ΕΛΛΑΔΑ

Τι σκέφτεται να κάνει ο πρωθυπουργός;

τι-σκέφτεται-να-κάνει-ο-πρωθυπουργός-446188

Προβληματισμός αλλά και νέα σενάρια από χθες στο ΠΑΣΟΚ μετά την «ανταρσία» βουλευτών του ΚΤΕ Οικονομίας που απέρριψαν ομόφωνα το νομοσχέδιο του υπουργού για τα «φρουτάκια», αλλά και τα απανωτά τις τελευταίες μέρες κρούσματα βουλευτών που από το βήμα της Βουλής προειδοποιούν για καταψήφιση νομοσχεδίων. Προχθές ήταν (πάλι) ο Γ. Φλωρίδης, χθες ήταν ο Απ. Κακλαμάνης.

Τα σενάρια, που τροφοδοτούνται ακριβώς από τον προβληματισμό, περιλαμβάνουν από ανασχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι και… κάλπες.

Σε ένα περιβάλλον που μυρίζει μπαρούτι οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης προσλαμβάνουν νέες διαστάσεις. Οι τωρινές συζητήσεις, όμως διαφέρουν ριζικά από τις αντίστοιχες άλλων περιόδων

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να αναλάβει τη διασπορά πληροφοριών σχετικά με τις διαθέσεις και τα σχέδια του κ. Παπανδρέου, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει πλέον τη σύγκληση διυπουργικών συσκέψεων για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Στις συναντήσεις μεταξύ βουλευτών και υπουργών κυριαρχούν δύο απόψεις: Από τη μία, υπάρχουν εκείνοι που επιχειρούν να ασκήσουν επιρροή στις αποφάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και διαμηνύουν ότι πρέπει να γίνει ανασχηματισμός, ο οποίος να έχει κριτήρια κομματικά, να αναδιατάξει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να στρέψει την κυβέρνηση προς μια άλλη πολιτική.

Από την άλλη, διατυπώνονται οι απόψεις υπουργών και στελεχών που διατηρούν επαφές με την αγορά και την οικονομία και επιμένουν ότι πρέπει επειγόντως να σχηματιστεί μια ομοιογενής ομάδα, αποτελούμενη από πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν και να προωθήσουν χωρίς ενδοιασμούς και καθυστερήσεις τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και να απομακρυνθούν οι υπουργοί που προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν το κομματικό ακροατήριο. Σε αυτό το κλίμα, μερίδα βουλευτών της συμπολίτευσης που φιλοδοξούν να καταλάβουν υπουργικές καρέκλες ή να αναδειχθούν σε εσωκομματικούς παράγοντες έχουν αποδυθεί σε μια παρασκηνιακή εκστρατεία προκειμένου να πείσουν όσους θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν τον Πρωθυπουργό ότι απαιτείται ένας ανασχηματισμός με σαφή «πασοκικά» χαρακτηριστικά.

Παρά τις επικρίσεις, ελάχιστοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού και ακόμη λιγότεροι πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανατρέψει εκ βάθρων το μοντέλο κυβέρνησης που δημιούργησε αμέσως μετά τις εκλογές του 2009. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν εξάλλου ότι ακόμη και περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές, πιθανότερο ενδεχόμενο θα πρέπει να θεωρείται η ανάθεση κρίσιμων θέσεων σε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Όπως επιβεβαιώνουν πρόσωπα εντός της κυβέρνησης, παράγοντες που κατά καιρούς βρέθηκαν στο περιβάλλον του και υπουργοί που έχουν ευθύνη για την πορεία νευραλγικών τομέων, ο κ. Παπανδρέου τον τελευταίο καιρό έχει επιλέξει να απομακρύνει από κοντά του ομάδες, επίδοξους «ομαδάρχες» και όσους μέχρι πρότινος κατείχαν θέσεις «εξ απορρήτων» στο στενό περιβάλλον του.

Το γεγονός αυτό έχει εντείνει την ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έχει απορυθμίσει πολλούς από όσους τους τελευταίους μήνες είχαν θεωρήσει πως έχουν αυξημένη δυνατότητα πρόσβασης στο Μέγαρο Μαξίμου. Εν τέλει, έχει ενισχύσει την εντύπωση ότι εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, ειδικά σε σχέση με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2015, ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται για κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ή ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες, αναλόγως των εξελίξεων. Παλαιοί συνεργάτες του, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δεν έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν συχνά μαζί του, επιμένουν ότι ακόμη και η γλώσσα του σώματος φανερώνει την τάση πολιτικής απομόνωσης του κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ακόμη και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει πλέον ένα διαφορετικό πρόσωπο και στάση: οι παρεμβάσεις του είναι λιτές, στόχος του είναι να κατευθύνει τις συζητήσεις αποκλειστικά στα συγκεκριμένα προς συζήτηση αντικείμενα και η διάθεσή του για ευρύτερες συζητήσεις είναι περιορισμένη. Η στάση αυτή του κ. Παπανδρέου έχει επιδράσει καταλυτικά τόσο στην αυτοπεποίθηση των κυβερνητικών στελεχών όσο και στους πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου