ΕΛΛΑΔΑ

Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα για την ΑΟΖ

δεν-απεμπολούμε-το-δικαίωμα-για-την-αο-441030

"Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα. Η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν και κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τη Ρώμη, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ρώμη.

"Και αυτό αφορά βεβαίως και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)", διευκρίνισε ο κ. Δρούτσας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας "αποφασίζει ως κυρίαρχο κράτος πότε και πώς θα τα εξασκήσει. Να είμαστε σαφείς και να μην το αμφισβητεί κανείς αυτό".

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ότι "η ανακήρυξη ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου" ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι "για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε επιχειρήματα".

"Δεν έχουμε ακούσει απάντηση γιατί, αφού το θέμα κήρυξης ΑΟΖ είναι τόσο επιτακτικό, στα πεντέμισι χρόνια που η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για αυτό. Γιατί όλοι αυτοί που σήμερα δηλώνουν την αγωνία τους, μέχρι πριν μερικούς μήνες σιωπούσαν;" ανέφερε.

Αιχμές Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να καθορίσει άμεσα ΑΟΖ για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες λέγοντας:

«Μας προκαλεί ανησυχία. Η κυβέρνηση αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη που έχουν αρνητικές επιπτώσεις.»

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για «μοιρασιά στη μέση».

Χαρακτήρισε δε ακατανόητη την συνέχιση της μυστικής διπλωματίας από την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η χώρα δεν μπορεί παρά να αντιτάσσει μία σταθερή πολιτική αποτροπής με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε βήμα πίσω αλλά και με γαλάζιες γραμμές στην Κύπρο, στο Αιγαίο στο Σκοπιανό και στα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου