ΕΛΛΑΔΑ

Επιφυλάξεις της υπουργού για τη βιομάζα

επιφυλάξεις-της-υπουργού-για-τη-βιομά-444612

Σημαντικά θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που συνδέονται άμεσα με τις αναπτυξιακές προοπτικές του νέου Δήμου Βόλου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό την προεδρία της Υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και ο βουλευτής Κ. Καρτάλης, ενώ από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ εκτός της κ. Μπιρμπίλη έλαβαν επίσης μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, οι Γενικοί Γραμματείς Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Αρης Αλεξόπουλος και Μαρία Καλτσά και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ανδ. Ανδρεαδάκης.

Κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκαν θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Ειδικότερα:

α) Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου: Η κ. Μπιρμπίλη δεσμεύθηκε ότι σε δεκαπέντε περίπου μέρες θα γίνει η παρουσίαση κεντρικά του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το νέο Ρυθμιστικό, το οποίο επιβάλλεται να δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στο Βόλο και ταυτόχρονα να προστατεύσει το αστικό περιβάλλον. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προκειμένου το τελευταίο να γνωμοδοτήσει πριν πάρει το δρόμο για την υπογραφή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

β) Για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου: Η αναθεώρηση θα προχωρήσει με βάση και τις τελικές κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου ώστε να μη δημιουργούνται αντιφάσεις, ενώ ειδικότερη συζήτηση έγινε για το θέμα της Περιφερειακής Οδού (ως προς τη δυνατότητα να φιλοξενήσει παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες αλλά και σχετικά με την ανάγκη διατήρησης ελεύθερης ζώνης), καθώς και την πολεοδομική μελέτη της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής.

γ) Για το Προεδρικό Διάταγμα Πηλίου: Συμφωνήθηκε να ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ στο Δήμο Βόλου η χρηματοδότηση για την εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Π.Δ.

δ) Για το θέμα της Βαμβακουργίας: Το ΥΠΕΚΑ εμφανίσθηκε καταρχήν θετικό να στηρίξει το σχέδιο τριπλής χρηματοδότησης που έχει προτείνει η Δημοτική Αρχή του Βόλου και δεσμεύθηκε να εξετάσει την πηγή χρηματοδότησης για την κατεδάφιση του κτηρίου, αλλά και να προωθήσει την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο.

ε) Για το θέμα της αέριας ρύπανσης: Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι στο Βόλο θα οργανωθεί νέο δίκτυο μέτρησης των αερίων ρύπων, που θα ομογενοποιήσει όλους τους επιμέρους σταθμούς που λειτουργούν στο Π.Σ. Βόλου, προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα των αντιφατικών στοιχείων που επιτείνουν τη σύγχυση και την αναστάτωση στους φορείς της περιοχής.

στ) Για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων για το λιμάνι Βόλου: Βρίσκεται στο τέλος, ενώ ζητήθηκε η αυστηροποίηση των όρων ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικότερα η συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου.

ζ) Για τη βελτίωση των συνθηκών πρόληψης και την αντιπυρική προστασία των περιαστικών δασών (Γορίτσα, Επισκοπή κ.α.) του Βόλου: Ζητήθηκε να κατατεθεί σχετική πρόταση στο μέτρο 2.26 του Προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής», το οποίο είναι στη διαχείριση του ΥΠΕΚΑ.

η) Για το θέμα της λίμνης Κάρλας: Εγινε αναλυτική συζήτηση στη βάση και των πρώτων συμπερασμάτων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με τη δέσμευση του ΥΠΕΚΑ να ενισχύσει τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, να εγκαταστήσει μετρητικό δίκτυο, να πυκνώσει τους ελέγχους σε σημειακές πηγές στο σύστημα Πηνειός – Κάρλα και να τροποποιήσει το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας, ώστε η απόρριψη των λυμάτων να γίνεται κατάντι του αντλιοστασίου.

θ) Για τη χρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού: Επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ, αφού με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ο Παγασητικός. Επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις για χρηματοδότηση των έργων της ΔΕΥΑΜΒ σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ

ι) Τέλος, για το θέμα του εργοστασίου βιομάζας στη Μαγνησία: Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι επεστράφη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ενδιαφερόμενη εταιρία, ώστε να αποσαφηνισθεί ο συνολικός κύκλος λειτουργίας της μονάδας (παραγωγή καύσιμης ύλης – μεταφορά – καύση), ενώ εκφράσθηκε επιφύλαξη από το ΥΠΕΚΑ ως προς το αν η καύσιμη ύλη που θα εισάγεται από την Ιταλία είναι βιομάζα.

Με αφορμή την προχθεσινή σύσκεψη ο Π. Σκοτινιώτης έκανε χθες στους δημοσιογράφους την ακόλουθη δήλωση: «Ήταν μια σημαντική σύσκεψη, που την είχαμε προετοιμάσει μεθοδικά, τα θετικά αποτελέσματα της οποίας πιστεύω πως θα φανούν το επόμενο διάστημα. Η συμμετοχή στη σύσκεψη όλης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Στη σύσκεψη θα συμμετείχε και η κ. Ροδούλα Ζήση, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε λόγω συμμετοχής της σε κοινοβουλευτική αποστολή εκτός Ελλάδας. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας προσπαθούμε συντονισμένα, σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την προώθηση λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσουμε τον Δήμο Βόλου αξιόπιστο συνομιλητή και με ειδικό βάρος σε όλα τα κέντρα αποφάσεων».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου