ΕΛΛΑΔΑ

Δεκτά τα επιδόματα αν βρεθούν λεφτά!

δεκτά-τα-επιδόματα-αν-βρεθούν-λεφτά-441091

Σε συμφωνία για την χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε ΙΚΑ (600 εκατομμύρια ευρώ) και στον ΟΑΕΔ (500 εκατομμύρια ευρώ), κατέληξαν το απόγευμα της Πέμπτης οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της τρόικας και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κυρία Αθηνά Δρέττα μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία αφορά το «τεχνικό κομμάτι», δηλαδή την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των δύο Οργανισμών, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.

Αντιθέτως, απομένει σε εκκρεμότητα του «ουσιαστικό κομμάτι», δηλαδή πού θα βρει ο κρατικός προϋπολογισμός το συγκεκριμένο κονδύλι προκειμένου να διατεθεί σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Κανένα πρόγραμμα κοινωνικών παροχών δε βρίσκεται σε κίνδυνο, τόνισαν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας δημοσιεύματα για εμπλοκή στις συζητήσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με εκπροσώπους του υπουργείου, που μπορεί να επηρεάσει την καταβολή των επιδομάτων του ΟΑΕΔ ή άλλες παροχές.

Τα ίδια στελέχη αναγνώριζαν ότι υπάρχει μια υστέρηση στη χρηματοδότηση εποπτευομένων φορέων από το υπουργείο Εργασίας, αλλά υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις που θα υπάρξουν το 2011 δεν είναι μεγάλες (περίπου 700 εκατ. για τον ΟΑΕΔ και 600 εκατ. για το ΙΚΑ), έχουν δε διασφαλιστεί από το αποθεματικό και επομένως το θέμα είναι τεχνικό.

Διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και της τρόικας και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επίλυσή του, ώστε να στηριχθεί με κάθε τρόπο η εργασία και η υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Ακόμη, σημειώνουν ότι το υπουργείο Εργασίας έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει πόρους, επιδιώκοντας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των παροχών Υγείας.

 
Οι τόνοι ανέβηκαν στην πολύωρη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με την γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθ. Δρέττα όταν ετέθη το θέμα των εσόδων και των δαπανών του ΙΚΑ και των ΟΑΕΔ. Η τρόικα φαίνεται ότι θέτει βέτο σε ό,τι αφορά τις επιπλέον επιχορηγήσεις στους φορείς αυτούς, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα του υπουργείου.

Μάλιστα φέρεται να είπαν ότι «αν θέλετε προγράμματα για την συγκράτηση της ανεργίας περικόψτε άλλους πόρους».

Αμφιβολίες εξέφρασαν και για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του υπουργείου για μείωση της μαύρης εργασίας κατά 12%.

Το κλιμάκιο της τρόικας που συναντήθηκε επί δέκα συνεχείς ώρες με την γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αθηνά Δρέττα, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για επιπλέον επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ και τους ΟΑΕΔ, ενώ οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν ως «υπερεκτιμημένες» τις προβλέψεις για τα έσοδα από εισφορές εντός του 2011.

Το γεγονός αυτό θέτει εν αμφιβόλω τα προγράμματα απασχόλησης συγκράτησης της ανεργίας που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ, για τα οποία οι ελεγκτές πρότειναν να αναζητηθούν πόροι από άλλες πηγές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου