχε πάρει και τα αυτιά του θα άκουγε και τη σύσταση που του έκανε».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου