ΕΛΛΑΔΑ

Εγκληματικά κερδοσκοπικά σενάρια

εγκληματικά-κερδοσκοπικά-σενάρια-436212

Τον χαρακτηρισμό για «εγκληματική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας για το ευρώ», επανέλαβε χθες σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς».

"Ο αγώνας μας είναι παράλληλα αγώνας απέναντι σε κάθε μορφής υπηρέτες κερδοσκοπικών και διεφθαρμένων συμφερόντων που προσπαθούν λυσσαλέα και με αδιαφανείς διαδικασίες να υπονομεύσουν την προσπάθεια της χώρας μας αποσκοπώντας σε κέρδη και ποντάροντας στη χρεοκοπία μας και τη διάλυση της ζώνης του ευρώ", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει αδιαφάνεια στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δίδαξε την απάτη δημιουργώντας τα λεγόμενα SPV’s σύνθετα ομόλογα, τα οποία πουλούσε με τις ευλογίες των οίκων αξιολόγησης ως πρώτης τάξεως προϊόντα. Αδιαφάνεια υπάρχει με τις offshore, εξωχώριες επιχειρήσεις. Αδιαφάνεια υπάρχει με τους φορολογικούς παράδεισους. Τους οποίους ανέχεται το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή η αδιαφάνεια στερεί νόμιμους πόρους , από τον απλό πολίτη κάθε χώρας", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε δε ότι "το πρόβλημα της κερδοσκοπίας, των CDS, των παραγώγων που ανταλλάσσονται χωρίς καμία διαφάνεια απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρες χώρες, ολόκληρες κοινωνίες".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δικαιοσύνη για την οποία τόνισε ότι έχει "μεγάλες ευθύνες". "Οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει το ρόλο της ευθυνοφοβικά. Και οι δικαστές οφείλουν και εκείνοι να συνδράμουν στην αλλαγή της χώρας. Στη δημιουργία εμπιστοσύνης για τους θεσμούς μας. Χρειάζεται άλλη λογική, άλλη φιλοσοφία στη λειτουργία του κράτους", πρόσθεσε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου