ΕΛΛΑΔΑ

Προανακριτική για τα υποβρύχια

προανακριτική-για-τα-υποβρύχια-445503

Σε πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής για την υπόθεση των υποβρυχίων, κατά την περίοδο της θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, καταλήγει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τη μελέτη των δικογραφιών που διαβίβασε στη Βουλή η Εισαγγελία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται, με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο «ενεργές ποινικές ευθύνες για το πιο κρίσιμο, τόσο από νομικής, όσο και από ηθικής πλευράς ζήτημα, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις, που επιβάλλουν την σε βάθος διερεύνηση από τη Βουλή και τελικά από τη Δικαιοσύνη, χωρίς να τίθεται φραγμός, λόγω της τυχόν παραγραφής ή λήξης της αρμοδιότητας της Βουλής».

Η σχετική πρόταση με τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής υπογραφές, αλλά και τα πρόσωπα για τα οποία θα ζητηθεί διερεύνηση, θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ η λήψη απόφασης και η συγκρότησης της προκαταρκτικής μετατίθεται για μετά τις εορτές του Πάσχα.

Οι τυχόν ευθύνες των υπουργών που διαδέχθηκαν τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλαδή των Γιάννου Παπαντωνίου, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Ευάγγελου Μεϊμαράκη (η εισαγγελική παραγγελία ζητεί έρευνα, επειδή συνέχισαν την αρχική σύμβαση χωρίς τροποποιήσεις) θα διερευνηθούν από την ειδική διαρκή επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, η οποία είναι εξοπλισμένη με τις έκτακτες αρμοδιότητες -οιονεί ανακριτικές- που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Έξαρχος, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και τον πρόεδρο της επιτροπής αμυντικών εξοπλισμών και συμβάσεων Ευτύχη Δαμιανάκη και τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, για την κίνηση της σχετικής διαδικασίας, σε συνεννόηση με τα κόμματα.

Οι κινήσεις της Ν.Δ.

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, αναφορικά με την περίοδο 1998-2002 αναμένεται να ζητήσει και η Νέα Δημοκρατία. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιμένει πως πρόκειται για «πράσινο» σκάνδαλο, στο οποίο δεν είχαν καμία εμπλοκή τα στελέχη της ΝΔ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Για την περίοδο από το 2002 μέχρι και σήμερα, η ΝΔ θα προτείνει την εξέταση των γεγονότων της περιόδου αυτής από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η ΝΔ θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της ανάλογα με το σχετικό πόρισμα.

Προς άρση παρερμηνειών για την κίνησή της να διαχωρίσει τις περιόδους και να ζητήσει προανακριτική για τα έτη 1998-2002, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε, ότι η ΝΔ κινείται με βάση το διαχωρισμό που έκανε η Δικαιοσύνη.

Διώξεις στη Γερμανία

Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Μονάχου άσκησε ποινική δίωξη εναντίον δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal για δωροδοκία δημόσιων λειτουργών άλλης χώρας, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σχετίζεται με τις πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας η μήνυση έχει ήδη ασκηθεί στις 18 Μαρτίου. Κατηγορούμενοι είναι ένα πρώην μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και ένας πρώην πληρεξούσιος της Ferrostaal.

Επίσπευση

της έρευνας

για την οικία

Επίσπευση της προκαταρκτικής εξέτασης, που αφορά τη δικαστική έρευνα για το θέμα της κατοικίας του σε σχέση με την φορολογική του κατάσταση, ζήτησε τη Δευτέρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου νωρίς το πρωί στα γραφεία της εισαγγελίας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Κ. Κοτσαλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά.

Από πηγές του Αρείου Πάγου έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε προς τον εισαγγελέα πως ζητεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού με την καθυστέρηση της διαδικασίας ο ίδιος στοχοποιείται από μέσα ενημέρωσης, αλλά και από άλλους παράγοντες που κατά τη δική του εκτίμηση έχουν ως σκοπό την προσωπική και πολιτική του εξόντωση.

Η έρευνα για τα φορολογικά και περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού διεξάγετε από εισαγγελέα του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έχει ήδη διαρκέσει δέκα μήνες και όπως ανέφεραν αρμόδιες εισαγγελικές πηγές θα ολοκληρωθεί μετά την αποστολή του σχετικού πορίσματος από τον ΣΔΟΕ.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει, επίσης, προσφύγει στο ΕΣΡ διαμαρτυρόμενος για τις εναντίον του αναφορές από ηλεκτρονικά μέσα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου