ΕΛΛΑΔΑ

Κατακραυγή για τα αναδρομικά βουλευτών

κατακραυγή-για-τα-αναδρομικά-βουλευτ-441337

Γραπτή δήλωση με την οποία απορρίπτει και καυτηριάζει τις διεκδικήσεις αναδρομικών αποδοχών από πρώην βουλευτές δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Προκλητικές θεωρεί η κυβέρνηση τις αξιώσεις συνταξιούχων βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις στις απολαβές τους την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων της χώρας υπόκεινται συρρίκνωση των αποδοχών τους εξαιτίας της βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για τις 800-850 υποθέσεις πρώην βουλευτών οι οποίες εκκρεμοδικούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορούν τις αξιώσεις τους να ισχύσει και για τους ίδιους η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα αναδρομικά αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για τον καθένα από τους πρώην βουλευτές, δηλαδή συνολικά το ύψος των αξιώσεων υπολογίζεται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησης στη διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην βουλευτές. Ο κ. Πεταλωτής επικαλέστηκε δηλώσεις, το 2006, του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρέπει να επιδιώκεται η διεκδίκηση αναδρομικών σε περίοδο μάλιστα που οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται. Άλλο ο τύπος της Δικαιοσύνης και άλλο το αίσθημα Δικαίου» είχε τονίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης κάλεσε τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.

«Απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι «διεκδικούν να πάρουν πρόσθετες απολαβές την στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται και το πολιτικό σύστημα κρίνεται και επικρίνεται». Και πρόσθεσε: «Η στάση αυτή συμβάλει σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν».

«Συμπαρατάσσομαι με την άποψη του Δ. Παπαδημούλη», πρόσθεσε, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πιο πριν: «Μουντζώνει η κοινωνία και οργίζεται με τους 800 βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά. Είναι νόμιμο αλλά είναι και ανήθικο, είναι νόμιμο αλλά είναι και προκλητικό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό, για να πάψει το νόμιμο και ηθικό να αντιμετωπίζεται με μεθόδους Βουλγαράκη.»

Να παραιτηθούν των αξιώσεών τους κάλεσε τους συνταξιούχους βουλευτές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της κ. Εμ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «αποτελεί πρόκληση, με όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί, προσφυγές για αναδρομικά», ενώ ο βουλευτής του κόμματος κ. Ι. Βρούτσης τόνισε ότι «είναι πέρα από κάθε λογική, θα το χαρακτήριζα προκλητικό ακόμη και ανήθικο, σε μια περίοδο κρίσης που κόβονται συντάξεις, τέως βουλευτές αξιώνουν υπέρογκα ποσά έστω και αν περιέχουν στοιχεία νομιμότητας».

Λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε προκλητικό το αίτημα, ανοίγοντας μάλιστα παράθυρο παραπομπής στο Πειθαρχικό των πρώην βουλευτών της ΝΔ που θα εμμείνουν στη σχετική αξίωση.

«Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά» διευκρίνισε.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «απαράδεκτη και προκλητική για το λαό δεν είναι μόνο η απαίτηση για αυξήσεις και αναδρομικά στις βουλευτικές συντάξεις, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των βουλευτικών συντάξεων, που το ΚΚΕ με επιμονή θέτει ζήτημα κατάργησής τους και οι βουλευτές να ασφαλίζονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης χαρακτήρισε προκλητικό το αίτημα των βουλευτών, την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τους πρώην βουλευτές να μην αποδεχθούν τα χρήματα για όσο καιρό η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες Μνημονίου.

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι την ώρα που η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειονότητα, χειμάζεται, είναι λυπηρό πρώην βουλευτές να διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο καταβολή αναδρομικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου