ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές σε φοροαπαλλαγές και κίνητρα

αλλαγές-σε-φοροαπαλλαγές-και-κίνητρα-436212

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, που θα αφορά κυρίως τη φορολογία των νομικών προσώπων, τη φορολογία της περιουσίας, καθώς και το καθεστώς φοροαπαλλαγών κινήτρων και εκπτώσεων.

Αυτό προβλέπεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη φοροδιαφυγή στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να υπάρξει εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων αλλά και η κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους με σκοπό την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και των αρχών.

Συγκεκριμένα, θα περιοριστεί το πρόστιμο που επιβάλλεται στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής, καθώς και το πρόστιμο στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων μέχρι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, προκειμένου να καθίσταται εφικτός άμεσα ο διοικητικός συμβιβασμός.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, θα προηγηθεί μελέτη το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος προκειμένου να προκύψουν τα συμπεράσματα για τις αλλαγές που θα γίνουν.

Παράλληλα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη φοροδιαφυγή δίνεται βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Όπως σημειώνεται, αυτά ανέρχονται συνολικά σε 40 δισ. ευρώ από τα οποία εισπράξιμα κρίνονται τα 10 δισ. ευρώ.

Εκτός των άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών αυτών, η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει στην εξεύρεση όσων οφείλουν στο Δημόσιο από φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις όπως τις εκπτώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Συμφωνεί ο ΣΕΒ

"Αναγκαίο και καλοδεχούμενο" χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκε – αρκεί, προσθέτει, να μην αποδειχθεί ανεφάρμοστο ως προς τα μέτρα που προβλέπει και ανεδαφικό ως προς τους στόχους που θέτει.

"Η πρόκληση για την επιτυχία του είναι η ολοκληρωμένη εφαρμογή των περίπου 70 δράσεων που περιέχει, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη κατά καιρούς εξαγγελθεί", αναφέρει ο ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος τονίζει μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο αντικατοπτρίζει τη βούληση της Πολιτείας να αποκαταστήσει τη φορολογική ισορροπία "σε μία χώρα όπου ο ένας στους δύο πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος". Αναφέρει ωστόσο ότι για να αποκατασταθεί πραγματική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και τον φορολογούμενο πολίτη, το κράτος οφείλει να δώσει πρώτο το καλό παράδειγμα: "Επιδεικνύοντας συνέπεια και αξιοπιστία στις δικές του υποχρεώσεις και οφειλές – δεν μπορεί να προβλέπει αυστηρότατες ποινές για πολίτες που είναι ασυνεπείς επειδή το ίδιο το κράτος τους χρωστά".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου