ΕΛΛΑΔΑ

Θετική απόφαση του Αρείου Πάγου

θετική-απόφαση-του-αρείου-πάγου-851206

Θετική, με 26 ψήφους υπέρ και 19 κατά, ήταν η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τέσσερις εργαζόμενες καθαρίστριες στον ΟΠΑΠ την περίοδο 1991-1998.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ τους -παρά τις αρνητικές εισηγήσεις τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όσο και του αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη- με το σκεπτικό ότι εργάζονταν στον Οργανισμό πριν το 2001, οπότε με την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπήκε φραγμός στη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν την Αναθεώρηση του 2001. Μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, οι συμβασιούχοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κοτζιά και συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο. Ανοικτοί όλοι οι γύρω δρόμοι.

Ο Γ. Πεταλωτής

«Το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους.

«Όπως όλες τις αποφάσεις και τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να τη δούμε με τη σοβαρότητα που ενέχει το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης, να μην κάνουμε γενικεύσεις που πολλές φορές δημιουργούν και άλλες εντυπώσεις σε όσους ενδιαφέρονται» συμπλήρωσε.

Δήλωση Τσίπρα

«Η δικαίωση των συμβασιούχων από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποτελεί μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι κόλαφος για το μνημόνιο. Η σύμβαση της κυβέρνησης, που καταργεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λαού, έληξε οριστικά, είπε ο κ. Τσίπρας.

ΑΔΕΔΥ: «Νέα δεδομένα»

«Πρόκειται για απόφαση, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει πολιτική λύση για την δικαίωση χιλιάδων νέων ανθρώπων που για χρόνια είχαν εμπλακεί σε περιπέτεια και ομηρία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

«Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαχρονικά αποτέλεσαν τα θύματα του πελατειακού κράτους και των αλληλόχρεων λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση, πρέπει επιτέλους σήμερα να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό και δίκαιο τρόπο» κατέληξε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου