ΕΛΛΑΔΑ

«Προχωρώ με όσους θέλουν και μπορούν»

προχωρώ-με-όσους-θέλουν-και-μπορούν-441284

Εν όψει των αποφάσεων και ανακοινώσεων των επομένων ημερών, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την Τετάρτη με κατηγορηματικό τρόπο ότι στενεύουν τα περιθώρια για γκρίνιες, διαφοροποιήσεις και αντιπαραθέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Το έχω ξαναπεί, θα προχωρήσω με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα, που είτε μέσα από την δουλειά τους καθημερινά, είτε από τον δημόσιο ρόλο τους, είτε από την κοινωνική τους προσφορά, είτε μέσα από την επιχείρησή τους, είτε μέσα από την κομματική τους ιδιότητα, κάνουν την αλλαγή πράξη. Και την κάνουν πράξη ενάντια σε μικρές ή μεγαλύτερες ολιγαρχίες. Ολιγαρχίες που φοβούνται και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή. Ολιγαρχίες με τα φέουδά τους, τα προνόμιά τους, το βόλεμά τους, τις αντιλήψεις τους», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει και δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια δημόσια συζήτηση και απίστευτη σεναριολογία που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της εγκληματικότητας και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας», ενώ προσέθεσε ότι «διαχειριζόμαστε αυτό το μεγάλο εθνικό πρόβλημα και το κάνουμε όχι μόνο με τρόπο υπεύθυνο, με προσοχή αλλά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας μέσα στις σημερινές παγκόσμιες συνθήκες».

Κλίμα ηρεμίας

Κλίμα ηρεμίας προσπαθεί να επαναφέρει στο εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό μέτωπο η κυβέρνηση, η οποία αναμένει ότι στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, αρκεί την ίδια ώρα να προχωρήσει χωρίς πρόσθετα προβλήματα ο έλεγχος από την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να μην βιάζεται να λάβει αποφάσεις, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού, που είχαν φουντώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή να γίνουν, χωρίς άλλες προστριβές, όλες οι τελευταίες συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργών για την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Κύριο μέλημα του κ. Παπανδρέου αυτή την ώρα είναι να περιοριστεί η φιλολογία περί αναδιάρθρωσης και να σταματήσει η πίεση, που ασκείται και από κερδοσκοπικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.

Με ξένους ηγέτες
Παρασκηνιακές επαφές για να πέσουν οι τόνοι σχετικά µε την πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει πραγµατοποιήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών τόσο µε ηγέτες µεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και µε παράγοντες των Βρυξελλών σε µια προσπάθεια να αποσυµφορηθεί η πίεση που υφίσταται η Ελλάδα τόσο από τα δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου όσο, κυρίως, από τις δηλώσεις αναλυτών και εµπειρογνωµόνων που βρίσκονται κοντά σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου έχει αποκοµίσει ήδη τη θετική «ψήφο» στις προσπάθειές του να αποτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης όσο και από τους ηγέτες της Γερµανίας και της Γαλλίας Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Ειδικά για την Γερμανίδα καγκελάριο, αναφέρεται ότι διαβεβαίωσε τον Γ.Παπανδρέου πως οι εκτιµήσεις που διατυπώνουν εδώ και µερικές εβδοµάδες αναλυτές που εµφανίζονται είτε ως σύµβουλοί της είτε ως µέλη της οµάδας των εµπειρογνωµόνων που διαθέτει η γερµανική κυβέρνηση σε καµία περίπτωση δεν απηχούν τις δικές της απόψεις και φέρεται να δεσµεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει σιωπητήριο.

Ωστόσο, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, παρά τις διαβεβαιώσεις στήριξης η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί έντονα, αφού τον τελευταίο µήνα φάνηκε πως η κορυφαία για το µέλλον της Ελλάδας απόφαση ξεφεύγει από τους χειρισµούς της και περιέρχεται στους χειρισµούς της ΕΕ, της Ευρωζώνης και των κυβερνήσεων του Βερολίνου και του Παρισιού.

Όπως εκτιµάται, εκεί πρέπει να εντοπιστεί και η αιτία της αναβολής του διπλωµατικού µαραθώνιου που εξέταζε να πραγµατοποιήσει ο κ. Παπανδρέου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειµένου να βάλει φρένο στα σενάρια για την αναδιάρθρωση.

Παράλληλα, επισηµαίνεται, η θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας 2012-2015, η ψήφιση του οποίου αποτελεί για την κυβέρνηση έναν ακόµη σηµαντικό πολιτικό σταθµό, καθώς κατά την ψήφισή του αναµένεται να δοκιµαστεί σοβαρά η ενότητα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου