ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» με δακρυγόνα και πέτρες

πόλεμος-με-δακρυγόνα-και-πέτρες-436212

Επεισόδια σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη λεωφόρο Λαυρίου και στις παρυφές της πόλης μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.
Μετά το «θρίλερ» των τελευταίων ημερών με το κλείσιμο και το άνοιγμα της λεωφόρου Λαυρίου, άγνωστοι έσκαψαν το πρωί της Πέμπτης το δρόμο σε βάθος περίπου δύο μέτρων, σχηματίζοντας τάφρους και στα δύο ρεύματα που θα κρατήσουν κλειστό το δρόμο ακόμη και αν απομακρυνθούν τα μπάζα.

Επί τόπου μετέβη η εισαγγελέας με εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράϊκου.

Η λεωφόρος Λαυρίου έκλεισε από το 39ο χιλιόμετρο έως το 54ο χιλιόμετρο, ενώ η κίνηση των οχημάτων διεξάγονταν από παρακαμπτήριες οδούς, καθώς η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη είσοδος της Κερατέας είναι πλέον κλειστές.

Οι κάτοικοι της Κερατέας ενημερώθηκαν ότι οδεύουν προς την περιοχή μηχανήματα και φορτηγά με χώμα, για να διορθωθούν οι ζημιές που έγιναν στο οδόστρωμα και να δοθεί ξανά ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Μόλις έφτασαν τα μηχανήματα, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Τα μηχανήματα μετέβησαν στην Κερατέα προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες για να την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Άγνωστοι άνοιξαν τις πρωινές ώρες τάφρους και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, στο ύψους του Κουβαρά, ενώ άλλοι έριξαν μπάζα σε άλλα σημεία του δρόμου.

Από νωρίς το μεσημέρι στη περιοχή βρίσκεται εισαγγελέας, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράικου, για να εποπτεύσει την απρόσκοπτη διενέργεια των εργασιών των συνεργείων.

Στην εισαγγελία παραμένουν σε ετοιμότητα άλλοι δύο εισαγγελείς, προκειμένου να παρέμβουν αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις.

Δήλωση Πεταλωτή

«Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που έχουμε σχέδιο, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κερατέα και επισήμανε ότι «εάν αυτός γινόταν πριν από κάποια χρόνια, σήμερα δεν θα είχαμε αυτά τα επεισόδια».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να δει την Κερατέα ως ένα επεισόδιο λήψης αστυνομικών μέτρων, καθώς «θα αδικούσαμε τη δουλειά που ήδη γίνεται και προσπαθούμε να κάνουμε στον χώρο των ΧΥΤΥ».

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τις συνέπειες που ενδεχομένως θα υποστούν και ότι κανείς δεν μπορεί να σταματά έναν σχεδιασμό που έχει να κάνει με την υγεία, το περιβάλλον, αλλά και με την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί η αντιπροσωπεία του Δήμου Λαυρεωτικής τον αστυνομικό που νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του σε επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, καθώς ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, απουσιάζει στο Άγιον Όρος.

Συνάντηση μεταξύ τοπικών παραγόντων και συναρμόδιων υπουργών για το θέμα της Κερατέας θα γίνει εντός των προσεχών ημερών.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί συμβιβαστική λύση έτσι ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη περιοχή και να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα με πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Στελέχη πάντως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν χαρακτηριστικά ότι το «επόμενο βήμα» δεν θα το κάνει η ΕΛ.ΑΣ. και επαναλάμβαναν πως «το πρόβλημα στη περιοχή δεν αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου